fbpx

Nakon poraza i ispadanja od Bayerna, David Moyes je i definitivno dobio etiketu gubitnika. Da li se iko zapitao, da nije možda ovaj posao i bio klopka za neiskusnog Škota koji je došao kao trener iz plavog dijela Liverpoola?

Kad bacimo pogled na onu „njegovu“ ekipu iz Evertona, vidjećemo da je to jedna sasvim solidna ekipa, ali ništa više od toga, i da je Moyes sa prosječnom ekipom napravio i prosječan rezultat. Većinom su to bile pozicije 6, 7 i 8, a tim evidentno nije imao većeg napretka ili pada, već tu jednu konstantnost koja je uvijek bila blizu navedenih pozicija. A ako bacimo oko na trenutnu ekipu Evertona, vidjećemo da je sadašnji trener Roberto Martinez napravio vidljiv pomak, ne samo u rezultatskom smislu, nego i u samom pristupu igri. Gledajući tu činjenicu, možemo zaključiti da je Moyes, sasvim solidan (ne i odličan) trener koji je godinama uspijevao da održi jedan određen kontinuitet, ali ne i da stvori bar jednu sezonu koja bi odskakala od kvaliteta tima, što je i karakteristika velikih trenera. I sam Roberto Martinez možda i premašuje mogućnosti Evertona, gledajući razliku između njegovog kadra igrača i kadra ostalih konkurenata za to četvrto mjesto za koje se oni trenutno bore.

Pored svih tih činjenica, koje su vidljive i koje nam govore da Moyes i nije toliko veliki trener, ipak je odjednom nastao bum u fudbalu sa ostrva i na svim portalima se pojavila udarna vijest kako upravo taj „solidni“ Moyes mijenja na klupi velikog Sir Alex Fergusona koji je objavio da na kraju sezone završava trenersku karijeru. Kako je ipak on velika legenda Manchester Uniteda, kako je on ipak na klupi tog velikana proveo dugih 27 godina, bilo je i logično da on izabere svog nasljednika, jer bi on, nekom logikom, najbolje mogao da zna ko je sposoban da vodi „njegov“ United. Upravo je i veliki Fergie prstom uperio u dječaka sa plave strane Merseysidea, a taj dječak je ovu odluku naravno prihvatio raširenih ruku, kao što bi i svako dijete reagovalo na kesicu bombona, bez razmišljanja i impulsivno, i tako upao u skrivenu zamku Fergijeve sujete, a kakva je to zamka, zaključićemo upravo u nastavku teksta.

Podrži eTrafiku

Kako je bilo poznato da tadašnji trener Real Madrida, Jose Mourinho, na kraju sezone sigurno napušta klub kraljeva, bilo je i naznaka da bi upravo on mogao da naslijedi Sir Alexa, što su i njemu bliski izvori potvrdili, a isti ti izvori i tvrde da je Mourinho čak i plakao kad je saznao da je Fergie za nasljednika izabrao Davida Moyesa, a ne njega. Poznata je i činjenica da su Mourinho i Fergie veliki prijatelji (što su i sami potvrdili) i da su nakon nekih utakmica znali i da odu na piće. Ako uzmemo u obzir to veliko prijateljstvo Fergiea i Mourinha, a i tu veliku želju Josea za klupom Uniteda, zašto Fergie nije izabrao upravo njega? Zašto nije izabrao čovjeka koji je toliko provjeren, toliko iskusan i koji je spreman na veliki pritisak koji nosi Old Trafford i koji je možda i ponajbolji trener trenutno na svijetu, nego je izabrao zbunjenog i nesigurnog dječaka iz Evertona? Da li je to pokazatelj da je Fergie želio da Manchester United poslije njega ipak doživi brodolom? Vjerovatno to i nije toliko da United „potone“, jer je ipak on toliko dugo bio „glavni čovjek“ crvenih đavola, nego je više imao želju da Old Trafford poslije njega zadrhti, da kliče njegovo ime i da svi shvate koliko je on zapravo bio značajan za United? Svi se možemo složiti da trener takvog renomea zaista nema potrebu za takvim stvarima, jer su njegovi dokazi sačuvani u vitrinama crvenih đavola. Izgleda da je u njegovoj priči ipak preovladala ona opsesivna želja za ljubavi navijača za koju je smatrao da će nestati i da će brzo otići u zaborav, ako njegov nasljednik bude radio velike stvari, a to je Mourinho definitivno mogao.

Ne, on nije želio da njegov nasljednik uspije, želio je da bude heroj i nakon penzionisanja, a mladom, zbunjenom i preplašenom dječaku je ostavio tim koji je dotrajao na svim pozicijama (osim eventualno u napadu i na golu), i ostavio na njemu pritisak sa kojim se samo najveći i najiskusniji znaju da bore. Kocka je pala na Moyesa, a on je nagradu prihvatio kao i Trojanci Trojanskog konja, i tako sagorio u neiskustvu i pritisku. Lukavo je sve uradio Fergie i tako leđa svog zemljaka iskoristio kao svoje veličanje. Na kraju karijere je i veliki Sir Alex pokazao mračnu stranu karaktera.

eTrafika.net – Predrag Tomaš

Napiši komentar