fbpx

„Nekreativka“ je naziv pod kojim Milica i Dragana predstavljaju svoje ručno rađene torbe i cekere. U njihovoj ponudi mogu se pronaći ruksaci sa različitim motivima, a u posljednje vrijeme svoju ponudu su proširile i na shopping cekere.

Piše: Bojana Radić

Milica Štrbac (20) i njena majka Dragana (56) se već nešto više od godinu dana bave izradom i prodajom cekera i ruksaka. Dragana je sa 15 godina dobila svoju mašinu i od tada ponešto šije za lične potrebe. Prije nekoliko godina je počela da izrađuje jastuke, a kasnije se taj hobi razvio u omanji biznis sa torbama.

Podrži eTrafiku

„Mama je počela da pravi jastučnice, jastuke i navlake za stolice. Ja sam se uvijek pomalo interesovala za to što ona radi i pomagala joj. Razmišljale smo da pokušamo sa prodajom nečega. Prvi ruksak je napravila za mene. Objavile smo ga na društvenim mrežama i ubrzo se javio jedan momak koji je htio da ga kupi, pa ga ja na kraju nisam ni nosila. Tako su nekako počele narudžbe“, otkrila nam je Milica.

Torbe izrađuju od beneton materijala, a motivi su uglavnom citati, stihovi iz pjesama, likovi iz filma ili one line crteži. Izrada traje do tri sata, ukoliko je željeni motiv jednostavniji, a za one zahtjevnije kažu kako bi pet sati u komadu bilo dovoljno.

„Papir sa precrtanim motivima se iglicama kači za materijal. Tankim koncem se prelazi preko čitave skice kako bi se dobio god koji služi kao kostur. Zatim se koncima različite debljine dodaju ostali detalji, dok se ne dobije kompletan motiv na materijalu. Nakon toga se materijal šije u formu cekera/ruksaka, dodaju se ručkice ili špaga koji služe kao tregeri“, ispričala nam je o procesu dobijanja jedne torbe.

Ruksak sa motivom iz filma Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Kako kažu, nemaju neke veće planove, osim da dodatno porade na promociji proizvoda. Uz svakodnevne obaveze kao što su stalan posao i studiranje, najviše im odgovara da se ovim bave kao hobijem – koliko mogu da stignu i priušte.

Milica primjećuje kako je kod nas često potcijenjen ručni rad i kako ljudi često nisu svjesni koliko za neke proizvode treba vremena i truda.

„Uz mamu sam naučila da više poštujem ručni rad, a profesorica u srednjoj školi mi je usadila neku ljubav prema umjetnosti. Zasad je veći dio proizvodnje mamin dio, ali i ja bih voljela da naučim da šijem, pa i pokušavam “, dodala je.

Njihove radove možete pronaći na Instagram profilu.

Napiši komentar