fbpx

Tarik Trbić široj javnosti poznat kao PR  jednog od najuspješnijih fudbalskih klubova u Bosni i Hercegovini, fudbalskog kluba Sarajevo jedan je od incijatora koji se svakodnevno zalaže da sport  dovede na veći nivo, što mu jako dobro ide.

Ova dvadesetogodišnja nada daje veliki doprinos u sportskoj oblasti promovišući različite aktivnosti  u kojima mladi u BiH imaju priliku da učestvuju, da se zabave i stiču iskustva koja u skladu s njihovim voljom, željama kao i ljubavi prema sportu u budućnosti razvijaju u profesionalniji odnos.

Otkriva nam šta za njega znači biti PR jednog uspješnog kluba?

Podrži eTrafiku

–  Biti PR Fudbalskog kluba Sarajevo je nešto posebno. U mojoj porodici postoji samo jedan klub i to je FK Sarajevo, tako da sam i ja naslijedio porodičnu tradiciju. Od malih nogu sam išao na utakmice.Mogućnost davanja svog doprinosa uspješnom radu najvećeg kluba u državi za mene predstavlja dobru priliku, koja se rijetko pruža mladima i pohvalno je što mi se zahvaljujući direktoru Dini Selimoviću ta prilika realizovala.

Kako je došlo do ostvarivanja radnog odnosa u pomenutom klubu? 

–   Prilikom promocije projekta “Studentski nogometni kup 2011” imao sam priliku da ostvarim kontakte s novinarima, koji prevladavaju u oblasti sporta. Samim ulaskom u svijet medija predstavljena mi je tadašnja situacija fudbalskog kluba Sarajevo. U tom periodu Dino Selimović je imenovan za generalnog direktora i klub je ostao bez PR-a. Bez previše razmišljanja na adresu kluba proslijedio sam motivaciono pismo , CV. U međuvremenu dobio sam nekoliko primamljivih ponuda za posao u raznim medijima, ali sam sve odbio jer mogućnost rada u najvećem klubu u državi se ne odbija. Nakon razgovora sa generalnim direktorom i nakon mjesec dana probnog rada primljen sam u stalni radni odnos. Vjerujem da su u klubu zadovoljni mojim radom i nastojaću da to zadovoljstvo opravdam u budućnosti. Ipak, imam 20 godina i za svaku je pohvalu što se mladima pruža šansa da se dokažu i da rade ono što vole.

Sport kao svakodnevna aktivnost, ili samo profesionalno?

–  Definitivno sport za mene predstavlja svakodnevnu aktivnost i sastavni je dio mog života. Pored treninga u AK Sarajevo u slobodno vrijeme čitam ili slušam sportske vijesti. Moje zanimanje ima uticaj da budem u toku s svim aktuelnim sportskim dešavanjima.

Dvadesetog decembra  2011 godine održana je izložba”Sport kao kultura kroz jubilej velikana” u Maloj galeriji Brusa-bezistana u Sarajevu. Riječ je bila o udruživanju, predstavljanju svih uspjeha dva najveća sarajevska kluba ujedno i dva najveća  rivala među kojima je i klub Sarajevo. Prokomentarišite ovaj kultni događaj i prenesite nam barem mali tračak atmosfere koja je vladala na prikazivanju ove nesvakidašnje izložbe?

– Ideja za izložbu je odlična i ispred fudbalskog kluba Sarajevo moram da iskažem zadovoljstvo jer biti učesnik u prvoj sportskoj izložbi Muzeja grada Sarajeva je nešto što će ući u istoriju. Sama izložba je dobro urađena, no nažalost  posjećenost izložbe nije bila zadovoljavajuća u odnosu na dan otvaranja.

Različite sportske aktivnosti koje ste organizovali u sklopu studiranja Pravnog fakulteta dovele su Vas do primamljivih radnih ponuda. Također rukovodilac ste sektora za sport USP-a. Zahvaljući tome sve je više aktivnosti koje pružaju studentima s različitih fakulteta priliku da se zabave, druže te da razmjenjuju svoja sportska iskustva.Otkrijte nam kako to uspjevate i koji je cilj jednog okupljanja studenata na istom terenu?

– Kao budući pravnici u toku svog studiranja članovi Udruženja Pravnog fakulteta u Sarajevu su odlučni u tome da predstave društveni aktivizam za sve studente. Jedan vid toga su sportski projekti USP-a. Sport je najbolji način za zbližavanje i upoznavanje različitih nacionalnosti, društvenih klasa i etničkih skupina. Svoje zapanjujuće rezultate ostvarujemo uz pomoć odlične saradnje sa organima gradske uprave, načelnicima općina i velikog interesovanja studenata za sport. Nakon prvog uspjeha sve je krenulo ka boljem,lakšem putu i moram da istaknem da smo na dva dosadašnja takmičenja imali više od 350 prijavljenih takmičara. Taj broj je pokazatelj dobrog odaziva učesnika i odličan temelj za projekte koje slijede. Naš cilj je da sport među studentskom populacijom etabiliramo kao sastavni dio studiranja.

Koliko mladi ulažu u sport? Vlada li mišljenje da se od sporta može živjeti?

– Nažalost sport u našoj državi je generalno sveden na niske grane. Najbolji sportisti  kao što su Hamza Alić, Nedim Čović, Sedin Torlak i drugi nisu u stanju da u toku svoje sportske karijere obezbijede siguran život. Kada se ulaganja u sport povećaju tad će se onda i mladi više posvetiti sportu.

Recite nam nešto više o samoj manifestaciji gdje se studentima pruža prilika da za svoj fakultet osvoje titulu šampiona?

– Sektor za sport Udruženja studenata Prava u Sarajevu organizovao je dva takmičenja u rasponu od dva mjeseca. Prvo takmičenje je održano 15  oktobra 2011.godine pod nazivom „Studentski nogometni kup 2011“. Ukupno 14 fakulteta se tog dana borilo za titulu najboljeg. Kompletan turnir se igrao u Knock-out sistemu i 200 takmičara se borilo za ulazak u finalni susret. Prvo mjesto je osvojio Fakultet za sport i fizički odgoj. Drugi turnir je održan 24 i 25 decembra 2011 godine,no ovdje je bila riječ o Studentskom košarkaškom kupu 2011. Svoja učešća su zauzeli studenti s 12 fakulteta, gdje je bilo preko 150 takmičara, pobjedu je takođe odnio Fakultet za sport i fizički odgoj.

Planirate li u narednom periodu slične aktivnosti?

– Nakon zimske pauze nastavljamo sa sportskim aktivnostima. U martu je planirana realizacija drugog izdanja Studentskog košarkaškog kupa,dok u maju stiže i realizovanje Studentskog fudbalskog kupa. Ovaj put raspolažemo sa većim sredstvima i organizacija će biti još bolja.Sistem takmičenja uvodi i male promjene tj. svako takmičenje će trajati tri dana te ćemo na taj način povećati i sam broj učesnika.U aprilu organizujemo jedno zanimljivo takmičenje. Riječ je o Studentskom atletskom kupu. Atletika je kraljica sportova i siguran sam da će studenti prepoznati potenicijal ovog takmičenja i da će se pri tome dobro zabaviti. Planirano je takmičenje u sedam disciplina i poziv će dobiti nekoliko internacionalnih fakulteta kao što su Sveučilište Zagreb, Sveučilište Split i drugi.

Da li sebe u budućnosti vidite u odnosima s javnoću ili će diploma pravnika zauzeti Vaša daljnja zanimanja u životu?

–  Rad u fudbalskom klubu Sarajevo je i više nego ispunjavajući, ali moj prioritet je rad u sektoru kulture i sporta. U studentskim danima sam počeo da radim na lokalnom nivou i moja želja je da kroz rad u kantonalnim ili federalnim  ministarstvima podignem to na jednu znatno veću razinu. Diploma pravnika će mi mnogo pomoći prilikom ostvarivanja svog cilja tj. poboljšanja položaja sporta našeg grada i uopšte u Bosni i  Hercegovini.

eTrafika.net – Mirela Muračević

Napiši komentar