fbpx

Kod same pomisli na fudbalski klub AC Milan, na pamet nam padaju mnoge riječi, trofeji, istorija, navijači, legende. Da ne idem u daleko u prošlost, napomenuću samo neke legende iz bliske nam budućnosti, a to su : Maldini, Schevchenko, Pirlo, Nesta, Dida, a oni stariji će se sigurno sjetiti i magičnog tima iz 90’ ih kada su okosnice tima bili sve sami velikani kao Van Basten, Rijkaard, Ancelotti, Baresi, Costacurta. I dan danas kad bacimo pogled na sva ta imena, a zatim na italijansku Seriu A, vidimo da tu nešto ne štima.

Tolike legende i tako nam bliske, a danas kad pogledamo u tim Milana, ne možemo da izdvojimo ni jednog “World Class” igrača izuzev možda problematičnog Maria Balotellija koji nije dovoljno ozbiljan za veće stvari. Zašto i kako je tako jak i snažan Milan postao predmet podsmijeha i klub koji se sa osrednjim italijanskim klubovima muči, a prije 4-5 godina su mogli iste te timove da pobijede bez ikakvih problema i sa rezervom postavom? Sa jedne strane, to je sigurno uprava kluba koja i nije toliko ozbiljno radila, i shvatala problem tima, koji je već 2007/2008 trebao da traži adekvatne zamjene za velike igrače iz tog perioda koji su već ulazili u godine.

Da li je moguće da jedan klub kakav je AC Milan, trenutno nema 15 miliona da dovede kvalitetno pojačanje? Trenutno taj velikan izgleda kao stari lav, koji još uvijek ima uticaj i karakter, ali nema snagu da nešto napravi već samo može da tapka u mjestu. To je vjerovatno zbog uprave i potencijalnog potkradanja kluba, a izgleda da je došlo vrijeme da se svi ti problemi i potkradanja dođu na naplatu. Još jedna tragikomična priča nam dolazi iz Milana ove godine. Massimiliano Allegri je dobio otkaz nakon katastrofalnih rezultata AC Milana koji je prikovao taj veliki klub za donji dio tabele, koji je prije pet godina bio ravan katastrofi. Na njegovo mjesto je došla jedna od legendi Milana, Clarence Seedorf, ali ta ista legenda uopšte nema trenerskog iskustva.

Podrži eTrafiku

Upravo je završio fudbalsku karijeru i odmah preuzeo tako veliki klub, tako veliki rizik i tako veliki zadatak – da Milan izvuče iz krize. Da li je moguće da je Milan zaposlio čovjeka koji nema ni dana iskustva, da radi tako ozbiljan i težak posao kao što je vođenje sedmostrukih evropskih prvaka? To je prije svega mač sa dvije oštrice. Prva oštrica je neiskustvo, nepoznavanje trenerskog posla, a druga oštrica je autoritet koji ima Seedorf, i da bi možda upravo taj autoritet može da donese preokret u ovoj teškoj situaciji. Pomoćnici će mu biti Crespo i Stam, a to može biti od krucijalnog značaja zbog imena i autoriteta tih igrača. Ali kad sve sumiramo, ne smijemo zaboraviti da je autoritet samo jedan mali dio trenerskog posla. Prije svega, trebala bi da se promijeni i čitava uprava, a jedan iz vrha je završio svoju “karijeru” u Milanu, predsjednik Silvio Berlusconi.

Vjerujem da svi istinski zaljubljenici u fudbal očekuju veliki povratak najvećeg italijanskog kluba i da u narednim godinama gledamo sjajan fudbal od Milana. Ipak su oni jedni od onih koji su godinama stvarali fudbal i kroz čiju su školu i klub prošli fudbalski umjetnici i oni zbog kojih je ova igra najvažnija sporedna stvar na svijetu.

eTrafika.net – Predrag Tomaš

Napiši komentar