fbpx

Izložba slika, simboličnog naziva “Kore”, otvorena je večeras u Galeriji UDAS u Banjaluci, a javnosti su pokazani radovi Zdravka Krulja, Milana Krajnovića i Nikole Kašterovića.

Piše: Vanja Stokić

Kako nam objašnjava Zdravko Krulj, poveznica njihovih radova je početna inspiracija vezana za koru drveta.

Podrži eTrafiku

“Kretali smo se u tri potpuno različita pravca. Ja u pravcu vezanom za zen i budizam, u filozofskom smislu, Nikola je išao u pukotine i unutrašnju eksploziju, a Milan je tu sa ekspezivnim naslagama, žestokim potezima i bojama najviše govorio o spoljašnjem dijelu, stavu prema spoljašnjem svijetu gdje kora zna da bude i štit”, kaže Krulj, te dodaje da njegove izložene slike pripadaju ciklusu pod nazivom “Um”, nastalom dok je živio i radio u Makedoniji.

Motiv je um čovjeka i jedna misao.

“Moja stabla imaju procjepe na dva dijela i predstavljaju dvojnost u jednom. Čovjek ima unutrašnje ‘ja’ koje je kompleksno i nekad je u suprotnosti, a nekad u skladu, sa spoljašnjim ‘ja’ koje predstavljamo javnosti”, objašnjava nam on svoje radove.

Posjetioci imaju priliku da vide osam grafika Milana Krajnovića, nastalih 2005. godine, koje je za ovih 12 godina vidio samo autor.

“To je zapravo jedno malo zastranjivanje, koje je stajalo 12 godina u kutu, nije nikome bilo pokazano. Bile su mi previše  intimne u datom trenutku. I sada ih smatram previše ličnim, nisu nešto što bih htio sam pokazati ljudima, ali se sticajem okolnosti desila ova izložba, zajednički koncept sa dvojicom mojih drugara, pa sam odlučio da ih pokažem”, govori nam Krajnović.

Njegov kolega Nikola Kašterović izložio je osam malih slika, rađenih uljem na platnu. Neke od njih su započete akrilom, da bi onda bile završene uljem.

“Izložba se zove ‘Kore’, ali moje slike zapravo predstavljaju pukotine. To je još jedan stepen iznad kora, jedan završni sloj, koji zaokružuje periode slikanja moje dvojice kolega”, objašnjava Kašterović.

Izložbu možete pogledati do 05. marta, radnim danom i subotom od 9 do 15 časova.

Napiši komentar