fbpx

I  ovo  je  Barselona…

Jedan od zaštitnih znakova Barselone je i trg Plaza de’ Espana s velikom fontanom u centru i arenom za koridu na drugom kraju. Kako je ubijanje bikova u Kataloniji zabranjeno, saznajemo da je to sada, ni manje ni više, nego šoping centar.

Vodič nas je podsjetio kako je Barselona i olimpijski grad. U njemu su se održale Igre 1992. godine. Mnogi sportski objekti danas su turističke atrakcije. Možete prošetati Olimpijskim selom, posjetiti Olimpijsku luku i Olimpijski prsten, ako ste zaljubljenik u sport. Tu je i stadion fudbalskog kluba BarcelonaNou Camp, jedan od najevećih u Evropi, u sklopu kojeg je i muzej, El Museo del Barca, koji nudi suvenire i trofeje ovog kluba kao turistističke zanimljivosti.

Podrži eTrafiku

bareslona II dio (2)

Gotički kvart obiluje brojnim muzejima, a uz muzej Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Joana Miroa, ili pak Nacionalni muzej iznad čuvenih magičnih fontana, Barcelona nudi i zanimljive tematske muzeje: muzej čokolade, muzej erotike, muzej sporta. Možda studentski džepovi ne mogu priuštiti sve ove posjete, al odaberite nešto po ukusu, pa maker to bio i muzej erotike.

Svakako je zanimljivo posjetiti Poble espanyol (Špansko selo), jedinstven kompleks građevina napravljenih u raznim stilovima iz čitave Španije.

bareslona II dio (1)

Tu se pleše flamenko, karakterističan ples uz zvuke kastanjeta. Možda se uz neke od pjesama na tren vratite na Balkan, jer će se izvođači potruditi da požele dobrodošlicu svima. “Bolje biti pijan nego star” pjevalo se gromoglasno!

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

A kada padne noć…

Barcelona živi cijelu noć. Noću je sve podređeno zabavi i odmoru uz šetnju. Mladi umjetnici sa svojim slikama i performansima na svakom su koraku. Naveče, tokom cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima, brojna publika okuplja se oko Magic fountain, na brdu Montjuic. Ogromna fontana, sa ugrađenim električnim svjetlima u boji, mijenja oblik i boju vode u skladu sa muzikom koja se izvodi. Predstave počinju u tačno određeno vrijeme, a muzika je različita, od klasične do roka.

No, naveče nema ljepšeg i prijatnijeg mjesta od mora, gdje se nalaze čiste pješčane plaže. Tu su i brojni barovi i hoteli, sa živom muzikom i salsa plesom.

bareslona II dio (5)

bareslona II dio (6)

U luci, nedaleko od Kolumbovog spomenika, na raspolaganju su vrlo poznate diskoteke i noćni klubovi. Na ulicama ispred diskoteka nude vam se besplatne ulaznice. U nekima je i prvo piće besplatno i zove se piće za dobrodošlice. Obično je to čašica tekile ili sangrije, nacionalnog pića Španije. U drugima, opet, besplatno piće dobijete nakon prvog plaćenog. U ovom gradu kao da svi žive za turiste!

Kada je hrana u pitanju možete birati između morskih specijaliteta i domaćih mesnih menija. Naime, ova oblast je jedna od najpoznatijih i najvećih u svijetu po proizvodnji svinja i svega od svinjskog mesa. Treba posebno istaknuti ljubazne i gostoljubive ljude, ponosne na svoj katalonski identitet, koji se smatra zasebnom nacionalnošću, različitim od ostatka Španije. Možda ćete se malo teže sporazumijeti, ali gestikulacija i mimika su im jača strana.
Posjeta ovom gradu neće nikoga ostaviti ravnodušnim, al nemojte misliti da ćete za tako kratko vrijeme upoznati ovu mediteransku metropolu, njene ljepote i neobičnu arhitekturu, možete se samo zaljubiti.

eTrafika.net- Vedrana Džudža

Napiši komentar