fbpx

Poznati sarajevski bend Letu štuke se nakon duže diskografske pauze vraća na scenu. Izdali su novi singl ‘Bože zdravlja’ a najavljuju i novi album, koji bi svjetlost dana trebao ugledati na proljeće.  Bend počeo i sa svirkama pa će tako nastupiti 25. novembra u banjalučkom Klubu studenata – KSB.

Piše: Nataša Tomić

Bend koji nije potrebno predstavljati  jer njihova muzika govori umjesto njih. Nakon tri izdata albuma i  jedne kompilacije na kojoj su se našli njihovi najveći hitovi, Letu štuke su se, po mnogima afirmisali kao jedan od najboljih bendova sa ovih prostora. Njihov autentičan stil i iskreni tekstovi koji se često bave aktuelnim pitanjima našeg društva su ih učinili prepoznatljivim na muzičkoj sceni.

Podrži eTrafiku

Diskografski ste aktivni 12 godina, kako je to izgledalo u vrijeme kada su Letu štuke tek počinjale, a kako je to danas? Kakvi se izazovi danas nalaze pred mladim izvođačima?

Zbog tehnološkog napretka mogućnost samopromocije je veća, a opet zbog dostupnosti kao takve i konkurencija. Čini mi se da su motivi drugačiji. Slava, a pogotovo lova, nikad nisu bili jači motivi. Konstantan rad i komunikacija su opcije za uspjeh.

Kakve je uopšte promjene doživjela naša muzička scena? Koliku su promjenu na muzičku industriju  ostavile društvene mreže i tehnološki razvoj?

Kao i svuda, čini se da tehnologija pobjeđuje. Muzika se konzumira instant i na gadžetima. Agresivan elektronski zvuk. Jedinice i nule. S druge strane izdavači gube bitku sa internetom i sve izgleda poput krađe iz muzeja. U jednu ruku to je dobro ali je problem što ne znamo krajnje ishodište.

Mnogi vas smatraju jednim od najboljih bosanskohercegovačkih bendova, a i kroz svoj rad ste dokazali da vam je kvalitet na prvom mjestu.  Da li je za vas muzika/umjetnost posao ili način života? Može li se  na ovim prostorima živjeti od muzike?

Muzika je nekome potreba, a nekome izvor zarade. U mom slučaju je oboje. Ako radiš možeš živjeti od nje.

U pjesmi ‘Brojevi računa’ ste ljude sveli na brojeve a i često se u vašim pjesmama bavite aktuelnim temama iz političkog i društvenog života. Postoji li rješenje za  tu situaciju i puko svođenje ljudi na brojeve?

Da znam rješenje aplicirao bih ga.

Kada govorimo o aktivizmu, koliko je bitno da se čuje glas muzičara ili bilo koga ko u ovom učmalom društvu zagovara neku promjenu?

Muzika je saundtrak života, pa i eventualnih društvenih promjena kod nas. Mislim na one pozitivne. U suštini nikad nije mijenjala svijet ali bi bez nje bilo gluho i bljutavo.

Nedavno ste izbacili i i singl ‘Bože zdravlja’ kojim najavljujete novi album. Kada bi publika mogla da očekuje izlazak tog albuma?

U proljeće.

Nakon dugo vremena ponovo svirate u Banjaluci. Šta publika može da očekuje od ovog koncerta?

Dobru svirku i zabavu.

Napiši komentar