fbpx

Generaciji koja na svojim plećima nosi teret i odgovornost naših očeva. Ova pjesma je korak ka tome da zajedničkim snagama kažemo „ne“ svim nametnutim nacionalnim, religijskim, političkim, generacijskim i ostalim podjelama. Ovo je priča o Eni i Borisu, pravim i istinskim herojima, čija je jedina ideologija ljubav. Ljubav koja je jača od svega.

Piše: Nikola Zgonjanin

Tim riječima je hip hop dvojac Helem Nejse opisao svoju najnoviju pjesmu Kabadahija. Ovi momci već godinama izvlače inspiraciju iz onog najgoreg, da stvore ono najbolje – umjetnost. Osim svog muzičkog rada, već godinama vode radio emisiju „helem Nejse radio show“, koja nedeljom govori o svim onim sporednim temama, koje su nam važnije od primarnih. Dakle, upravo o onome što je bitno generaciji. Sa muzičke strane, Banjalučani ih pamte po duetu sa Vanjom Mišić na pjesmi „Ja, ja, ja“, a aktivno sarađuju sa Edom Maajkom i Dubioza kolektivom.

Podrži eTrafiku

Iza Helem Nejse stoje Admir i Eldar, ali prije ćete ih prepoznati po njihovim pseudonimima, Čika Gagara i Stihomir Klepić. Ono što im je zajedničko je ljubav prema umjetnosti i fudbalu. Onima koji prate rad emisije, poznate su tekuće teme o izvjesnom Kemici, koji je legenda, o tome ko je uzeo pare i kako se neko bruka. Radio emisija ulazi već u četvrtu sezonu, poručuju da idu dalje, do medalje, te da im rep nije dovoljan, iako su u svijetu rep muzike mnogo prije nego na radiju. Nihov poslednji album nosi naziv „Go u gostima“ i s tim u skladu, objašnjavaju i da na domaćem terenu, uprkos „umjereno odvratnom“ vremenu, postižu odlične rezultate. 

„Ti si moj narod, religija, nacija,
Moja politika i generacija.
Jedina država i okupacija,
Klub za koji navijam i reprezentacija.“

Kako uopšte početi sa nečim ovakvim, ko je kriv za izliv kreativnosti?

Kriva je država jer nam dopušta ovakve budalaštine. U isto vrijeme nam i daje inspiraciju, što je jedna od rijetkih stvari koje ova država može ponuditi.

Emisija ulazi u 4 sezonu, predstave se igraju. Kuda dalje? Na Sejšele ili Bahame?

Idemo dalje sve do medalje. (smijeh)

Šta je starije, odnosno ko je koga rodio, rep ili radio show?

Rap je puno stariji jer smo ga konzumirali i prije radijske emisije kroz bendove, razne grupacije i sekte. Helem nejse radio show je jedan svojevrsni paket koji sadrži sve ono što mi hoćemo da kažemo. Rap nam jednostavno nije dovoljan. Kad bude, znaćete.

Ko su Admir i Eldar, a ko Stihomir i Gagara? Po čemu se razlikuju osim po imenima?

Razlikuju se po boji kože, naciji, religiji, svjetonazoru ali druže se, spajaju ljude i dijele ljubav prema umjetnosti i fudbalu. Jedan je gradska legenda, filozof, pjesnik i poznati radijski roditelj, dok je drugi reditelj sa praškom diplomom, filantrop i interpretator.

Ko je legenda, ko se bruka, a ko je uz’o pare?

Kemica je legenda, brukamo se kolektivno, a uzeli su pare oni za koje nikad ne bi reko da nisu.

Go u gostima je pao, kakva je situacija na domaćem terenu? 

Na domaćem terenu, za sada, postižemo jako dobre rezultate. Teren je klizav, vrijeme umjereno odvratno, ali borba ne izostaje. Nadamo se da ćemo ovu sezonu završiti na prvom mjestu. Hrlimo ka titulama. Međutim, navijači očekuju puno, ali nećemo dopustiti da padnemo pod noge pritiska.

Sarađivali ste sa Edom Maajkom, Dubiozom, a najsvježija je i sa Markom Luisom. Šta očekujmo od Kabadahije?  

Ovo je pjesma o našoj generaciji. Generaciji kojoj nije dopušteno da ljubi koga hoće, nego koga mora. Generaciji koja na svojim plećima nosi teret i odgovornost naših očeva. Ova pjesma je korak ka tome da zajedničkim snagama kažemo „ne“ svim nametnutim nacionalnim, religijskim, političkim, generacijskim i ostalim podjelama. Ovo je priča o Eni i Borisu, pravim i istinskim herojima, čija je jedina ideologija ljubav. Ljubav koja je jača od svega.

Hoćemo li skupljati pare da uplatimo partiju pejntbola političarima da riješe probleme?

Skupili smo mi dovoljno para koje oni danas troše na putovanja, auta i privatne ručkove. Dobar dio para su potrošili na protekli rat u kojem smo mi najebali. Ne ide vala da im i paintball plaćamo. Treba ih ignorisati jer oni šire mržnju koju narod puši.

Nadrealisti su počeli sa radio emisijom, završili na serijama. Možete li obećati da se nećete prodati ispod milion maraka?

Ne možemo obećati jer smo se već prodali za 40 eura. Od nečeg se mora umrijet.

 

Napiši komentar