fbpx

Poštovani čitaoci, u ime redakcije portala eTrafika.net i u svoje lično ime želim da vam se izvinim zbog teksta koji smo objavili pod nazivom „Maja Perišič: Gdje god se voli umjetnost liječenja, tu se voli i humanost“, 04. marta ove godine.

Piše: Vanja Stokić, glavna i odgovorna urednica

eTrafika na svom sajtu ima rubriku „Može i drugačije“ u kojoj objavljuje tekstove o aktivnim mladim ljudima, koji čine nešto vrijedno u svom životu, bez obzira na okolinu koja ih sputava i neprilike u državi. Uvijek smo se trudili da pronađemo ljude koji su vrijedni promovisanja i koji bi mogli poslužiti kao inspiracija našim čitaocima.

Foto baza

Nažalost, ovog puta smo pogriješili. Čuli smo za djevojku koja će uskoro postati najmlađa doktorica medicinskih nauka u BiH i to nam je zvučalo kao odlična tema i promocija naučnog kadra. Dok smo istraživali o njoj nailazili smo na testove naših kolega koji su pisali isto – djevojka koja postiže nevjerovatne uspjehe.

Po objavljivanju teksta javilo nam se više desetina (ali doslovno više desetina) studenata sa Medicinskog fakulteta, osoblja sa Medicinskog fakulteta, kao i kolega novinara, sa tvrdnjama da je priča maksimalno isfabrikovana. Pronašli smo dokaze da je Perišićeva izmislila većinu stvari koje nam je rekla, a mi prenijeli u svom tekstu. Zbog svega toga odlučili smo da tekst o Maji Perišić uklonimo i napišemo vam izvinjenje. Zaista nam je žao što smo dali medijski prostor ovoj osobi i što nismo imali uvida u pozadinu koja je više nego diskutabilna. Ovo izvinjenje objavljujemo na istom linku na kome se nalazio tekst, kako bi do njega mogli doći oni koji su dijelili priču po društvenim mrežama. Takođe, ovo izvinjenje će biti promovisano na Facebooku isto kao i izvorna priča, jer ne želimo da uklonimo tekst i pravimo se da se on nikada nije desio. Pogriješili smo što priču nismo istražili do kraja .

Iskreno se nadamo da ćete nam oprostiti zbog toga, a ovaj slučaj nam je jedna velika lekcija. Takođe želimo da vam zahvalimo što ste reagovali i što ste nam pomogli da razotkrijemo ovu veliku laž. Budite slobodni da nam se javite svakog puta kada uočite neku nepravilnost u našem radu, jer mi postojimo zbog vas i vašeg informisanja.

Šta je Maja Perišić sve slagala?

Najveća laž koju je rekla nama, ali i ostalim kolegama novinarima, jeste da će ona postati najmlađa doktorica medicinskih nauka u istoriji BiH. Po objavljivanju spornog teksta, javilo nam se nekoliko ljekara koji su nam rekli kako je ova tvrdnja apsurdna, jer ne postoji baza na osnovu koje bi se to zaključilo. Želeći da to provjerimo, kontaktirali smo Komoru doktora medicine Republike Srpske, koji su nas uputili na sam Medicinski fakultet Banjaluka, jer je on nosilac magistarskih i doktorskih studija.

Informaciju o najmlađim doktorima medicinskih nauka ne posjedujemo, niti se može prejudicirati obzirom da je imenovana još uvijek u procesu studiranja“, rečeno nam je iz uprave Medicinskog fakulteta Banjaluka, gdje je Maja Perišić završila osnovne studije, a zatim upisala doktorske studije i specijalizaciju iz oblasti Medicine rada.

Dakle, Perišićeva neosnovano tvrdi da će postati najmlađa doktorica medicinskih nauka u istoriji BiH.

Dalje…

U razgovoru sa novinarkom eTrafike, ali i ostalih medija, Perišićeva se predstavila kao asistentkinja na Katedri za anatomiju. Ispostavilo se da je ovo još jedna laž.

Maja Perišić nije zaposlena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci“, saopšteno nam je iz ove ustanove.

