fbpx

Nakon „EKV-a“ i „Šarla Akrobate“, na red za svoj dokumentarac došlo je i „Limunovo drvo“. Umjetnik iz Srbije Branko Radaković uskoro završava snimanje filma kojim planira zaokružiti dokumentarističku priču o Milanu Mladenoviću i bendovima koji su potekli iz „Limunovog drveta“.

Grupa „Limunovo drvo“ poznata je po tome što je to prvi bend Milana Mladenovića, frontmena grupe „EKV“. Pored njega, u bendu su bili Dragomir Mihailović Gagi i Milan Stefanović, a njihova muzika nastajala je pod jakim uticajem hipi pokreta. Sastav grupe se često mijenjao, tako da su posljednju postavu „Limunovog drveta“ činili Milan i Gagi, dok je za bubnjevima bio Vdović, a na basu Dušan Kojić Koja. Nakon svog posljednjeg koncerta 1980. u SKC-u, ova postava odlučuje da grupa nastavi rad pod nazivom „Šarlo akrobata“.

O „Šarlu“ i „EKV-u“ se mnogo toga zna, ali je sve do sada „Limunovo drvo“ ostajalo zanemareno. Ipak, čini se da se situacija mijenja čak i prije objavljivanja filma.

Podrži eTrafiku

„Drago mi je ako je tako, jer teško je izmijeniti medijsku sliku i sliku u očima širokih masa koje mediji edukuju. Zato je tu dokumentarni film da progovori o zanemarenim vrijednostima i oslika, što je objektivnije moguće, sliku o određenim ljudima i periodima. Iz ‘Limunovog drveta’ proistekli su najorginalniji bendovi iz domena rok muzike u SFRJ, a samo ‘Limunovo drvo’ imalo je odlične pjesme od kojih su kasnije, neke bile prearanžirane u bendu ‘Šarlo akrobata’. Sa druge strane, oni upućeni, slažu se sa konstatacijom da je ‘Katarina II’ bila, dobrim dijelom, nastavak ‘Limunovog drveta’ i već te, navedene činjenice, su dovoljni argumenti koji dokazuju da ta muzička grupa nije bila nimalo naivna, te da se o njoj treba napraviti temeljna studija“, govori nam Radaković.

Pored Dragomira Gagija Mihailovića, Milana Mikice Stefanovića, Zorana Radomirovića Švabe i Dušana Kojića Koje kao nekadašnjih članova „Limunovog drveta“, u filmu se pojavljuju Momčilo Rajin, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić, Branimir Bane Lokner, Vladimir Janković Džet, Miroslav Dukić Geza, Srđan Gojković Gile, Dubravka Duca Marković, Jadranka Janković Nešić…

Naziv film je jednostavak, kratak i jasan – Limunovo drvo. Autor ističe da je odlučio da ne „filozofira mnogo, jer je film bitniji od samog naziva“. Za umjetnika i muzičara kakav je Radaković, snimanje ovakvog dokumentarca znači jedno iskustvo više.

„Kao i svako do sada, i ovo se razlikuje od svih prethodnih, mada je i moj prvi dugometražni dokumentarac bio muzički. Ipak, u ovom slučaju, razlikuje se po tome što obrađujem temu o ljudima koji su mi bili uzori u tinejdžerskim danima“, kaže on za eTrafiku.

Prva klapa filma pala je u decembru prošle godine, dok će krajnji rezultat publika imati priliku da vidi najvjerovatnije na proljeće 2015. godine. Ističe da do sada nije imao finansijsku pomoć ni za jedan svoj projekat, uključujući i ovaj, ali je uvijek mogao računati na veliku podršku od svojih prijatelja i ljudi koji učestvuju u samom filmu.

„Poteškoća uvek ima kada živite u Srbiji, ali mogu da se pohvalim da sam više uživao nego što je bilo muka jer su snimanja protekla u nevjerovatno opuštenoj atmosferi, a to je jako bitno za dokumentarac.“

Ne znamo za vas, ali mi sa nestrpljenjem čekamo proljeće i objavljivanje ovog muzičkog dokumentarca. Trejler definitivno obećava mnogo:

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar