fbpx

Promocija knjige Jovana Dučića „Aneksija BiH i srpsko pitanje“, koja je prvi put štampana ove godine u izdanju Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučič” iz Beograda, održana je u pjesnikovom rodnom gradu i mjestu njegovog vječnog počivališta.

Vršilac dužnosti direkora Arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, objašnjava da je knjiga nastala za vrijeme Dučićevog boravka u Rimu, 1908. godine, gdje ga je poslao tadašnji predsjednik srpske Vlade Nikola Pašić da radi na propagandi protiv aneksije BiH.

“On je napisao brošuru i podijelio je parlamentarcima ne bi li uticao na njihovu odluku na ne prime aneksiju BiH. Za sadržaj i lokaciju knjige nije se znalo, a našao sam je u Narodnoj biblioteci u odjeljenju stranih autora. Uslijedilo je prevođenje i štampanje, a evo i promocije ovog velikog djela“, priča Milošević.

Podrži eTrafiku

Predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ iz Beograda,Žarko Ratković, kaže da je štampanje ove knjige bio njihov doprinos povodom obilježavanja 140 godina od rođenja Jovana Dučića.

„Dučić je značajna ličnost ne samo u poeziji, nego i u istoriografiji i diplomatiji, a bio je prvi ambasador u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije. Ovo djelo trebalo bi da bude bukvar za sve diplomate, a ova analiza rađena prije 106 godina i danas se može itekako upotrijebiti“, kazao je Ratković.

Knjiga pokuzuje da je Dučić bio vrsni poznavalac istorije koja mu je bila i intelektualna strast.

Brošura je prvi put prevedena 1993. godine i objavljena u časopisu „Književnost“, a originalni rukopisi pisni su na italijanskom jeziku.

Organizator promocije je „Centar za informisanje i obrazovanje“ Trebinje.

promocija duciceve knjige tb (1)

promocija duciceve knjige tb (2)

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar