fbpx

Tús Nua je potpuno drugačije muzičko osvježenje na našim prostorima, a njihov post rock/noisy shoegaze zvuk nas odvodi u čarobni svijet sanjarenja. Bend čine taletovane djevojke Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milevoj.

Piše: Nataša Lazukić

Koliko im je muzika važna u životu i koliko ne mogu zamisliti život bez stvaranja, govori činjenica da su skupile mnogo kvalitetnog materijala za album, a domaćoj publici su se do sada predstavile sa dva singla.

Podrži eTrafiku

,,Eksperiment u kojem sam razmišljala u kojem smjeru otići je trajao od 2014. do 2016. godine dok nisam naletjela na Jelenu i Mateu, s kojima sam našla zajednički muzički jezik. Tada smo počele stvarati ovo što počinjemo iznositi u javnost“, govori Jordi Ilić.

Ime benda Tús Nua na irskom jeziku označava novi početak. Prvi singl se zove se “Matches”, a sa novim drugim singlom „Geysir“, na kojem gostuje Sara Ercegović iz grupe ŽEN, najavljuju neobičan zvuk koji je do sada pokupio brojne simpatije publike. Najteže im je, ipak, tačno definisati žanr sopstvene muzike jer stvaranje se teško svrstava u bilo kakve kategorije.

,,Kad stvaramo ne stvaramo u okviru žanrova nego ideja koje zahvaljujući okruženju imaju uticaj raznih žanrova. U našoj muzici vidim mnoge uticaje/žanrove, a s obzirom na to da je to dosta nezgodno za isticati svaki put, odlučile smo se opisno ograničiti na post-rock/noisy shoegaze (jer smo malo bučniji i agresivniji od klasičnog shoegazea)“, govori Jordi.

,,Kada uzimamo instrument u ruke, ili noge, ne ograničavamo se na za-neki-žanr prepoznatljiv zvuk. Tako nam dvije stvari koje napravimo znaju u komparaciji ispasti nebo – zemlja, ali opet između njih postoji poveznica jer su ih stvorili isti ljudi. Tu poveznicu smo nazvali tako kako smo ju nazvali jer nam se učinila najbližom istini“, kaže Jelena.

Ideje većinom prepoznaju u običnim stvarima koje im se svakodnevno  događaju, a muzika je njihov glavni ispušni ventil. Veoma cijene rad bendova Slowdive, Explosions in the sky, God is an astronaut, Now now, Fu Manchu, Interpol i Mogwai. Od „regionalnih“ bendova izdvajaju ŽEN, ### i Vvhile.

,,Inspiraciju ću iscrpiti kad navrati. Poslušaću sve. Nekad će se iz toga roditi cjeloživotna ljubav, a nekad će priča završiti nakon jedne pjesme. Volim puno izvođača čiji se radovi ne poklapaju u puno tačaka, radili oni u ambijentalnom, progresivnom, grunge, stoner, dream pop ili nekom trećem spektru, u ovom ili onom desetljeću“, govori Jelena.

Iako se za sad ne mogu podičiti velikim brojem svirki, zadovoljne su dosadašnjim radom i kritikama koje su velikom većinom pozitivne što je dodatna satisfakcija za rad. Do sada su zabilježile nastupe u Hrvatskoj, Sloveniji i Belgiji.

,,Meni je posebno draga (iako pozitivno malo haotična) svirka iz Vintagea krajem 2015. kad sam svirala sa Sarom Ercegović i Evom Badanjak (Žen) te Lucijom Potočnik. Imale smo nekoliko probi, to je bila jednokratna improvizirana Tús Nua, čisto da testiram pjesme s publikom, ali je bilo veoma zabavno, moram priznati“, ispričala je Jordi.

Prvi snimci  Tús Nua za sada su objavljeni na Bandcampu gdje se mogu besplatno preuzeti uz donaciju po izboru kojom ćete podržati njihov rad. Dosadašnje singlove je snimio Vedran Kovačić – Beli (Chicken Sound Studio), a masterirao Igor Meister (Meisterwerk productions).

,,Prema sadašnjim planovima, album bi trebao izaći sredinom septembra ove godine, dan gore-dolje. A već je skoro čitav snimljen“, govori Jordi, a Matea je dodala da se nada kako će i ubuduće imati priliku sarađivati sa ljudima koji su bili dio ekipe prilikom stvaranja albuma.

,,Koncentrišemo se uvijek na prvi sljedeći korak, a ne opterećujemo onime na što trenutno ne možemo uticati, prema prekrasnom savjetu osobe koja je sve ovo uspješno prošla. Zadovoljna sam onime što smo za sad napravile i kako je to prihvaćeno, ali znam da ispred nas stoji puno rada i strpljenja“, zaključuje Jelena.

Većinu svirki su isplanirale u inostranstvu, ali će svirati i kod nas na jesen po izlasku albuma i organizovati promociju albuma. Na pomolu su i nove saradnje sa odličnim muzičarima, pa kao i do sada možemo očekivati mnogo kreativnosti.

Napiši komentar