fbpx

Zahvaljujući talentu i upornom radu, mlada Banjalučanka Sara Spasojević (23) diplomirala je na čuvenom muzičkom Univerzitetu Berkli u Bostonu. Pjevanje je njen primarni interes, a diploma je u profesionalnom smislu orjentisana prema produkciji i poslu u muzici.

Piše: Mihaela Amidžić

Sara ističe da je izvanredan osjećaj pohađati najbolji muzički koledž, kao i saznanje da je upravo ona, od mnoštva fenomenalnih muzičara, primljena i dobila stipendiju. Po njoj je taj osjećaj čak mnogo intenzivniji nego onaj koji je imala nakon diplomiranja.

Podrži eTrafiku

„Koliko god fakultetska diploma označava kraj jednog perioda mog života i predstavlja veliko dostignuće, znam da je ona samo početak drugog puta“, kaže ona za eTrafiku.

Studije pjevanja  na Berkliju Sara je započela na jesen 2015. godine, a završila krajem ljeta 2018. Još kao djevojčica počela se interesovati za pop, soul, r&b, što i dalje sluša i voli. Njeno muzičko obrazovanje, osim pjevanja, uključuje klavir koji svira od svoje četvrte godine. Pored klavira, svira gitaru, a pomalo bubnjeve i saksofon.

Od Vrapčića do Berkli univerziteta

Sarino interesovanje za muziku počelo je jako rano. Već sa tri godine postala je članica dječijeg hora „Vrapčići“. Prvi samostalni nastup imala je sa sedam godina, a nakon toga uslijedili su razni festivali i nastupi, te ozbiljne pripreme za njeno muzičko obrazovanje.

 „Već kao dijete svoj put sam  vidjela u inostranstvu, na nekom plodnijem tlu za muziku, pa sam i svoja školska opredjeljenja usmjerila tako da mi obezbijede najbolje predispozicije za upis na željeni fakultet, koji je još od osnovne škole bio Berkli. Odlučila sam da mi Gimnazija i njen IB program mogu pružiti mnogo više nego muzička škola u tom momentu, pa sam muziku nastavila vježbati u slobodno vrijeme. To se ispostavilo kao dobar potez, jer sam pored Berklija dobila pozive i stipendije za nekoliko drugih prestižnih univerziteta“, prisjeća se ona kako je sve započelo.

Muzika ih veže

Razgovarajući sa ovom mladom umjetnicom saznali smo da na Berkliju studiraju državljani više od 100 zemalja. Tamo su svi jednaki i dijele istu ljubav prema muzici. Sara kaže da mnogi nažalost ne znaju ni gdje je neka od balkanskih zemalja na mapi, te da skoro svi naši talenti koji se tamo pojave ostvare zapažene rezultate.

„Svaki semestar na Berkliju je drugačiji. Neki semestri su bili puni sviranja i snimanja, neki su bili puno projekata sa drugim studentima, a neki puni samo učenja. Dani u kampusu su često trajali od devet ujutru do sedam, osam naveče, a često bi slobodan termin za studio bio od dva do šest ujutru. Pored toga, uz studije sam se zaposlila na Berkliju. Učila sam profesore kako da koriste željene programe, rješavala tehničke probleme vezano za računare, pravila tutorijale, online kurseve i videe“, priča nam ona.

Da čuveni američki univerzitet Berkli u Bostonu, svima onima koji vole i imaju  talenat za pjevanje i sviranje može pružiti mnogo, saglasna je i Sara.

„Za nekoga ko je rođen i odrastao u kulturi gdje kada kažeš da želiš da budeš muzičar, to u 90% slučajeva znači ‘tandrkanje po gitari za četiri sata svirke i 50 KM’, Berkli otvara čitav svijet mogućnosti, nešto o čemu nisi ni razmišljao. Pruža šansu da radiš i vježbaš u najbolje opremljenim studijima, učiš od profesionalaca koji rade u toj industriji, da se družiš sa budućim producentima, piscima i kompozitorima, pa između ostalog upoznaš nekoga kao što je Justin Timberlake na ceremoniji diplomiranja, a i mnoge druge“, govori ona.

Kroz svoj Berkli put Sara je upoznala mnoge umjetnike. Neki od njih su Steve Lukather, Kirk Whalum, Donald Harrison, Tata Vega… Njen najveći uzor jeste Whitney Houston koja je mnogo uticala na Sarin stil pjevanja i razmišljanja u muzici. Pored nje su i Aretha Franklin, Michael Jackson, Sam Cooke, Stevice Wonder, a u posljednje vrijeme i Ed Sheeran.

Studirajući u Americi, Sara je svakodnevno učila nove muzičke i životne lekcije. Na pitanje po čemu će pamtiti svoje studentske dane u Bostonu, ona kaže da su to ljudi.

„Po svojoj divnoj američkoj porodici sa kojom sam živjela, vrhunskim muzičarima koje sam upoznala prilikom studija, kontaktima koje sam ostvarila, dobroj hrani u okolini fakulteta, divnim kolegama sa posla i stečenom znanju u velikom svijetu muzike u Americi“, priča ona.

Planovi poslije Berklija

Sa diplomom prestižnog američkog koledža, ova mlada umjetnica ima više ciljeve. Želja joj je da, pored pjevanja, svoj muzički put nastavi u jednoj od muzičkih kompanija. U skorijoj budućnosti planira da završi i master.

„Svoju karijeru definitivno želim da nastavim u Americi. Imam mnogo ideja, neke od njih su vezane za muziku, a neke za druge oblasti. Vidjećemo šta nosi budućnost, a ja ću se potruditi da svaka od njih nađe svoj put do uspjeha“, kaže dvadesettrogodišnja Sara.

Poruka mladim talentima

Učiti po najkvalitetnijem programu i biti dio najboljih ne može svako. Potrebno je mnogo truda, odricanja i talenta. Sara je svojim primjerom pokazala da ne postoje vrata koja talenat i rad ne mogu da otvore, pa čak i ako su ta vrata Berklija. Za kraj razgovora ona šalje savjet mladim umjetnicima koji žele profesionalno da se bave muzikom.

„Stvarajte, budite uporni i ne mijenjajte ono što vas raduje i ispunjava da učinite nekog drugog srećnim. Ne odustajte, ima mjesta za sve!“, poručuje.

Napiši komentar