fbpx

Bosna i Hercegovina oduvijek se mogla pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama, ali i nekolicinom prelijepih izletišta namijenjenih za odmor, zabavu i rekreaciju i potpun ugođaj u prirodnom ambijentu. Jedno od takvih mijesta, svakako je i izletište “Ljeljenča”, smješteno u istoimenom selu nadomak Bijeljine.

Piše: Nataša Mihajlović

Tvorac ove nesvakidašnje prirodne oaze, Milorad Marković iz Bijeljine, nakon višegodišnjeg boravka u inostrastvu, prije nekoliko godina odlučio je da u svom rodnom mjestu na porodičnom imanju napravi izletište koje danas predstavlja pravu prirodnu oazu, savršenu za bijeg od užurbane svakodnevnice i disanje punim plućima.

Podrži eTrafiku

Ideja mu je bila, kako kaže, da napravi kutak gdje će dolaziti sve generacije, a posebno omladina jer su mu upravo oni bili najveća motivacija za stvaranje jednog ovakvog izletišta. Oaza porodice Marković koja se prostire na više od šest hektara zemlje, posjetiocima nudi brojne sadržaje, počevši od teniskog terena, preko odbojke na pijesku, terena za fudbal, rukomet, pa sve do pješačke staze koja vas vodi u prelijep voćnjak gdje se možete osvježiti sezonskim voćem. Ovaj izuzetno očuvan ekološki ambijent na kojem se nalazi vještačko jezero i preko deset hiljada sadnica nikoga nije ostavio ravnodušnim, i danas je jedno od glavnih utočišta za odmor brojnih Bijeljinaca, ali i posjetilaca iz regiona koji se uvijek iznova vraćaju.

Pored sportskih terena koji su besplatni za korišćenje, posjetiocima je obezbijeđen prostora za roštiljanje pokraj jezera koji se simbolično naplaćuje, prostor za postavljanje šatora, uredni toaleti, nekoliko vrsta pića koja se naplaćuju 1.5 KM, dok u dogovoru sa vlasnikom možete da isprobate proizvode iz domaće radinosti. Svakako ne zaboravite da probate domaću rakiju, na koju još niko nije ostao ravnodušan, jer je spravljana po posebnom receptu vlasnika ovog prelijepog kompleksa.

Tokom razgovora, on nam je otkrio da u narednom periodu namjerava da obogati sadržaj izletišta izgradnjom kutka za djecu, prostora za bicikliste, ali i sa nekoliko bungalova koji će biti opremljeni tako da zadovolje i ukus onih najprobirljivijih posjetilaca. Namjera mu je da njegovo izletište bude kutak gdje će svako pronaći nešto za sebe, te da svim posjetiocima boravak ostane u lijepo sjećanju.

“U dogledno vrijeme planiram da uredim jedan dio koji je će biti namijenjen našim najmlađim posjetiocima, gdje će moći svakodnevno da uživaju u igri, a sve to biće napravljeno od drveta kako bi se uklopilo u prirodni ambijent. Prošle godine sam ugostio nekoliko biciklista iz inostranstva, pa sam tako došao na ideju da obezbijedim i jedan dio gdje će biciklisti moći da poprave svoj bicikl ili zamijene neki dio, a pored toga imam namjeru da priču o izletištu proširim i van naših granica, i nadam se da ću u tome i uspjeti”,  priča nam Milorad.

Kako kaže, posebno je ponosan na svoju suprugu koja mu je desna ruka i velika podrška, i bez koje teško da bi mogao sam da vodi imanje. Sve rade u dogovoru i podjednako brinu o urednosti kompletnog prostora, ali i o tome da njihovi gosti odu nasmijani i zadovoljni, u čemu zaista uspijevaju.

Izgradnjom prelijepog kompleksa koji tokom ljetnih mjeseci posjeti na hiljade ljubitelja prirode, uspjeli su da Bijeljincima ponude nešto novo, nesvakidašnju oazu mira i utočište od gradske vreve. Ulaz na imanje se ne naplaćuje, a kako kažu, to im nije ni cilj, sve što treba da ponesete je dobro raspoloženje i osmijeh na licu, dok će se za sve ostalo pobrinuti ljubazni domaćini.

Ukoliko još uvijek niste odlučili gdje biste mogli provesti predstojeći vikend, onda je imanje porodice Marković pravi izbor za vas.

Napiši komentar