fbpx

Upoznajte ogromne svjetske zalihe statua, zgrada, hramova, koji su svijedoci iznenađujuće velikog propadanja.

1. Hristos Bezdana, San Frutuzo, Italija (naslovna fotografija)

Hristos Bezdana, italijanski “Il Cristo degli Abissi” (naslovna fotografija) je potopljena bronzana statua Isusa, čiji original se nalazi u Sredozemnom moru kod San Frutuzoa, između Kamoglija i Portofina na Italijanskoj rivijeri. U vodu je postavljen 22. avgusta 1954. na približno 17 metara dubine, a visoka je oko 2.5 metra. Drugi odlivci statue nalaze se svuda po svijetu, kako pod vodom, tako i po crkvama i muzejima.

Podrži eTrafiku

2. Kolmanskop, pustinja Namib

kolmanskop_pustinja

…je grad duhova u pustinji Namib na jugu Namibije, nekoliko kilometara ka unutrašnjosti od lučkog grada Lüderitz. Dobio je ime po transportnom vozaču Džoniju Kolmanu, koji je za vrijeme pustinjske oluje napustio svoju volovsku zapregu i ostavio je na malom uzvišenju preko puta naselja. Nekadašnje malo, ali bogato rudarsko selo, sada je popularna turistička destinacija, koju vode udružene firme NamDeb (Namibia-De Beers).

3. Kuće kupole , jugozapadna Florida 

kuce_sa_kupolama-florida

Sagrađene u Napulju 1981, futuristički iglui. Kako su propadale, jedan vlasnik kuće kupole, nastojeći da povrati njihov stari izgled, naišao je ni našta drugo osim na previsoke novčane kazene, i na birokratske nevolje.

4. SS Ayrfield, Homebush Bay, Australija

ss_ayrfield

SS Ayfield (prvobitno pokrenut kao SS Corrimal) je bio čelični parobrod za prevoz uglja, težak 1140 tona a dug 79.1 metar. Sagrađen je u Velikoj Britaniji 1911., registrovan u Sidneju 1912. godine. Kupila ga je savezna Vlada, a korišten je za transport zaliha za američke trupe stacionirane na Pacifiku, tokom Drugog svjetskog rata.

 5. Zabavni park “Wonderland” nadomak Pekinga, Kina

zemlja_cuda-peking-kina

“Woderland” (“Zemlja čuda”) je napušteni nezavršeni projekat zabavnog parka koji se nalazi u selu Čenzuang, grad Nankou, okrug Čanping, Narodna Republika Kina, oko 32 kilometra od Pekinga. Prvobitno je projekat predložio Tajland, dizajniran da bude najveći zabavni park u Aziji (površine 49 hektara). Izgradnja je stala 1998. poslije finansijkih problema sa lokalnim zvaničnicima, a pokušaj 2008. da se nastavi gradnja, takođe je propao. Mjesto koje karakterišu mnoge napuštene građevine, uključujući i repliku srednjevjekovnog zamka, vraća se lokalnim farmerima.

6. Ribarska koliba, Njemačka

ribarska_koliba-njemacka

Ribarska koliba na jezeru u nacionalnom parku Berchtesgaden.

 7. Holandsko ostrvo, zaliv Čispik (Chesapeake Bay)

holandsko_ostrvo

 Holandsko ostrvo je močvarno, brzo erodirajuće ostrvo u Čispik zalivu, okrug Dorčester Merilend, zapadni Salsbari. Ostrvo je nekad bilo nastanjeno moreplovcima i farmerima, ali je napušteno. Nalazi se u Holandskom moreuzu, između Blodvort i Smit ostrva, šest milja zapadno od Venona (Merilend).

 8. Keri put – šetalište između Snima and Kenmara u Irskoj

keri_put

Keri put (Kerry Way) je dugačka staza u okrugu Keri u Irskoj. To je kružna staza dužine 214 kilometara koja počinje i završava se u Kilarneju (Killarney). Obično se obiđe za 9 dana. Okarakterisana je kao Nacionalna staza od strane Nacionalne kancelarije Trails, Irskog sportskog saveza, a njom rukovodi vijeće okruga Keri, Partnerstvo za razvoj “Južni Keri”, i Kerry Way komitet. Put kruži oko Iverag poluostrva. To je najduža staza u Irskoj.

9. Pripjat, Ukrajina

pripajat_ukajina

…je grad duhova u blizini nuklearne elektrane u Černobilju, u zoni isključenja, i dio je Kijevske oblasti sjeverne Ukrajine, blizu granice sa Bjelorusijom. Grad ima poseban status unutar Kijevske oblasti iako se nalazi u granicama rejona Ivankiv. Grad takođe nadzire Ministarstvo za vanredne situacije Ukrajine kao dio černobiljske zone isključenja.