Isto nam je potvrđeno i u samom Rektoratu, kao i jednostavnim pretraživanjem njihove baze koja je javno dostupna.

“Uvidom u informacioni sistem za kadrovsku evidenciju, Maja Perišić trenutno nema nikakav ugovor o angažmanu na Univerzitetu u Banjaluci”, stoji u odgovoru koji je eTrafika dobila iz Rektorata.

A uspjeh na fakultetu?

Tokom javnih istupanja Perišićeva se hvalila da u indeksu ima skoro pa sve desetke. Međutim, eTrafika je na zvaničnom sajtu Univerziteta u Banjaluci pronašla rezultate konkursa za mjesto asistenta na koji je Perišićeva aplicirala. Bila je među najgore rangiranim kandidatima, sa projekom 8,67. Istu informaciju potvrdio nam je i Medicinski fakultet, koji je naveo da je Perišićeva šestogodišnje studije završila za sedam godina.

“Maja Perisić je završila studijski program medicina, upisala je 2010. godine, a završila je 2017. godine sa prosjekom 8,67“, odgovoreno je na upit eTrafike.

Zanimljivo je i da je navedeno da Perišićeva od 2017. godine radi u zdravstvenoj ustanovi “Dr Perišić” u Zvorniku, paralelno sa studijama u Banjaluci.

Laži i u prijavi za Plaketu Grada Banjaluka

“Nakon završenog studija medicine odlučila sam da nastavim dalje, jos upornije i još požrtvovanije. Upisujem doktorat gdje ću nakon završenih doktorskih studija postati najmlađi doktor medicinskih nauka u istoriji Bosne i Hercegovine. Kao član Komore doktora medicine RS i neko ko pored svega radi na širenju svog znanja kao asistent na Katedri za anatomiju, smatram da bi Plaketa grada meni bila vjetar u leđa da radim još prskonije na promovisanju grada i postizanju mnogobrojnih uspjeha. O svemu ovome mogu posvjedočiti mnogobrojni novinski članci a u pojedinim sam nosila i naslovnu stranu”, navela je Perišićeva u svojoj prijavi, te odabrana u uži krug kandidata. Među najveće uspjehe ubraja pojavljivanje u medijima, što je apsurdno.

eTrafika će u najkraćem vremenskom roku obavijestiti Gradsku upravu Banjaluka o ovom slučaju, te zatražiti ponovno bodovanje prijave Maje Perišić za Plaketu Grada.

Nakon objavljivanja teksta na portalu eTrafika i mnoštva izrazito negativnih komentara upućenih na račun Maje Perišić, ona se javila glavnoj i odgovornoj urednici ovog portala.

“Nije mi u cilju da se javnosti predstavljam lažno jer to loše utiče na moju reputaciju i nije mi stalo da govorim laži o sebi kako bi mi se drugi ismijavali jer da mislim tako ne bi svoju mladost i svoje najljepše godine posvetila predanom radu, učenju i napredovanju na fakultetu. O mom uspjehu govore mnogobrojni članci u novinama. Nemam potrebe ništa da lažem. Ponosna sam na svoj uspjeh. Iskreno se nadam da ćemo na ovo gledati kao na mali nesporazum. Jer ovo mi je gubljenje vremena. Ipak sam ja dr. To je za poštovanje“, navela je ona.

Zanimljivo je da je Perišićeva u sličnom maniru odgovarala i na komentare čitalaca eTrafike – ističući da je trebaju poštovati zato što je ona doktorica. Nadamo se da će uskoro shvatiti da se poštovanje ne zaslužuje titulama i riječima, već isključivo djelima.

Čitaocima eTrafike se ponovo izvinjavamo, ali i zahvaljujemo na pomoći. Posebno izvinjenje dugujemo svim sjajnim ljudima o kojima smo pisali u skopu rubrike “Može u drugačije” i koje smo uvijedili smiještajući Maju Perišić u istu ravan sa njima. Obećavamo da ćemo dati sve od sebe da se slična greška ne ponovi.

Napiši komentar