fbpx

Biciklisti iz četiri zemlje u sklopu biciklističke ture Sava 2013. došli su i u Gradišku gdje su upoznali stanovnike ovog grada sa prednostima bavljenja biciklizmom i važnosti upotrebe ovog prevoznog sredstva u današnjem životu.

???????????????????????????????Inače, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save inicirala je projekt razvoja biciklističkih ruta duž Save kao dio nastojanja u pogledu razvoja riječnog turizma u slivu rijeke Save. Cilj Biciklističke ture Sava 2013. je promocija ne samo ovog projekta, nego i ključnih poruka u vezi  sa proslavom Dana Save koji se obilježava 1. juna.

Tako proslava Dana Save ove godine uključuje i 850 km dugačku biciklističku turu koja je krenula od izvora rijeke Save u Kranjskoj Gori prolazeći kroz četiri savske države sve do njena ušća u Beogradu. Tura traje osam dana, uključujući stajanja u sedam gradova uz rijeku u saradnji s lokalnim zajednicama.

Podrži eTrafiku

Ključnu grupu čine četiri do osam iskusnih biciklista iz sve četiri države koji će biciklirati cijelom rutom, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Savske komisije.

Jedan od dva predstavnika Savske biciklističke rute iz Bosne i Hercegovine Tihomir Dakić smatra da ova ruta ima velikog potencijala da se njenom realizacijom dobije jedan proizvod koji može da pomogne u razvoju ruralnih područja ovih zemlja.
„ Ruta prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju i jedina je ovakva ruta koja povezuje sve ove zemlje i koja može da pruži bogatu priču o prirodnim resursima, kulturi, istoriji i običajima naših naroda. Iskreno se nadamo da će lokalne zajednice uvidjeti priliku da se uključe u ovakve projekte i imati koristi od njih“, kazao je Dakić za eTrafiku.

biciklisti gradiska3

Njegov kolega Robert Rigo rekao je da Savska biciklistička ruta na najljepši mogući način povezuje države u regionu putem biciklističke rute.
„Na ovaj način, biciklistima se pruža mogućnost upoznati najljepše krajeve Evrope od Alpa, Dinarida do Panonske nizije. Biciklistička ruta pruža svim biciklistima ugodnu vožnju i uživanje u krajoliku koji nas okružuje, upoznaju zaštićena, visinska i nizinska područja i brojne kulture i običaje. Takođe, ovom rutom na jako lijep način pokazujemo mogućnosti međunarodne saradnje na razvoju i unaprađenju održivog turizma“, objašnjava Rigo.

Zoran Gvozdenac, ispred Asocijacije sport za sve koja je bila jedan od domaćina koji su ugostili bicikliste u Gradišci naglašava da je veliko zadovoljstvo dočekati ove momke, koji na najbolji način promovišu biciklizam kao oblik kretanja i turizma.

biciklisti gradiska1
„Iako nam je kiša stvarala probleme potrudili smo se da njihov boravak u Opštini Grdiška prođe sadržajno te da iz Gradiške ponesu najbolje utiske, kao i da biciklisti svoju misiju predstave kako lokalnim biciklistima, tako i građanima. Rijeka Sava nudi niz mogućnosti od plovnog turizma, preko sportskih takmičenja do izgradnje pješačkih i biciklističkih staza duž same rijeke.  Asocijacija Sport za sve Gradiška je inicijator izgradnje prve biciklističke staze u Gradišci baš uz rijeku Savu, što se ujedno i poklapa sa ciljevima Međunarodne komisije za sliv rijeke Save“, zaključio je Gvozdenac i zahvalio Asocijaciji sportskih menadžera RS Gradiška, BBK Gradiška i NVO Most koji su, takođe, bili članovi odbora za doček biciklista.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar