fbpx

Koliko često čujete da su mladi pasivni i nezainteresovani?  Igor Kanjski svojim primjerom pokazuje da nije uvijek tako. Iako nije bio siguran da je pravo njegov životni poziv, Igor (23) tvrdi da se nije pokajao. Redovan je student četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Zajedno sa svojom porodicom bavi se organskom proizvodnjom sapuna. Takođe je i turistički vodič, kao i predsjednik udruženja Poljaka i prijatelja „Boleslaviec“. Pored svega nalazi i vremena da svoje pravne vještine primijeni i na fudbalskom terenu.

Piše: Dragana Savić

Kako ističe, već na prvoj godini studija shvatio je da ne želi da se samo prošeta kroz fakultet.

Podrži eTrafiku

„Cilj mi je bio da se aktiviram na svim poljima. Znao sam da svaki pravnik mora da bude dobar retoričar  i odlučio sam da usavršim tu vještinu. Na prvoj godini sam pristupio Centru za retoriku i govorništvo ‘Institutio Oratorio’“, rekao je Igor.

Na prvom takmičenju učestvovao je 2016. godine, sa temom neaktivnosti mladih. Sreću je okušao i 2017. godine.

„Učestvovao sam u kategoriji slobodne teme. Pisao sam o trenutno najaktuelnijoj temi- odlasku mladih. Država treba da preduzme sve mjere da mladi ostanu. Ako nije u stanju da animira mlade, oni imaju pravo da odu“,  navodi on.

Za ovaj govor dobio je četiri nagrade. Kao pobjednik XIII takmičenja u besjedništvu, prošle godine takmičio se u kategoriji improvizovanog govora, carskoj disciplini među retorikom. Pored jake konkurencije uspio je da osvoji nagradu za najbolji improvizacijski govor. Osim istaknutog angažmana u besjedništvu, ovaj budući mladi pravnik učestvovao je na raznim seminarima, predavanjima i pohađao je Pravnu kliniku za djecu. Trenutno obavlja prasku u advokatskoj kancelariji.

Porodični biznis

Pored mnogobrojnih obaveza, ovaj mladi momak nalazi vremena i za porodični biznis koji je nastao spontano i neočekivano. Imajući na umu pomoć članovima porodice pri rješavanju  zdravstvenih poteškoća nabavili su koze, čije se mlijeko smatra  jednim od najboljih prirodnih lijekova.

„Kako smo imali kozije mlijeko i stari  recept  za pravljenje sapuna odlučili smo da to kombinujemo sa smjesama biljnih ulja – ricinusovo, kokosovo, kantarionovo, maslinovo. Pored toga, imamo različite sapune sa nevenom, kukuruznim brašnom, kamilicom. Sve je potpuno prirodno. Trudimo se da znamo izvore svih sastojaka pa tako mi uzgajamo i kamilicu, neven i kukuruz bijelac. Pravimo sapune različitih oblika“, kaže Igor i dodaje  da sve sami siju, suše, melju i miješaju.

Kanjski ističe da sapuni nemaju vještačkih boja ni mirisa. U onim sapunima koji imaju boju koriste cimet, a miris se dobija od sastojaka koji se koriste za izradu sapuna.

Da bi se došlo do finalnog proizvoda potrebno je do 20 dana. Prema posebnom receptu njegove prabake, određeno je koliko sastojaka ide, zavisno koji se sapun pravi. Kopriva ili neven, zatim biljna ulja, kozije mlijeko kao osnova i na kraju natrijum-hidrohid, pošto bez njega nema sapuna. Iako se čini jednostavno napraviti sapun, postoje nekoliko načina na koji to radi.  Jedan od metoda za pravljenje je hladni postupak. To znači da sapuni ne idu u posebne uslove da se stvrdnu, već budu na sobnoj temperaturi, kako bi se sami dostigli željenu formu. To je jedini način da se sačuvaju prirodni sastojci i hranjive vrijednosti unutar sapuna.

