fbpx

Želja mi je da budem u najvišem vrhu u budućnosti. Za sada su planovi da ostvarim pozitivan skor pobjeda, kako bi mogao bi mogao da napadnem neku veliku titulu, što mnogim našim velikim bokserima nije pošlo za rukom. Volja mi je velika i jaka. Nadam se da ću uspjeti u tome. Ciljevi u godinama koje dolaze su evropska i svjetska titula među profesionalcima.

Piše: Slobodan Manojlović

Rekao je ovo za eTrafiku mladi banjalučki bokser Nemanja Ponorac (18), koji je nakon dugogodišnje dominacije u omladinskim kategorijama u BiH i regionu odlučio da se oproba u profesionalnim vodama. Prva borba u Bečeju bila je uspješna, iako izazov nije bio nimalo lak. Sa druge strane ringa stajao je Jovan Krajnović iz Zrenjanina, dvije godine stariji i čak 34 centimetra viši od Ponorca (210 cm naspram 176 cm). Obojici je to bio debi u profesionalnom ringu. Nemanja nije ustuknuo pred kolosom i dobio je meč odlukom sudija.

Podrži eTrafiku

“Utisci su pozitivni, veoma sam zadovoljan ishodom mog prvog meča. Pronašao sam se u profesionalnom boksu kao u svojoj sredini i nadam se da ću u budućnosti ostvariti mnoge dobre rezultate. Uspio sam da izađem pozitivno kroz meč i da budem bolji u svakoj od četiri runde. Protivnik je bio mnogo viši, publika je govorila da je to borba Davida i Golijata. Malo im je bilo smiješno kada su me vidjeli naspram njega. Nisam imao nikakav strah jer sam znao svoj kvalitet. Došao sam da uzmem pobjedu i sa njom se vratim kući u Banjaluku. Što se tiče taktike, nju prije mečeva ne preferiram. Šta vidim i osjetim u meču to radim. Pošto sam niži od protivnika, ulazio sam mu dosta u tijelo kako bih skratio distancu. Prolazilo mi je to dobro i tako sam nastavio do kraja meča”, kazao je Ponorac.

Momak koji je u svijet sale i ringa ušao u 13. godini života ističe da u bokserskom svijetu nema idole. Kaže da želi da sam sebi postavlja standarde u radu, napredovanju i ciljevima u boksu i životu. Ipak, jednog boksera se trudi da oponaša kada prođe kroz konopce.

“Trudim se da kopiram Majka Tajsona i njegov stil borbe. Njegove sam visine i građe, on je takođe imao sve više protivnike od sebe. Trudim se da ulazim u njih, da ih ‘meljem’, radim tijelom, brzo se krećem i budem eksplozivan poput njega”, Ponorac ne krije oduševljenje jednim od najboljih boraca svih vremena.

Koliki potencijal ima ovaj mladić, pored vrhunskih rezultata u amaterskom ringu gdje su mu se u omladinskim kategorijama mnogi našli “pod nogama”, govori i podatak da je brigu o njemu preuzeo menadžer Luka Popović, u nekim bokserskim krugovima poznat i kao “srpski Don King”. Ponorac je ipak svjestan da pored logistike i odabira van ringa treba da se u narednom periodu pakleno radi kako bi se ostvarili ciljevi koje je sam sebi zacrtao.

“Boks je mnogo zahtjevan, on nije sport nego vještina u kojoj primaš i nanosiš udarce i bol zajedno sa protivnikom. Nije ni odbojka ni košarka ni fudbal, boks se ne igra, tučete se sa čovjekom što nije nimalo lako. Intenzitet mojih treninga zavisi od toga kako teku pripreme, nekada je to jednom dnevno, dok pred mečeve bude i dva do tri puta. Ušao sam u šestu godinu bavljenja ovim sportom. Bilo je mnogo rada, znoja, odricanja i patnje. Psihički je jako teško. Prošao sam period odrastanja kroz boks i zahvalan sam mu što me formirao kao čovjeka. Zbog njega sazrio brže od vršnjaka”, kaže Ponorac.

Pored boksa od uporedo se bavio i kik-boksom, gdje se uz velike uspjehe na državnom i regionalnom nivou najviše ističe titula juniorskog vicešampiona svijeta u disciplini K1, osvojena prethodne godine u Italiji. Ipak, početkom ovog mjeseca je odlučio da je sa bavljenjem kik-boksom i amaterskim boksom gotovo kako bi se posvetio karijeri u profesionalnom boksu.

“Kada sam počeo da treniram kik-boks u klubu Sveti Georgije on mi je bio primarni sport. Nakon toga je moj trener Duško Zorić osnovao i bokserski klub. Sve je počelo radi više mečeva, većeg iskustva i svih dobrih stvari koje nose ova dva sporta za nas mlade borce. Vremenom sam počeo da osjećam sve veću želju za bavljenjem boksom, veća je i slava i istorija u njemu kao sportu. On je baš disciplina, a kik boks je više tuča”, zaključio je na kraju razgovora za eTrafiku Nemanja Ponorac.

Napiši komentar