fbpx

Upoznajte ogromne svjetske zalihe statua, zgrada, hramova, koji su svjedoci izenađujuće velikog propadanja! 

Nakon što smo sa vama podijelili 15 od 30 napuštenih mjesta koja su zaista prelijepa, upoznaćemo vas sa još toliko. Nemojte se iznendati što ćete u ovom dijelu naići na olimpijsku bob stazu u Sarajevu, jer  i ona spada u facinantna napuštena mjesta svijeta.

16. Chestchowa, napušteni željeznički depo, Poljska (naslovna fotografija)

Podrži eTrafiku

17. Potopljena jahta, Antarktik

sunken_yacht

U aprilu 1970. brazilska jahta Mar Sem Fin (Beskrajno more) potonula je u blizini obale Antarktika zbog kompresije leda i jakog vjetra. Četvoro članova posade je spašeno sa jahte, a ona je vlasništvo brazilskog novinara João Lara Mesquita koji je u tom regionu radio dokumentarac za Merco Press.

 18. Napuštena destilerija, Barbados

abandoned_distillery

19. Glavna željeznička stanica Mičigen, Detroit

michigan_central_station

Glavna željeznička stanica Mičigen (poznata i kao Mičigenski glavni depo) sagrađena između 1912. i 1913. za Mičigenske željeznice, bila je detroitski željeznički depo sve od njegovog otvaranja 1913. godine, prije koga je prethodna stanica spaljena, pa sve do prestanka rada Amtrak službe 6. januara 1988. godine. U vrijeme kad je izgrađena bila je najviša željeznička stanica na svijetu.

 20. Bob staza za Zimske olimpijske igre 1984, Sarajevo.

olympic_bobsleigh

Sarajevska olimpijska staza, bob i sankaška staza, nalazi se na planini Trebević koja gleda na grad Sarajevo. Izgrađena je 1984. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara.

21. Krako, Italija

craco

Krako je napušteni grad i srednjovjekovno selo u Basilicata regionu, provinciji Materata u Italiji. Nalazi se oko 40 kilometara od zaliva Taranto ka unutrašnjosti. Ono što je karakteristično za brdske gradove u ovom regionu je da su sa blago talasastim oblicima i zemljištem zasađeno pšenicom. Grad je napušten 1963. zbog zemljotresa koji se često ponavljaju.

22. Ruska vojna fabrika raketa

russian_military_rocket_factory

Ovu nevjerovatnu sliku je napravila mlada Ruskinja koja je uspjela da se ušunja u fabriku, jednu od najvećih svjetskih proizvođača raketa na tečno gorivo. Lana Sator je pronašla put do unutrašnjosti Energomašovih velikih fabrika, izvan Moskve, a da nije naišla ni na jednog čuvara ili bilo koga zaposlenog u fabrici.

23. Napušteni mlin iz 1866, Sorento, Italija

abandoned_mill

“Dolina mlinova” – ime potiče od postojanja mlina koji je u funkciji još od 900-tih godina, a koji je korišten za mljevenje žita. Ono što ide u prilog mlinu jeste da je on prerastao u pilanu koja je bila puna pleve, a koji su koristili stolari iz Sorenta. Naposlijetku je tu bila javna perionica koju su koristile žene.

Stvaranjem trga Taso od 1866., područje mlina se izoluje od mora, što izaziva nagli porast vlage i područje postaje nepodnošljivo, pa je polako napušteno.

 24. Rashladni toranj napuštene elektrane

cooling_tower

Fotograf Richard Gubbels je napravio ovu nevjerovatnu fotografiju unutar rashladnog tornja u napuštenoj elektrani.

25. Kuća bugarske komunističke partije

house_of_the_bulgariasn_communist_party

Kuća bugarske komunističke partije je izgrađena u drugoj eri, međutim, davno se urušila zajedno sa načinom života  koje je bila oličenje. Nakon pada Željezne zavjese 1989., Bugarska se preselila u doba parlamentarne demokratije.

26. Napušteni grad Keelung, Tajvan 

abandoned_city_of_keelung

27. Teatar Lawndale, Čikago (Chikago)

lawnale_teater

Kada je teatar Lawndale u sjevernom Lawndalu (naselje u Čikagu) privremeno zatvoren sredinom 2000-tih, bio je korišten prije svega kao crkva. Balkon je odsječen od glavnog nivoa kada je teatar pretvoren u crkvu.

 28. Ostrvo “Sjeverni brat” blizu New Yorka

north_brother_island

Sjeverni brat je ostrvo koje se nalazi u Istočnoj Rijeci, između Bronksa i Rikerovog ostrva. Njegov kolega, ostrvo Južni brat je nedaleko odatle. Bratska ostrva, Sjeverni i Južni brat, zauzimaju površinu od 81.400 metara kvadaratnih.

29. El Hotel de Salto , Kolumbija

el_hotel_del_salto

Tequendama vodopadi (Salto de Tequendama) su glavna turistička atrakcija koji se nalaze na 30 km jugozapadno od Bogote, glavnog grada Kolumbije. Hiljade turista koji posjete ovaj predio da bi se divili 157 metara visokom vodopada i okolnoj prirodi, zastanu na drugoj obližnjoj znamenitosti poznatijoj kao Hotel De Salto.

Luksuzni Hotel de Salto otvoren je 1928. godine da bi dočekivao bogate goste koji dođu obići područje Tequendama vodopada. Smješten na suprotnoj strani Tequendama vodopada, na samoj ivici litice, svojim gostima omogućava pogled koji oduzima dah. Tokom kasnijih dekada rijeka Bogota je zagađena i turisti su polako izgubili ineresovanje za ovu oblast.

Hotel je konačno zatvoren početkom 90-tih i od tada je napušten. Činjenica da su mnogi ljudi u prošlosti birali baš to mjesto da bi izvršili samoubistvo, doprinosi vjerovanju da je hotel uklet.

 30. Nara Dreamland, Japan

nara_dreamland

Nara Dreamland je zabavni park blizu grada Nare, sagrađen 1961. godine, a inspirisan Disneyland-om u Kaliforniji. Godine 2006., 31. avgusta, park je trajno zatvoren.

Trueactivist.com / Prevod: eTrafika.net – V. Dž.

Napiši komentar