fbpx

,,Materijale biram po dodiru i baš kao u nekoj bajci nakon igre sa tkaninom pred ogledalom, dok ispitam njen pad, lepršavost i osobine nastaje kreacija.” Takvu bajkovitost kroz svoj rad svakodnevno predstavlja Suzana Trivić.

Piše: Nataša Lazukić

Brend Minty je osnovala prije tri godine, tačnije u godini završetka Pravnog fakulteta. Htjela je da stvori žensku modnu oazu gdje će u svaki komad biti utkani duša i emocija, a svako moći pronaći nešto kvalitetno po pristupačnoj cijeni.

Podrži eTrafiku

,,Iako je mnogima smiješno kad im kažem, zaista je tako. Od srednje škole sam zarađivala novac kroz poslove i stipendije. Kad sam se našla u situaciji da bih mogla ostati bez ikakvih prihoda i maltretirati roditelje bilo mi je nepojmljivo. Taj trenutak života je okidač za ostvarenje želje koja je rasla u meni od samog djetinjstva. Za nekoga ko mnogo planira Minty sam osnovala prilično ‘naglavačke’, ali željela sam da stvorim mjesto gdje će stvari biti posebne i drugačije od ponude u buticima. Naziv Minty povezao je moju omiljenu boju i ono na šta me asocira: svježe, proljeće, vedro, mirisno i drugačije”, priča Suzana.

Krojenju se učila na mini modelima i skakutala od sreće kad dobije odobrenje da koristi bakine makaze, a često je molila majku da skroji nešto njenim lutkama.

,,Šivenju me naučilo gledanje, ljubav, volja i istinska želja. Prvu pravu stvar sašila sam sa nekih 12 godina kada je mama otišla iz kuće, ostavila uključenu mašinu, a dječiji nestašluk u meni proradio“, govori ona.

U svijetu mode je posebno oduševljavaju svečane kreacije za crveni tepih koje joj dođu kao slikovnica pred spavanje. Minty se primarno bavi kreiranjem odjeće za svaki dan, ali u ponudi bude i elegantnijih haljina. Royal blue beginning je simbolična prva kolekcija, a do danas ih je bilo ukupno trideset.

,,Inspiraciju crpim iz prirode, okruženja i osjećanja. Nikad unaprijed ne smišljam kreacije, a moda je bajkovita samo ako je gledamo na pravi način. Osluškujem potrebe žena koje susrećem i kreiram rješenje problema, recimo ljeti laganu odjeću koja neće iritirati kožu, koja će biti prozračna, ali ne i providna. Kad radite ono što volite, ideje dolaze neprekidno”, tvrdi sagovornica.

Program za djevojčice je takođe  sastavni dio Minty rada pa tako svaka stvar iz kolekcije može da se poruči i u mini varijanti što omogućava majkama da isprate usklađivanje odjeće sa kćerkama. “Od starog novo” je jedan od najpopularnijih projekata, a sastoji se u tome da nekom starom, dragom, a više neupotrebljivom komadu odjeće osvježe izgled.

,,Svi ti projektići kako ih ja nazivam su pogled u ono šta Minty jednog dana treba da postane i nailaze na pozitivne reakcije. To obavljam kad imam vremena u pauzama između redovnih kolekcija i prihvatam samo slučajeve u kojima ima posla za moju maštu a ne i one koji se odnose na prepravke koje bi svaka šnajderica mogla da izvrši”, kaže Suzana.

Za trenutno stanje mode na našim prostorima zaslužne su društvene mreže i nametljivost, ali trendovi ne mogu poznavati naše tijelo bolje od nas samih i o tome treba razmišljati. Osim prilagođavanja odjeće tuđim mjerama i potrebama, brzine izrade i kvaliteta, ono najljepše su različita poznanstva i prijateljski odnosi. Zahvaljujući reklami “od usta do usta” Minty ima redovne kupce ne samo u BiH i Srbiji, nego u cijeloj Evropi i dalekoj Australiji.

,,Obim posla prevazilazi moje fizičke mogućnosti, a još uvijek sam na životnoj klackalici da li da se odreknem diplome prava za koju sam se školovala ili okrenem Minty. Kad jednako žarko volite više stvari takve odluke su mnogo teške. Inače, svaki komad odjeće iz kolekcije izrađujem u tri primjerka i predstavljam na Minty stranici, ali taj broj je postao mali. Zato je u funkciji  i Minty Shop gdje sam spremila malo drugačiji način rada koji nije ograničen brojem tri”, nagovijestila je sagovornica.

Napiši komentar