fbpx

Izložba slika i crteža književnika i slikara Moma Kapora otvorena je u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra gdje će biti postavljena narednih mjesec dana.

Izložbu je organizovao Kulturni centar u saradnji sa Zadužbinom „Momčilo Momo Kapor“ iz Beograda, a predsjednica Zadužbine, Momova žena Ljiljana Kapor, kaže da sada organizuje izložbe njegovih slika u Beogradu i regionu, što on za svoga života nije nikada radio.

„Radi se o jednoj manjoj retrospektivi posljednjih 20 – 25 godina njegovog slikarstva. Na ovim slikama je Momova duša, isto kao u njegovim knjigama i njegovim riječima. Da je Momo živ ova izložba se sigurno ne bi ovdje desila, jer on je Izlagao na svim kontinentima samo ne na našim prostorima, a evo ja sada ispravljam te greške“, kazala je Kapor.

Podrži eTrafiku

Ljiljana Kapor pročitala i kratak Momov zapis o njegovim slikama.

„Slikanje je način da upoznam svijet da bi mi bio jasniji, a poslije i drugim ljudima. Kada za neke slike, obično slikar amater, kaže da su one dio njega, ja ga pitam koji dio: rebro, bubrežnjak, koljenica. Ljepota sllikarstva je u tome što slike nikada niko u potpunosti ne posjeduje. One za sebe žive, imaju svoju publiku i one su neopisi dio enterijera i djetinjstva.“

Izložbu je otvorio  gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević. Posjetioci će narednih mjesec dana imati priliku da pogledaju 22 slike Moma Kapora rađene tehnikom ulje na platnu i crteža perom.

Nakon svečanog otvaranja izložbe uslijedilo je Preobraženjsko pjesničko veče Radomira Uljarevića.

Zanimljivo je da je Uljarevićev portret koji se nalazi na plakatu za pjesničko veče naslikao upravo Momo Kapor, a Uljarević nam je ispričao interesantnu priču o sudbini  tog portreta.

„Originalni portret neko je ukrao poslije 20 godina, a gospođa Kapor našla je snimak u Momovoj arhivi. Jednom prilikom Rajko Perov – Nogo napisao je nekakvim flomasterom na poleđini slike „kakve glave za nabiti na kolac“, tako da mi donekle i nije žao što sam ostao bez te Momove slike, makar bez tog teksta ispisanog na poleđini“, kazao nam je Uljarević.

O pjesmama Radomira Uljarevića govorio je Budimir Dubak.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar