fbpx

Jahanje konja danas je jedna od popularnijih i  inspirativnijih aktivnosti u prirodi koja nam pruža osjećaj slobode, povezuje nas sa okolinom i povoljno utiče na naše psiho-fizičko stanje.

Piše: Nataša Mihajlović

Ova izutetno lijepa i graciozna životinja nekada je bila neizostavan član većine seoskih gazdinstava, jer su upravo konji bili jedini metod transporta, međutim, danas ih uzgajaju uglavnom na rančevima koji nude brojne mogućnosti svim zaljubljenicima u konjički sport i istraživanje prirode.

Podrži eTrafiku

Jedan od takvih rančeva gdje se makar na trenutak vraćamo prirodi je i ranč Tanasić, smješten na obali rijeke Drine u Bijeljini, koji od prošle godine u svojoj ponudi ima i školu jahanja, gdje u prelijepom prirodnom ambijetnu uz prisustvo iskusnih instruktora možete naučiti prve jahačke korake.

Ranč se prostire na oko 30 hiljada kvadrata i posjeduje ukupno deset konja, od kojih su dva namijenjena isključivo za obuku polaznika škole jahanja, dok je preostalih osam namijenjeno iskusnim jahačima kojima ovaj ranč nudi mogućnost ekstremnog jahanja.

Kako i sami kažu, uzrasna granica ne postoji, ističući da vještina učenja jahanja ne zavisi od uzrasta i prethodnog iskustva, nego samo od vaše volje i želje za učenjem, te da ne treba dozvoliti da vas strah parališe.

Kao i na svakom ranču, tako i na ovom prije nego što započnete obuku neophodno je da se prethodno upoznate sa konjem, kako se već na samom početku ne biste našli u neprijatnoj situaciji.

“Ukoliko ste početnik, neposredno prije početka obuke neophodno je da se upoznate sa konjem kroz čišćenje kopita, sedlanje, šetnju, lonžiranje i tek onda se možete popeti na konja. U našoj školi jahanja polaznici nauče čak i način na koji konj razmišlja i kako se ponaša u određenim prilikama. Naravno, uvijek postoji određena doza straha kod svakog polaznika, ali konji su zaista mirni i pametni, tako da se već na drugom času svi oslobode straha”, navode iz ove škole.

Oni takođe navode da je za osnovnu obuku savladavanja vještine jahanja potrebno najmanje dvadeset časova, dok nakon toga svaki polaznik može odabrati da li će se baviti jahanjem samo rekreativno ili će nastaviti da usavršava finese jahanja. Ono što je svakako važno napomenuti je to da su konji izutetno osjetljive životinje, te da je poželjno da imate dobar osjećaj za ravnotežu, kako biste i sebi i konju olakšali posao.

Kada je riječ o tome kada je najljepši period za jahanje, sa ovog ranča navode da su to svakako proljeće i jesen, kada nije ni previše toplo, a ni previše hladno.

“Najbolje doba godine za jahanje su definitvno proljeće i jesen, jer konjima u tim periodima najviše odgovara temperatura, nije im ni hladno, a ni toplo, kao uostalom i samom jahaču”, navode oni, dodajući da i jahanje tokom zime ima svoje čari, ali samo kada je terensko jahanje u pitanju.

Ono što je posebno zanimljivo i vrlo pohvalno je to što ova škola nudi terapijsko jahanje koje je namijenjeno djeci sa poteškoćama u razvoju, jer je već odavno poznato da jahanje ima veliki broj prednosti kada je u pitanju pravilan psiho-fizički razvoj djeteta. Prilikom jahanja svi mišići su aktivni, pogotovo mišići trupa koji vam pomažu da održite pravilno držanje, a pored toga podstiče razvoj koordinativnih sposobnosti i poboljšava svijest o sopstvenom tijelu.

“Mi u našoj školi organizujemo terapijsko jahanje koje je namijenjeno djeci sa poteškoćama u razvoju, u takvim slučajevima neophodno je da sa jahačem budu dvije do četiri osobe koje će brinuti o njemu”, pričaju nam oni, dodajući da jahanje u svakom pogledu pomaže u razvoju djeteta, te da su istraživanja pokazala da djeca koja se bave jahanjem prije sazrijevaju, dosta su smirenija i pravilnijeg su rasta.

Kako kažu, do sada su imali nekoliko uspješnih primjera, naglašavajući da se upravo na primjerima terapijskog jahanja još jednom pokazalo da jahanje može samo pozitivno uticati na psiho-fizički razvoj djece, jer su konji izuzetno društvena i privržena bića od kojih ljudi sigurno mogu ponešto i naučiti.

Za kraj našeg razgovora, oni su iskoristili priliku da pozovu sve one koji bi voljeli da nauče prve jahačke korake, bez obzira na starosnu dob i početnički strah, da posjete njihov ranč i tako makar na jedan dan pobjegnu od užurbane svakodnevice i uživaju u čarima jeseni.

“Ako želite da pobjegnete od svakodnevnog stresa, interneta, mobilnih telefona, računara i svih svojih problema, ako želite pravi relaks i uživanje, prebrodite strah jer za sve postoji prvi put i tek tada ćete shvatiti pravo značenje stare izreke ‘Osjećajte se kao na konju!'”, poručili su rančeri za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar