fbpx

Lokacije studentskih mini-ekskurzija poznatijih kao „jade“ ove godine nisu ostale u okvirima bivše Jugoslavije. Studenti prava i ekonomije provod su potražili u Bugarskoj, tačnije mjestu pod imenom Sunčev Brijeg.

bugarska jada (2)Dvadeset sati putovanja, solidan hotel, za ljude sa naših prostora i više nego neobičan ukus hrane (švedski stol, ogroman izbor, ali mnoga različita jela su ličila jedna na druge), predivne pješčane plaže, i suviše hladno Crno more, vjetar, dnevne žurke na bazenima, žurke u diskoteci, cuganje u obližnjem Pub-u, posjeta starom gradu Nesebaru, odbojni Bugari, zezanje po sobama u hotelu itd. bi u najkraćim crtama bio opis ovih pet dana.

Ako po strani ostavimo ludovanje, pijanke i dobro raspoloženje koje je zagarantovano bez obzira na kojem su mjestu i državi “jade” održavaju, Bugarska je većinu studenata razočarala. Oni upućeniji bi im rekli da to što je ova država dio Evropske unije ne znači ništa, ali mnogi prije polaska nisu djelili ovo mišljenje.

Podrži eTrafiku

“Bugarska na prvi pogled izgleda nerazvijeno, bar onaj dio sto sam uspio vidjeti. Ima velika prirodna bogastva koja nisu iskorištena. Turistička središta su izuzetno uređena i prilagođena turistima. Većina ljudi iz Bugarske s kojima sam imao kontakt je prema meni bila ljubazna, iako većina drugih nema takvo iskustvo”, istakao je student Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Gajo Bjelajac.

Ipak, mnoge njegove kolege ne bi se složile sa njim, naročito oni koji su bili primorani platiti taksistima i do 25-30 evra za jedva dva ili tri kilometra vožnje. Dosta studenata poredilo je Bugare sa našim ciganima čemu je najviše doprinijeo sam njihov izgled i nesnošljivi pokušaji da turistima prodaju i uguraju i najmanju sitnicu za koju bi mogli uzeti koji lev (njihova valuta, ima istu vrijednost kao i konvertibilna marka, a njihova stotinka kao feninzi). Jedna od najpozitivnijih stvari za banjalučane bile su cijene u gradu (koji je na dva kilometra od turističkog dijela) gdje su u samom centru mogli popiti pivo ili flašicu koka-kole za 1,20 leva ili pojesti čorbu za svega 2,50 leva.
 
Sunčev Brijeg

bugarska jada (5)U trenutku održavanja “jada” Sunčev brijeg se tek spremao za početak sezone, pa mnoge radnje nisu bile počele sa radom. Plaže su se istakle ljepotom, sitan pjesak, uredna plaža i predivno more.

Studentica Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vanja Vuleta ističe da je Sunčev Brijeg klasično turističko i dosta čisto mjesto.

„Sve sami hoteli, ali svi extra uređeni. Meni se svidjelo, baš prijatno mjesto i dosta čisto, bar ovaj dio gdje smo mi bili smješteni“, primjetila je Vuleta.

Sunčev brijeg je najveće i najpopularnije ljetovalište u Bugarskoj, udaljeno 35 km od grada Burgasa. Plaža koja se prostire uz Crno more duga je 9 km i široka oko 40 m. Ovo mjesto čini veliki broj hotel, okruženih sređenim zelenim površinama, brojni restorani, klubovi, diskoteke, akvapark, te sportski tereni. Mještana nema mnogo, ali u toku sezone u ovo mjesto dođe ogroman broj turista i Sunčev Brijeg potpuno oživi.

Nesebar

bugarska jada (1)Većina studenata se slaže da se stari grad Nesebar jednostavno morao posjetiti, jer je predstavljao potpunu suprotnost od Sunčevog Brijega, prepunog modernih hotela i savremenih objekata.

“Nesebar je kao neka kombinacija Ohrida i Baš čaršije – stare kamene ulice, ostaci crkava i tvrđava sa mnogo malih radnji i restorana. Stvarno prelijep spoj! Iako nije veliki površinom, dosta toga se može vidjeti, a i kupiti. Jedino mi se nije svidjela napadnost konobara, jer stoje na ulici i bukvalno uvlače ljude u restoran”, rekla nam je Vanja Stokić, studentica novinarstva u Banjoj Luci koja se pridružila kolegama pravnicima na ovom putovanju. Takođe dodala je da su nažalost mnogi propustili da odu u posjetu starom gradu iako je bio na 15 minuta hoda od hotela jer su, kako je istakla “bili prezauzeti spavanjem i triježnjenjem”.

Nesebar je drevni grad smješten na obali Crnog mora. Zbog bogatstva muzejima koji govore o njegovoj prošlosti ovaj grad-muzej mnogi nazivaju „Biser Crnog mora“ i „Bugarski Dubrovnik”. Ova veoma atraktivna i posjećena destinacija na bugarskom primorju, udaljena je 35 km od grada Burgasa, a samo 3 km od ljetovališta Sunčevog brijega, u kome su pravnici i kasnije ekonomisti bili smješteni.

Provod

bugarska jada (3)Provod na “jadama” nikada nije bio upitan. Studenti su se zabavljali na žurkama organizovanim na otvorenom bazenu, odlazili su u obližnju diskoteku, pravili žurke u sobama, kao i na plaži.
“Provod nije izostao, bilo je fenomenalno! Uspjeli smo se i kupati, ne u moru ali u bazenu i na toboganu, svaki dan žurke, cijene dosta povoljne, pilo se…”, rekla je Vuleta i dodala da su se studenti iz Srbije i Republike Srpske ovoga puta podijelili. Prvi su išli u diskoteku, a oni u obližnji pub, dok su na žurkama u hotelu bili zajedno.

Iako netipično za pub, u kojoj god državi da se nalazio, u pub-u u blizini hotela pravnici i ekonomisti su se mogli zabaviti uz Miroslava Ilića i Tomu Zdravkovića i nazdraviti uz mnogobrojna bugarska piva “Burgasko”, “Zagorku”, “Kamenicu”, “Šumensko” i druga. Iako je na nekoliko dana pauzirao cd sa uglavnom britanskim r’n’r izvođačima, i pustio slavuja iz Mrčajevaca da zabavi masu, gazda je sigurno zadovoljno trljao ruke.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar