fbpx

Nesumljivo je da će vas ovaj grad, smješten u podnožju borovinom pokrivenih brda Tibidaba, već  u prvom susretu s njim, zavesti. Riječ je o Barseloni.

“Tibi dabo” na latinskom znači “dajem ti”. Starosjedioci smatraju da se to odnosi na biblijsku priču o iskušavanju Isusa u pustinji kome je đavo ponudio sva zemaljska kraljevstva i bogatstva, ako mu se samo jednom pokloni. Barselona, smještena ispod Tibidaba, smatra se otjelotvorenjem svih zemaljskih blaga i uživanja.

“Ne morate se pokoravati đavolu, samo uživajte” – savjetovao je vodič šaljivo.

Podrži eTrafiku

Našli smo se u jednoj od najvećih mediteranskih luka, drugom po veličini gradu u Španiji, sa gotovo dva miliona stanovnika i glavnom gradu autonomne regije Katalonije. Shvatili smo o kakvim “đavolskim” bogatstvima je riječ. Kao da je u pitanju zabranjeno voće, a opet na raspolaganju svima.

Barselona, osim što je poznata po brojnim atrakcijama iz oblasti umjetnosti i kulture, spotskim uspjesima, mjestu udobnom za život, mjesto je i idealne klime za ljubitelje mediterana, Duga, sunčana, vlažna ljeta, a blage zime, bez snježnih padavina i sa temperaturom koja skoro nikada ne pada ispod nule. Lijek, zabava i odmor za dušu.  Nije bitno godišnje doba!

Kroz grad…

Barselona vam nudi uživitak gdje god da krenete, počev od mjesta koja su ostaci rimske kulture, preko srednjovjekovnog dijela grada do četvrti katalonskog modernizma. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim srednjovjekovno jezgro grada Gotički Kvart, Barrio Gotico. Vrlo je moguće i da se zagubite u mreži uskih ulica ovog kvarta sa malim trgovima tipičnim za primorske gradove i brojnim prodavnicama suvenira. Ako vam se to desi samo se spustite niz ulice, jer sve vode do centra kvarta gdje je gotička katedrala. Pored katedrale, očuvane su brojne manje crkve i palata u romaničkom stilu.

 ima stare arhitekture najdraži dio Barselone. Kako je to vodič objasnio, kvart je, ustvari, slika Barselone kako je nekada davno izgledala kao mediteranski gradić, za vrijeme španskih kraljeva. Uske krivudave ulice pune su malih barova, prodavnica , tržnica, dok opušteni starinski ambijent pruža odmor od vreve i gužve modernog dijela grada. Tu je ujedno i najjeftiniji smještaj, ako vam je želja da prenoćite u ovom gradu.

Za razliku od ovog spokojnog dijela, potpuno drugačija priča je na La Rambli, živahnoj i užurbanoj ulici koja je omiljeno i najveće šetalište u Barseloni.

barselona...

Na La Rambli se mogu posjetiti neki od brojnih restorana, barova, prodavnica, cvjećara, vidjeti izvedbe uličnih zabavljača, među kojima su jedinstveni ljudi kipovi. Raznovrsni kipovi.

U jednom trenutku se osjetite kao Alisa u zemlji čuda, a ne bojite se tog osjećaja. Ali, vratite se u realnost! Radi turističke popularnosti, ovo je takođe i omiljeno mjesto vještih džeparoša, tako da bi pametno bilo pripaziti na svoje torbe i fotoaparate, jer su metode krađa usavršene do maksimuma.

Barselona je, međutim, poznata i kao metropola modernizma. Kroz vrijeme je uvijek bila pionir moderne arhitekture i arhitektonskih inovacija. Nismo samo saznali koji unikatni talenat je probudio Barselonu i podario joj naljepše građevine, već se upoznali sa najekstravagantnijim idejama velikog Antonija Gaudija.

“Gaudijev mecena, bogati Eusebi Guelj, želio je grad vrtova i parkova u potpunoj harmoniji sa prirodnim okruženjem” priča vodič. A mi smo bili svjedoci te priče, te sinteze arhitekture i prirode, kojom se Gaudi proslavio. Vodila ga je misao da svako djelo umjetnosti mora da zavodi, a nas je vodila njegova umjetnost. Pogledi su nam se iskradali  sa jedne na drugu građevinu.

Casa Batllo ili Kuća kostiju, kako je stanovništvo Barselone naziva, tipičan je primjer Gaudijeve arhitekture – nepravilni oblici dominiraju ovim zdanjem. Na prvi pogled primjećujemo da je veliki dio fasade pokriven mozaicima, od polomljenih keramičkih pločica. Krov je lučan i posdjeća na leđa zmije, što zadivljuje gotovo svakog turista.

Casa Mila, popularno nazvana Kamenolomom odaje utisak pustinjskih dina i morskih talasa. Kombinacija kamena i bijelih pločica čine da kuća djeluje kao planina pod snijegom. To je vjerovatno jedino mjesto gdje stanovnici mogu osjetiti kako bi izgledale građevine pokrivene snijegom u ovoj mediteranskoj luki. (slika 1, 2, 3)

Do parka Guell dolazi se iz podnožja, jer je smješten na brdu El Karnel, sa koga se pruža zavodnička panorama grada. (slika 4, 5)

Vrhunac njegovog stvaralaštva i neprikosnoveni simbol Barselone je remek djelo Sagrada Familia ili Sveta porodica, crkva koja je još u izgradnji. Katedrala toliko kontradiktorna, građena u tradicionalnom gotskom stilu srednjovjekovnih crkava, a ipak, po svemu, originalni simbol arhitekture 20. vijeka. (slika 6, 7)

“Na ovom projektu Gaudi je radio 40 godina. Poslije njegove smrti, na crkvi je nastavljen rad do današnjih dana. Po sadašnjem predviđanju trebalo bi da se zavši do 2020. godine.“ obajšnjava nam vodič.

Čovjek koga su za vrijeme života mimoišle sve zvanične nagrade, čija je umjetnost u ono doba označena kao previše izazovna i “luda”, danas je ikona Barselone.

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar