fbpx

Smjena generacija je nešto što uvijek predstavlja problem čak i za najveće i najimućnije klubove. Trenutno možemo da vidimo kako je upravo ta smjena generacija pravila probleme i velikanima kao što su Manchester United, Milan, Inter, a vidimo da se još nisu, a ni neće zadugo oporaviti od ovog virusa u fudbalu.

Veliki je problem naći adekvatne zamjene za velike igrače, za okosnice tima i igrače koji se, možemo reći, rađaju samo jednom. Upravo se minhenski Bayern treba pripremiti za tako nešto, za smjenu generacija koja će u skorije vrijeme pogoditi velikana iz Bavarske. Ako pogledamo na udarnih 11 u postavi Bavaraca, vidjećemo da čak njih pet ima oko 30 godina i da su to već godine u kojima mora da se traži njihova zamjena, a za igrače takvog renomea kakvog su Lahm, Dante, Schweinsteiger, Ribery i Robben, jako je teško naći. Ako pogledamo i na klupu vidjećemo da i tamo ima nekoliko igrača koji su u poznim godinama i koji će takođe trebati zamijeniti jer, ako se penjete na najveću planinu, i rezervna oprema mora da vam bude slične kvalitete kao i primarna. Na klupi Bayerna su dva igrača od po 36 godina, a to su Claudio Pizarro i Daniel Van Buyten.

Bacimo sad pogled na sam napad Bavaraca i vidjećemo da uz tog iskusnog, ali starog Pizarroa ima samo još jedan napadač, a to je Mario Mandžukić. Na toj poziciji se Bayern već osigurao, jer umjesto Pizarroa u Bayern će doći već dogovoreni „ubica“ iz Dortmunda po imenu Robert Lewandowski. Hladnokrvni Poljak će vjerovatno od sljedeće sezone biti i prvi izbor u Bayernu, tako da će sa klupe Mandžukić biti dobar, ali to još ostaje da vidimo ko će da bude prvotimac, a ko će biti na klupi. U svakom slučaju na ovoj poziciji vjerovatno neće biti problema za Bayern.

Podrži eTrafiku

U veznom redu postoje velike glavobolje. Kako naći zamjenu za dva čarobna krila u vidu Arjena Robbena i Franck Ribery-ja, i za iskusnog vicekapitena Bastian Schweinsteigera, koji je takđe i jedan od pokretača igre Bayerna već dugi niz godina? Kako zamijeniti čovjeka koji je srce i duša ovog tima? Za čarobnjake sa krilnih pozicija Bayern već možda i ima zamjenu u vidu Mario Gotzea koji je došao ove sezone iz Dortmunda i koji važi za možda i najvećeg talenta u svijetu fudbala, i Thomas Mullera koji takođe za reprezentaciju Njemačke veoma često igra krilnu poziciju, a u borbu za nju može još da se bori i Xherdan Shaqiri kao i Bayernov omladinac Mitchell Weiser koji sve češće dobija šansu u prvom timu. Tako da možemo vidjeti da Bayern u vidu Gotzea, Mullera, Shaqirija i Weisera ima jako dobre zamjene za krilne pozicije, ali pitanje je da li stvarno upravo nabrojani dječaci mogu da zamijene dva čovjeka koji su obilježili Bayern posljednjih godina? Dvojicu ljudi koji su Bayernovoj igri dali drugu dimenziju i u toj igri napadači Bayerna su kraj takvih krila bili samo tu da „ćušnu“ loptu koja im je skoro pa uvijek bila pripremljena gotovo „na tacnu“?

Što se tiče komadanta, onog tipičnog Nijemca koji je godinama bio meta svih evropskih velikana upravo zbog svoje fizičke snage, autoriteta, a prije svega zbog svoje organizacije igre, možemo reći da je Bayern pravim potezom prošle sezone našao zamjenu i za njega. Bayern je prije početka ove sezone iz Barcelone doveo Thiaga Alcantara-u, a u timu imaju i jednog igrača kao što je Javi Martinez. I ako je Bastian dijete Bayerna, jedan od onih igrača koji karijeru poklone jednom klubu, uz dvojicu već nabrojanih Španaca, sve češće u prvih 11 gledamo još jednog Bayernovog omladinca, a to je mladi Danac Pierre-Emile Hojbjerg. Ako pogledamo na ovu trojicu mladih, perspektivnih i fantastičnih igrača, možemo da zaključimo da je Bayern i na ovoj poziciji uradio sjajan posao, a povrh svega, upravo na tu poziciju na kraju sezone iz Eintracht Frankfurta stiže 24-ogodišnji Nijemac Sebastian Rode, koji je najbolji igrač Frankfurta u već nekoliko sezona, tako da će Bayern od sljedeće sezone da na poziciji zadnjeg veznog uz Bastiana imati još četiri odlična igrača, i ne bi trebalo da bude problema ni oko smjene Bastiana kad za to dođe pravi trenutak.

Zadnja linija, koja je možda i najkritičnija posljednjih sezona, problem je i u ovoj situaciji. Iz prvih 11, štoper Dante koji ima 30 godina i kapiten Philipp Lahm koji u Novembru napunio 31, već su u godinama i trebalo bi za njih da se pravi plan. Lahm je kao bek i kapiten možda i obilježio posljednju sezonu Bayerna i upisao se u knjigu kao možda i najbolji bek koga su Njemačka i Bayern ikad imali, sa nevjerovatnim podatkom da nikad nije dobio crveni karton. Gledajući na to koliko bekovi mogu da odigraju duže od ostalih igrača u timu, možemo i da zaključimo da za njega još uvijek nije „pod moranje“ da se traži zamjena, jer on sa svojom kvalitetom i iskustvom može još sigurno pet godina da odigra na najvišem nivou. Što se tiče Dantea, za njega bi pod hitno trebala da se traži zamjena, jer upravo igrač koji u slučaju povrede njega mijenja je Daniel Van Buyten, Belgijanac koji ima 36 godina i vjerovatno će poslije ove sezone ili da napusti Bayern ili će da završi karijeru. Svakako da oporavljeni Holger Badstuber može da ga zamijeni, ali je pitanje kako će da igra momak koji već dvije godine nije dodirnuo loptu, a i da se vrati i bude kao prije, sigurno je da treba jedan čovjek koji će i njega moći da mijenja, a već se spominje da je Gvardiola zainteresovan za Davida Luiza iz Chelsea i Aymeric Laportea iz Athletic Bilbaoa, tako da će vjerovatno već ovog ljeta da se i te rupe u Bavarskom “čarobnom loncu” zakrpe.

Na golu će sigurno još dugo da stoji 28-godišnji Manuel Neuer koji će vjerovatno još namanje sedam godina da brani crvene boje sa juga Njemačke. Tako da o njemu je još rano da se priča kad je riječ o smjeni generacija.

Bayern je na vrijeme ozbiljno shvatio ono što većini klubova tek kasno “padne na pamet”, te na vrijeme riješio stvari u koje kao u zamku upadnu čak i najveći u ovoj čarobnoj igri. Ipak, Nijemci su to, na sve misle na vrijeme kao i na ovo, a zajedno sa fantastičnom finansijskom situacijom, omladinskim timom koji je preplavio i prvi tim Bayerna, sigurno je da će ovaj velikan još dugo, dugo godina da pravi velike stvari u Evropi i da ga neće zahvatiti isti onaj “virus” koji dugo godina “izjeda” Milan, Inter, pa evo i u Manchester Unitedu će naglo morati da se pravi velika čistka.

eTrafika.net – Predrag Tomaš

Napiši komentar