10. Manastir iz 15. vijeka, Švarcvald, Njemačka

manastir_crna_suma

Manastir je osnovan 1084.-1085. u Švarcvaldu, kao rezultat interesa švapske aristokratije i crkvene reformatorske partije, kao i od strane Hezela i Hessa iz familije Vögte od Riechenau i politički uticajnog Abbot Williama od Hirsaua.

Mjesto je prvobitno namijenjeno da bude u Königseggwaldu u Gornjoj Njemačkoj, ali je umjesto toga, po Vilijamovoj naredbi, izabran St. Georgen. Naseljavanje se, po monasima iz opatije Hirsau, desilo u proljeće i ljeto 1084., a kapela je posvećena 24. juna 1085.

11. “Kalavantin Durg” blizu Panvela, Indija

kalavantan_durg

 “Kalvantin Durg” se nalazi u blizini Prabalgada (utvrđenje ), vrha koji se polovinu godine nalazi u kišnim oblacima. Prabalmachi je selo baza pri penjanju. Ovo je veličanstvena staza i fenomenalno mjesto za posjetu tokom monsuna.

 12. Ostaci Pegasusa u MekMurd stanici, Antartik

pegasus_polje

Pegasus Field (Pegasus polje) je pista za slijetanje i polijetanje na Antartiku, najjužnija od tri piste koje koristi stanica MekMurd. Pegasus je ledena pista koja služi za slijetanje i polijetanje aviona sa točkovima tokom čitave godine, i glavna ledena pista na morskom ledu, a koja je u upotrebi i tokom ljetne sezone.

Druge dvije su snježne piste koje se nalaze na Wiliamas Field (Viliamsovo polje), koje upotrebljavaju avioni koji su opremljeni skijama za slijetanje i polijetanje. Polje je dobilo ime Pegasus po avionu C-121 Lockheed Constellation, ciji ostaci su dalje vidljivi u snijegu, a koji se srušio zbog lošeg vremena 8. Oktobra 1970. godine. Niko od članova posade nije povrijeđen.

13. “Angor Wat”, Kambodža

angkor_wat

Angor Wat je najveći kompleks Hindu hramova, najveći religiozni spomenik na svijetu. Hram je sagradio Khmerski kralj Suryavarman II na početku 12. vijeka, u Yosodharpura prijestonici Khmerskog carstva, kao državni hram ili eventualno njegov mauzolej. Kršeći šivizam tradiciju predhodnih kraljeva, Angor Wat je umjesto bogu Šivi bio posvećen bogu Višnu.

Kao najbolje očuvan hram na tom mjestu, to je jedini religiozni centar koji je ostao značajan od njegovog osnivanja, prvo Hindu, a onda budističke vjere. Hram je vrhunac visoke klasične Khemer arihitekture. Hram je postao simbol Kambodže, nalazi se i na nacionalnoj zastavi, a najzanimljivija je atrakcija za pojetioce.

14. “Maunsell Forts”, Engleska

maunsell_forts

Maunsell Forts su male utvrđene kule izgrađene na ušću Temze i Marseja tokom Drugog svjetskog rata radi odbrane Velike Britanije. Poslije su nazvane po njihovom projektantu Guy Maunsellu. Povučene su iz upotrebe krajem 50-ih, a poslije su korištene za druge svrhe.

Jedna je postala kneževina Sealand; Ponekad brodovi posjete preostale kule, a udruženje Projekat Redsends planira da sačuva utvrđenje koje se nalazi na Redsendsu.

15. Zamak Bodiam, Istočna Saksonija, Engleska

bodiam_castle

Zamak iz 14. vijeka koji se nalazi u blizini Robertsbridgea u Istočnoj Saksoniji. Sagradio ga je Edward Dalyngrigge 1385. godine, bivši vitez Edwarda III, sa dozvolom Richarda II, da brani tu oblast od Francuske invazije tokom Stogodišnjeg rata.

Svojim različitim odajama izgrađenim oko spoljašnjeg odbrambenog zida i unutrašnjim prostorijama, on ja odskako od osnovnog kvadratnog plana. Na uglovima i ulazu se nalaze kule na cijem vrhu su puškarnice. Njegova struktura, detalji i položaj u vodenom pejzažu ukazuju na to da je dobar dio u projektovanju zamka posvećen odbrani zamka. Zamak je bio dom Dalyngriggove porodice i centar plemićkog imanja Bodiam.

Trueactivist.com / Prevod: eTrafika.net – V. Dž.

Napiši komentar