fbpx

Za djecu je važno da opipaju nauku. STEM obrazovanje je pristup u kojem se kombinuju nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika. Ove oblasti se upoznaju kroz djeci zanimljiv način, kroz istraživanje, eksperimente i projekte.

Piše: Tanja Maksimović

Dajana Kovačević iz obrazovnog centra Banjaluka „Robokids“ objašnjava da sprovoditi STEM edukaciju znači podučavati učenike na načine koji kombinuju znanja iz svih ovih oblasti. Zahvaljujući takvoj kombinaciji, učenici dobijaju znanja koja su široko primjenjiva u praksi.

Foto baza

„Učenje se dešava kroz zabavan, interaktivan proces u malim grupama, tako da se trener može posvetiti i mentorisati svakog učenika posebno. Veliki naglasak je na samostalnosti djece i učenju kroz greške. Starija djeca dosta rade kroz projekte, tako što smisle temu za završni rad koji uključuje robotiku, elektroniku, programiranje, nauku, fiziku, hemiju i slično“, objašnjava Dajana.

Zapaljivi gas se pumpa u mješavinu vode i deterdženta
Sada je zarobljen u balončićima
Brzo gori, a voda štiti ruke od vreline
Erlenmajerove boce sadrže različite kiseline i baze
Dodaje se indikator metil oranž
U zavisnosti od kiselosti ili baznosti tečnosti dobiju različite boje
Strujanje zraka iz fena gura lopticu prema gore dok se ne izjednači sa silom gravitacije, a prema Bernulijevom principu, niski pritisak odgovoran je da loptica prati smjer strujanja
Pritisak vazduha na papiriću ne dopušta vodi da iscuri iz flaše
Suvi led je ugljen-dioksid na -79 °C. On sublimira – pretvara se iz čvrste materije u gas

U narednom periodu, „Robokids“ planira učestvovati u različitim takmičenjima, a pored toga pripremaju se i za STEM akademiju.

„STEM akademija integriše prethodno navedene discipline i zasnovana je na konceptu pametnih gradova. Ova akademija počinje u septembru, a više informacija možete naći na www.robokids.xyz“, izdvaja Dajana za kraj.

Radionica
Učionica sa računarima
Figurice napravljenje 3D štampačem

Napiši komentar