fbpx

Ko bi rekao da će vam ono čime se počnete baviti iz zdravstvenih razloga u osmoj godini života donijeti slavu, uspjehe u nizu, postati vaš ponos, glavni hobi i profesionalna orjentacija.

Ovo je priča Ivane Ninković, višestruke prvakinje i jedne od najuspješnijih bh. plivačica, jedine Trebinjke koja je otišla na Olimpijske igre i najmlađe bh. olimpijke ikad.

Rođena 1995. godine u Trebinju, plivanjem se počinje baviti sa osam godina, ali ne iz ljubavi, koja će se tek kasnije roditi i razvijati. Od ove godine Ivana živi, trenira i školuje se u Banjaluci, s obzirom na okolnosti u Trebinju koje su je spriječavale da napreduje u ovom sportu: nepostojanje zatvorenog bazena, putovanje od 50 do 80 km dnevno, do Dubrovnika ili Herceg Novog, da bih odradila jedan trening.

Foto baza

O svemu ovome i još mnogo toga, pod svježim utiskom Evropskog prvenstva u Francuskoj, Ivana Ninković govori za eTrafiku.

– Tvoj susret sa nedavno održanim Evropskim prvenstvom u Francuskoj? Konkurencija, očekivanja, postignuto?  

Ovo je prvo veliko takmičenje poslije Olimpijskih igara gdje su učestvovale mnoge plivačke zvijezde. Pošto sam učestvovala na tri evropska prvenstva već sam se navikla na takva takmičenja i iskustva. Konkurencija je bila vrlo jaka, oboreno je nekoliko evropskih i svjetskih rekorda. Ovo je bio prvi put da sam imala treninge u jednom kontinuitetu. To nisam mogla ostvariti u Trebinju, jer nisam imala uslove.
Ono sto sam očekivala na ovom prvenstva to sam i ostvarila, oborila sam tri puta državni rekord,  ušla u polufinale na 50 m prsno i na kraju zauzela 10. mjesto u Evropi,  a od finala me dijelilo 23 stotinke.

– Koliko si uznapredovala prelaskom iz Trebinja u Banjaluku?

Prelaskom u Banja Luku  dobila sam odlične uslove za trening što se odmah odrazilo na rezultate. Od dolaska sam oborila devet puta rekorde na 50, 100 i 200 m prsno, a i u drugim stilovima sam popravila svoje najbolje rezultate.

– Rad sa Željkom Panićem?

Kao što znate, Željko je naš olimpijac, trener sa FINA licencom i velikim trenerskim iskustvom. On je uvido da imam mnogo prostora za napredovanje i ispravljanje grešaka tako da imam puno povjerenje u njega. Pored toga, on mi pomaže da se snađem u novoj sredini.

ivana ninkovic oi– Kako je Olimpijada uticala na nastavak karijere, s obzirom da si vrlo mlada osjetila duh olimpizma?

San svakog sportiste je odlazak na Olimpijske igre. Taj san se meni ostvario. Olimpijske igre su mi dale posticaj da što bolje treniram i da na idućim ostvarim još bolji rezultat.
 
– Kakav je osjećaj biti jedina Trebinjka koja je otišla na Olimpijske igre i najmlađa bh. olimpijka?

Zaista je poseban osjećaj naći se u društvu svojih sportkih idola, sa njima ručati, mijenjati suvenire, družiti se i  upoznati, na primjer, Novaka Đokovića, Useina Bolta, Kobi Brajanta, Lohtea Rajana, Venus Viliams…Ponosna sam na to što sam najmlađa bh. olimpijka, imala sam 16 godina i osam mjeseci kada sam otišla u London na OI.

– Finansijska pomoć?

Finansiranje mojih treninga, putovanja, opreme, ljekarskih pregleda u Trebinju, većinom su snosili moji roditelji. Osim mojih roditelja moram da se zahvalim i ZDP Elekto Hercegovini  i njenom direktoru Miroslavu Krstoviću, prijateljima mojih roditelja i Ministarstvu porodice omladine i sporta RS. U Banjaluci zahvaljujući upravi PK Olimp svi uslovi su obezbjedjeni za nesmetan rad.

– Koliko ti je finansijski pomogao grad Trebinje?

Grad Trebinje i bivši načelnik Dobroslav Ćuk su, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek pomagali u ostvarivanju mojih ciljeva.

U kolekciji preko 500 medalja

– Dosadašnji veliki uspjesi i najdraži uspjeh?

U svojoj kolekciji imam preko 500 medalja, ali najdraža mi je bronzana medalja na Juniorskom balkanskom prvenstvu 2011. održanom u Banjaluci. To je prva medalja u istoriji ženskog bh.  plivanja na međunarodnim prvenstvima. Na Juniorskom evropskom prvenstvu Beograd 2012 sam prva u istoriji ušla u polufinale na 50 m prsno. Jedno od najdražih takmičenja mi je Svjetsko prvenstvo u Šangaju gdje sam zauzela 23. mjesto u svijetu.

Višestruki sam državni prvak i rekorder BiH. U 2012. sam sve podredila da isplivam rezultat  koji bi mi omogućio odlazak na OI. To sam ostvarila na Evropskom prvenstvu Debrecin 2012. , postigla sam najbolji rezultat u istoriji BiH plivanja ulaskom u polufinale na 50 m prsno i zauzimanjem 12. mjesta u pedesetmetarskom bazenu. Na 100m prsno  sam oborila rekord za 2 sekunde i isplivala  1.11.19. Taj rezultat mi je omogućio odlazak na OI  u London.

Na nedavnom održanom Evropskom prvenstvu u Francuskoj, u dvadesetpetometarskim bazenima,  postavila jos jedan istorijski rezultat BiH plivanja ulaskom u polufinale na 50 m prsno i zauzimanjem 10.  mjesta.  Na ovom prvenstvu sam oborila tri državna rekorda.

ivana ninkovic 2

– Poraz koji ti je najteže pao?

Najteže mi je palo sto sam na Olimpijskim igrama isplivala rezultat lošiji od mog rezultata.

– Planovi za naredni period? Koja takmičenja?

U narednom periodu nas očekuje više međunarodnih plivačkih mitinga i državno prvenstvo BiH. Kompletne pripreme, treninzi i takmičenja će se bazirati na sticanju što bolje forme za Mediteranske igre (Mersin, Turska) i Svjetsko prvenstvo (Barselona, Španija)

– Trebinje ili Banjaluka?  

Trebinje je moj rodni grad, tamo su moji roditeljii, prijatelji i za njega  sam vezana privatno. To je za mene najljepši grad u BiH. U Banjaluci sam tek dva mjeseca i to je veoma lijep grad. Ovdje imam bolje uslove za plivanje, u svakom slučaju.

Država je do sada nije pomagala

– Da li si razmišljala da se nekad otisneš u inostranstvo ili da ostaneš bh. plivačica?

Moji trenutni planovi su vezani za BiH reprezentaciju. Biti vrhunski sportista je velika investicija koju ne mogu  do kraja da isprate pojedinci i klubovi bez pomoći države, od koje do sada nisam imala nikakvu pomoć. Nadam se da će se promijeniti odnos države prema vrhunskim sportistima i da ce im se pružiti adekvatni uslovi da mogu da pariraju drugim evropskim i svjetskim silama u sportu, tako da naši sportisti neće morati da traže bolje uslove za rad u drugim državama.

Na kraju intervjua, Ivana Ninković nam je rekla kako se plivanjem želi baviti profesionalno, iako joj je obrazovanje jako bitno. Čak ne isključuje mogućnost odlaska u inostranstvo i upisa nekog prestižnog američkog koledža, ukoliko joj to omoguće dobri rezultati u plivanju, koje tamo, naravno, nikako ne bi zapostavila.

Želimo Ivani uspjehe u nizu, kao što je to do sada radila.

eTrafika.net – Mirjana Stanojević / Vedrana Džudža

Napiši komentar