fbpx

Nema puno ljudi za koje se može reći da su revolucionalizovali pristup instrumentu, (jedan je recimo Jimi Hendrix), ali to se apsolutno može reći za Johna Bonhama, bivšeg bubnjara Led Zeppelina. Uz Keith Moona iz The Who i Neil Peart-a iz Rusha, sigurno je osoba koja je obilježila jednu eru što se tiče pristupa bubnju. A da je ostavio utisak i na buduće generacije muzičara i poštovalaca muzike najbolje pokazuje činjenica da su 2011. godine čitaoci kultnog magazine The Rolling stone baš njega izabrali za najboljeg bubnjara svih vremena…

John je rođen 1948. godine u Reddichu u Engleskoj, i od malih nogu je obožavao muziku. Iako nikada nije imao formalno muzičko obrazovanje, to mu nije smetalo u namjeri da nauči da svira najbolje što može. Prvi set bubnjeva dobio je sa 15 godina i naravno da je to od tada postao njegov život. Dok je još bio u školi, direktor je napisao u izvještaju njegovim roditeljima da će John završiti ili kao čistač ulica ili kao milioner, i nije se prevario u tome…

Nekoliko godina svirao je u poluprofesionalnim bendovima i takoreći tezgario, ali je onda u cilju pronalaženja stalnih prihoda odlučio da se pridruži bluz bendu za koji je pjevao njegov budući kolega iz Led Zeppelina, Robert Plant. Nekoliko godina je svirao sa njim i sa još nekoliko bendova, a onda je poslije raspada The Yardbirdsa Jimmy Page tražio novi bend, a u njemu je kao vokala zamislio Planta, koji je preporučio Bonhama. Iako on baš nije bio u prvom planu kod Pagea (između ostalih i Ginger Baker je bio opcija), poslije jedne svirke na kojoj ga je slušao oduševio se i posao je bio Bonhamov. Njegov jedinstven stil dao je neki dodatni šmek muzici Zeppelina i punio je pjesme energijom, dajući im dinamiku i služeći kao savršena podloga za Pageove harmonije. Zanimljivo da i pored tog agresivnog načina sviranja Bonham nije koristio duplu pedalu, osim na jednoj pjesmi. Najviše prostora za svoje bravure imao je u instrumentalu Moby Dick, gdje je imao svoju solo dionicu koja se znala na koncertima produžiti na više od 15 minuta.

Podrži eTrafiku

Sedamdesetih godina Zeppelini su vladali svijetom rock and rolla i njihovoj popularnosti se nije nazirao kraj. Međutim, nesrećan slučaj koji se dogodio prije 34 godine promijenio je sve iz korijena. U jeku priprema za novu američku turneju Led Zeppelin radio je probe u studiju i za to vrijeme John je veoma intenzivno pio. Na dan tragedije prisutni kažu da je popio više od litre votke, kada je zaspao neko ga je odnio u krevet i ostavio da spava. Ujutru su ga menadžer i basista benda, John Paul Jones pronašli mrtvog. Poslije istrage patologa u njegovom tijelu nije pronađeno tragova droge, a kao razlog smrti navedeno je gušenje.

Nekoliko mjeseci kasnije ostatak benda odlučio je da više neće nastupati pod tim imenom jer bez Bonhama to ne bi bilo to. S vremena na vrijeme činili su izuzetke i nastupali u određenim prilikama (nekada je za bubnjevima bio Johnov sin Jason koji je takođe prilično poznat bubnjar), a i mnogi drugi svjetski poznati muzičari su na taj način odavali počast svom idolu.

eTrafika.net – Srđan Obarčanin

Napiši komentar