fbpx

Predstavljamo vam Košarkaški klub „Hunters“ iz Prijedora koji je obilježio mali jubilej – pet godina postojanja. U ovom periodu u klubu su se okupljali dječaci i djevojčice uzrasta od 7 do 18 godina. Na samom početku trenirale su dvije selekcije i oko 30 članova, što se vremenom proširilo, te sada redovno trenira ukupno šest selekcija i oko 100 članova.

Kroz besplatne škole košarke koje su organizovane kao sekcije u osnovnim školama prošlo je preko 500 dječaka i djevojčica, od kojih su najbolji uključeni u redovan trenažni proces u selekcijama kluba.

“Glavni postavljeni zadatak u radu kluba je uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti i popularizacija košarke kao i sporta uopšte, te njihovo osposobljavanje za normalan život, bez uticaja ulice koliko je to danas moguće. Opredjeljenje kluba je rad sa mladima, a ciljna grupa za upis svake godine su djeca uzrasta od 7 do 12 godina”, pojašnjava trener kluba Siniša Šolaja, koji je zajedno sa Brankom Ljubojom i Darijom Stolićem, utemeljivač kluba. Huntersi sa ponosom kažu da godišnje odigraju i 100 utakmica u takmičenju lige mladih te gostovanjima širom bivše Jugoslavije.

Podrži eTrafiku

Klub je redovno učestvovao u takmičenjima Lige mladih, ali i na mnogobrojnim turnirima u zemlji i inostranstvu. Postignuti su i zapaženi rezultati, a među najboljim su ekipama od kako se igra košarka u ovom gradu. Od brojnih uspjeha izdvajamo: 1. mjesto kadeta (generacija 93/94) na turniru „Novi Grad 2008″, 2. mjesto pionira (generacija 96/97) na turniru „Inđija 2009″, 3. mjesto pionira (generacija 96/97) u ligi PKO BL 2009/10, 1. mjesto kadeta (generacija 95/96) na turniru „Prijedor 2010″, 2. mjesta kadeta i kadetkinja (generacije 96/97) na turnirima „Best Gevgelija 2011″ itd., te još mnogo učešća i ekipnih i pojedinačnih nagrada.

“U tekućoj sezoni kadeti (generacija 96/97) imaju priliku da ostvare najbolji rezultat ikad zahunters3bilježen u Prijedoru u mlađim kategorijama, tj. učešćem u Super ligi imaju realne šanse da zauzmu drugo mjesto u PKO BL. U zadnje dvije sezone igra se i seniorska područna liga sa juniorskom selekcijom. Sve selekcije kluba u toku godine odigraju ukupno preko 100 utakmica raznog karaktera”, dodaje Šolaja.

Prijedorski mladi košarkaši često su putovali na području regije i u Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju i Grčku, a pozivi su stizali i iz Crne Gore, Francuske, Slovačke i Poljske, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava putovanja nisu realizovana. Svake godine organizuju dva Međunarodna košarkaška turnira, a gosti Prijedora su bili mladi košarkaši iz Poljske, Srbije, Makedonije, BiH i bližeg okruženja.

KK „Hunters“ redovno učestvuje na Međunarodnom košarkaškom kampu „KASTA“ na planini Rudnik (Srbija) zajedno sa mladim nadama koje dolaze iz skoro svih zemalja Evrope. Na istom kampu u okviru takmičenja osvajale su se brojne nagrade, a dva puta je član kluba proglašen za najperspektivnijeg igrača (Rauš Nikola 2008.godine i Dugić Nikola 2011.godine).

Šolaja naglašava da su za članove obezbjeđehunters1ne i vantrenažne aktivnosti. Skromnim finansijskim sredstvima i u saradnji s prijateljima kluba išlo se na izlete i planinarenja, organizovana su teorijska predavanja (suđenje, ishrana, sportski život, poroci…) i kursevi. Od oktobra 2009. godine u okviru kluba radi Mini trenažni centar u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 11 (Tvrđava), opremljen fitnes spravama i rekvizitima za aerobne i vježbe snage.

Niko od članova kluba još nije potpisao profesionalni ugovor, ali je postignut primarni cilj u radu, tj. mladi su naučeni da zdravo žive, da se bave sportom. Svi se i po prestanku redovnog treninga i dalje bave rekreativnim sportom i rado se sjećaju sve što su prošli igrajući košarku. Talenata ima, teško se u današnje vrijeme neimaštine izboriti i pružiti im adekvatne uslove za razvoj. U planu je povezivanje sa nekim većim košarkaškim centrom čime bi omogućili najboljim članovima KK „Hunters“ dalji napredak i eventualne uspješne profesionalne karijere.

eTrafika.net – Oliver Krička

Napiši komentar