fbpx

Dejan Stanković (18) iz Miljevine učenik je četrtog razreda Opšte gimnazije u Foči i po drugi put zajedno sa još pet matematičara prestavljao je BiH na matematičkoj Olimpijadi, koja se ove godine održavala u Londonu.

Piše: Ana Pandžić

Dejan je sa matematičkim takmičenjima počeo sasvim neočekivano u osmom razredu osnovne škole. Kako je istakao za eTrafiku, najveći uspjeh ostvario je prošle godine na matematičkoj Olimpijadi održanoj u Rumunije osvojivši bronzanu medalju. Sa ovogodišnje Olimpijadi održane u Londonu vratio se bez medalje, zbog čega mu je neizmjerno žao, ali se nada da će se i sljedeće godine plasirati na ovo takmičenje i ostvariti još bolji rezultat nego u Rumuniji. A do tada će vrijedno vježbati.

Foto baza

Ljubav prema računarskim radnjama sabiranju i oduzimanju otkrio je i prije nego što se susreo sa matematikom u školi.

„Kao jako malog baka me je naučila razne igre sa kartama i igrala se sa mnom pa sam tako kroz igru zavolio računati. Uvidio sam da mi dobro ide pa sam imao želju da se što češće igram. Brzo i tačno sam sabirao, što su uvidjeli i roditelji pa su me iz znatiželje dodatno pitali da im sabiram neke brojeve. Do petog razreda osnovne škole nisam se isticao kao matematičar jer se tada rade jako proste radnje i zadaci“, rekao nam je Dejan.

Tek nakon petog razreda osnovne škole počinje da ističe svoj talenat, što primjećuje i profesor, ali i on sam.

„Uvidio sam da mi neki zadaci bolje idu nego ostalim učenicima i da ih rješavam brzo, ali nisam previše značaja davao tome. U razredu nas je bilo još pet pa sam mislio da i nije neki uspjeh biti bolji od pet učenika. U osmom razredu mi je profesor predložio da idem na takmičenje iz matematike, ali da moram dodatno da vježbam, na šta sam i pristao. Tada sam na školskom takmičenju osvojio prvo mjesto iako sam mislio da će biti bolji od mene učenici iz drugih skola koji su se duže  pripremali. Međutim, talenat je bio presudan“, istakao je on.

Nakon školskog takmičenja i osvojenog prvog mjesta, Dejan je nastavio sa uspjesima pa je nakon toga bio prvi i na opštinskom i na regionalnom takmičenju. Sljedeće godine je bio prvi i na republičkom takmičenju. Tim tempom Dejan je nastavio i u srednjoj školi, kada počinje još ozbiljnije da radi na sebi i zadaje sebi više ciljeve.

„U prvom razredu srednje škole mi se ukazuje mogućnost da idem na pripreme za takmičenja u Sarajevo. Vidio sam na internetu da se otvara škola matematike i bez razmišljanja sam se prijavio. To mi je mnogo pomoglo jer sam do tada vježbao isključivo sam. Vikendom sam redovno išao na predavanja i slušao izlaganja bivših olimpijaca. Veoma sam zahvalan tim ljudima na prenesenom znanju“,  rekao je Dejan za eTrafiku.

Rezultati dodatne nastave su bili vidljivi, Dejan je u drugom razredu srednje škole ponovo bio prvi na republičkom takmičenju a zanimljiv podatak je to da je on je tada imao bodova kao svi ostali učesnici zajedno. Nakon republičkog takmičenja Dejan osvaja četvrto mjesto na državnom takmičenju, što mu je omogućilo da se po prvi put plasira na Olimpijadu.

Dejan je za eTrafiku ispričao koliko su teške i temeljne pripreme za Olimpijadu i da se mora vježbati svaki dan. Njemu to ne pada teško jer je matematika dio njega i ne može se porediti sa drugim školskim predmetima. Otkrio nam je i razliku između školske i takmičarske matematike.

„Moram priznati da ja ne volim školsku matematiku jer je zamorna i dosadna. Razumijem sve one koji kažu da ne vole matematiku jer ne znam ko je može zavoljeti kroz školu. Glavna razlika je u tome što, na primjer, pred pismeni u školi profesor da pet formi  zadataka koji će biti i znaš šta u kom zadatku da iskoristiš. On te uči mehaničkom radu a takmičarska matematika je zasnovana na tome da razmišljaš o problemu. Na takmičenju dobiješ zadatak koji nikada nisi vidio i kojeg rješava ideja koja nije poznata, ali da bih to uradio moram sam da je nađem za ta četiri sata, koliko imamo vremena za rješavanje problema“, istakao je Dejan.

Dejan planira i u četvrtom razredu da plasira na Olimpijadu kako bi ostvario bolji rezultat nego ove godine. Do tada će da viježba i radi, ali i da svoje znanje i iskustva sa Olimpijade prenosi budućim takmičarima. On je sa još jednim kolegom već ove godine organizovao kamp matematike u Mostaru.

Nakon završene srednje škole planira da upiše Prirodno matematički fakultet u Sarajevu, smjer Teorijska i kompjuterska nauka, ali bi volio da ostane i u takmičarskoj matematici. Dejan nam je kroz razgovor rekao da misli da mladi ljudi poput njega nemaju dovoljnu podršku države, osim što su im obezbjeđeni troškovi putovanja nikada nisu bili nagrađeni za ostvarene rezultate, što nije slučaj sa takmičarima iz ostalih zemalja Evrope.

Napiši komentar