fbpx

Izrada ukrasnih svijeća za Milicu Šipku iz Banjaluke predstavlja veliko zadovoljstvo, ali joj donosi i dodatnu zaradu. Ideja nije došla slučajno, još kao srednjoškolka Milica je posjećivala prodavnicu ukrasnih svijeća pa ih često kupovala i poklanjala.

Piše: Ana Pandžić

Kada se odlučila za proizvodnju, Milica je pomoć o načinu izrade potražila na Internetu, ali i kod prijatelja koji se bave izradom crkvenih svijeća, iako postupak nije isti. Nakon korisnih savjeta krenula je iz radoznalosti da ih izrađuje i malo po malo rađale su se nove ideje. Počela je sa jednostanijom izradom, dok danas izrađuje svijeće svih oblika, boja i mirisa. Neke od njih su ukrašene cvijećem, mrežicama, čipkom i drugim  šarama, u zavisnosti od prilike za koju su namijenjene, ali prvenstveno želje kupaca. Najviše posla ima u vrijeme novogodišnjih praznika, kao i 8. marta.

Foto baza

Prilikom naše posjete, Milica je pravila plutajuće svijeće u crvenoj boji.

Prvi korak u proizvodnji je grijanje vode na određenoj temperaturi.
Zajedno sa parafinom koji je obavezan, Milica stavlja i boju za koju se odlučila.
Ovako izgleda kada se parafin otopi i miješanjem dobije željenu  boju. Ovo je i osnova za izlivanje.
Prije nego što se osnova izlije u kalup, on se maže parafinskim uljem radi lakšeg vađenja svijeće na kraju procesa. Priprema se sastoji od provlačenja pamuka kroz sredinu kalupa, koji je prije toga isječen i provučen kroz obojeni parafin.
Milica je mjerila i temperaturu osnove prije izlivanja u kalup. Postoje različiti materijali kalupa koji iziskuju različite temperature. Ovaj put se radilo o aluminijumu, kome je potrebna temperatura od 60 stepeni.
Nakon odabira kalupa i mjerena temperature osnove, sve je spremno za sipanje osnove u kalup, kada će se vidjeti i prvi rezultati rada. Parafin se sipa u kalup pažljivo.
Pored svijeće u obliku cvijeta i srca, Milica nam je pokazala proces pravljena svijeće sa ledom. Postupak je sličan – sipa se isti obojeni parafin do pola kalupa, nakon čega se stavlja led.
Prije nego što se kalup stavi na hlađenje, fitilj se podešava na sredinu svijeće. Hlađenje je dosta teže ljeti, zbog visokih temperatura.
Posljednji korak je vađenje svijeće iz kalupa, nakon čega je ona spremna za uporebu.

Napiši komentar