fbpx

“Sretna sam dok crtam.” Rečenica u koju staje cijeli jedan svijet i nakon koje dalja pitanja nisu potrebna. Upravo njom predstavila nam se Elma Mujkanović (19) iz Srebrenika, djevojka koja ovu ljubav koristi da ispuni srce, ali i dopuni skromni, studentski budžet.

Piše: Vanja Stokić

Crtanje nije jedina umjetnost u njenom životu, pa Elma takođe svira klavir, dok je za profesiju odabrala turski jezik i književnost, koji studira u Tuzli. Kao što to obično biva, oduvijek je voljela da “šara”.

Podrži eTrafiku

“Završetkom osnovne škole sam prestala, jer nisam imala nikakvog dodira sa crtanjem i posvetila se nekim drugim stvarima. Međutim, u drugom razredu gimnazije dobila sam ponovno likovno kao predmet, i zahvaljujući profesoru Almiru Halilčeviću posvetila sam se crtanju. On me podstakao na sve to. Pričao mi o Akademiji i zapravo dao mi do znanja da imam talenat koju je potreban”, priča nam ona, te dodaje da je trenutno orijentisana na portrete, koje je počela raditi iz čiste zanimacije.

“Volim crtati ljude jer je svako drugačiji, svi mi imamo nešto svoje, karakteristično za nas same što se crtajući može dočarati”, dodaje ona.

Njen talenat su brzo primijetili i drugi, pa je prvi portret prodala već u trećem razredu srednje škole.

“Ljudima se svidjelo kako radim i došla sam na ideju da pokrenem sve to što danas radim, da bi mogla olakšati majci i plaćati svoje školovanje. I evo me tu gdje jesam. Više od godinu dana se baš aktivno bavim crtanjem i prodajom portreta i sretna sam zbog toga”, ističe Elma.

Najviše narudžbi se odnosi na rođendane, godišnjice i slične prilike, dok ima i onih koji žele takvu uspomenu samo za sebe.

“U biti, svaki naredni rad je moja nova lekcija i trudim se da bude što bolji. Ulažem puno truda, pažnje i ogromne ljubavi i u svaki moj crtež”, kaže ona.

Trenutno za komuniciranje sa mušterijama koristi Facebook i Instagram profil, a pored portreta ponekad se bavi i društveno-odgovornom tematikom. Kako kaže, voljela bi da je to češće, ali joj trenutne obaveze to jednostavno ne dopuštaju.

 

Napiši komentar