U početku sapuni  su bili namjenjeni ličnoj upotrebi, ali brzo se prepoznao kvalitet proizvoda. Tako je nastao „ECO KANJSKI“. Svoju proizvodnju, porodica Kanjski distribuiraće i na veće tržište. Kako ističu imaju u planu izradu  proizvoda  za svakodnevnu upotrebu kao što su kreme, labela, šamponi i slično.

„U vrijeme kada svi i traže način da odu iz zemlje, moja porodica i ja trudimo se da stvorimo pogodno tlo za našu kreativnost. Došli smo na ideju da proširimo našu proizvodnju i ubacimo nove sastojke kao što su aloa vera i prirodni ugalj“, ističu  iz porodice Kanjski.

Igor dodaje da im je jako bitan kvalitet proizvoda i da sve bude na prirodnoj bazi. Na pitanje za šta se najviše koriste njihovi proizvodi šaljivo kaže za sve.

„Kozije mlijeko je  odličan za sve tipove kože. Svako može da nađe sapunčić za sebe. Imamo i posebne vrste sapuna za bebe, koji je antialergijski“, naglasio je Igor.

Svjedoci smo da je  „zdrava hrana„ postala trend, ali sve više se budi svijest i o upotrebi organskih proizvoda u svakodnevnom životu. Kada su počinjali sa radom, organski proizvodi nisu bili toliko popularni. Danas, Igor i njegova porodica svoje proizvode šalju u Tursku, Čile, Norvešku i širom svijeta.

Očuvanje tradicije kroz aktivizam

Svoju umjetnost u  govorništvu  Igor koristi da na što bolji način predvodi  malo Udruženje Poljaka i prijatelja „ Boleslawiec.“ Bave se očuvanjem tradicije, kulture, jezika Poljaka koji su živjeli na teritoriji opštine Prnjavor. Naš sagovornik navodi da je postao predsjednik udruženja sa 18 godina.

„Za obavljanje ovakve funkcije potreban je neko ko ima slobodnog vremena, ko je odgovoran, ambiciozan i spreman da se posveti poslu. Od momenta kako sam postao predsjednik sproveli smo mnogobrojne aktivnosti. Možemo se pohvaliti da imamo i  jedne od najljepših nošnji. Ono po čemu se one izdvajaju jeste Krakovksi vez. Obezbjedili smo i prostorije za druženje. U prostorijama se održava škola poljskog jezika za naše mališane. Ova aktivnost je veoma važna jer je jezik veoma značajna  komponenta nacionalnog identiteta“, ističe  Kanjski.

Ovo je prva škola poljskog jezika, postoji još od 1948. godine. Mališane podučava profesorica poljskog jezika, koja dolazi  iz Poljske. Od ove godine časovi će se  održavati i djecu koja nisu poljskog porijekla.  A u slobodno vrijeme sport i turizam

Ali  Igor je odlučo da se tu ne zaustavi. Spojivši ugodno sa korisnim, odlučio je da postane turistički vodič. Prema njegovim riječima, na konkurs se prijavio kako bi pomogao da se proširi turističku ponudu za dolazak poljskih turista. Planira da u skorije vrijeme svoje usluge ponudi nekoj turističkoj agenciji i svojim znanjem pomogne razvoju.

Želju za pravdom prenio je i na spotrski teren, te umjesto snova da postane fudbaler ili golman, odlučio je da bude sudija. Suđenjem se počeo baviti iz hobija, ali i da se materijalno osamostali.  Kanjski navodi da nije bilo lako, ali nije htio da odustane.

„U ove dvije godine koliko sudim, susreo sam se sa različitim varijetetima ljudi. Bilo je i mnogo neprijatnih situacija, ali nisam odustao. Želim da napredujem i da uskoro sudim na regionalnom nivou“, priča nam on.

Za kraj, Igor je poručio da mladi moraju prestati tražiti izgovore i da se aktviraju. Na mladima je da pokušaju mijenjati društvo i okolinu u kojoj žive, jer neće niko umjesto njih.

A koji je vaš izgovor?

Napiši komentar