fbpx

Drugi Festival mediteranskog i evropskog filma počinje danas u Trebinju projekcijom filma prvenca glumice Milene Dravić „Vrata ostaju otvorena“, koji je prije 55 godina snimljen u Trebinju. Naziv ovog filma je i simbolični moto ovogodišnjeg festivala koji traje do 10. avgusta, a u sklopu kojeg će biti prikazana 23 filma iz 15 zemalja.

Festival će otvoriti glumica Milena Dravić, koja je ovogodišnji laureat „Zlatnog platana“ za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

Festivalski program podijeljen je u cjeline: mediteranski film, evropski film, retrospektiva Milene Dravić, retrospketiva Franka Nera, novi srpski film, Hercegovina na filmu.

Podrži eTrafiku

Selektor festivala, Peđa Milojević, kazao je da BiH i RS itekako pripadaju evropskoj porodici, a da je Trebinje najjača tačka mediterana Srpske, koji može privući ljude sa strane da dođu ovdje zbog kulturnih sadržaja grada pjesnika.

„Trudili smo se  ponudimo jedan cjelovit program po vertikali i horizontali trebinjskoj publici koja je izuzetna. Festival ima nekoliko ciljeva, a to su da Trebinje dobije savremenu kino dvoranu, da se podstaknu i istaknu talentovani i uspješni ljudi koji potiču sa područja Hercegovine, ali i da se pokaže ono najljepše od našeg naroda kroz oblak gostoprimstva prema  ljudima koji ovdje dolaze iz svih krajeva svijeta“, kazao je Milojević.

Direktor JU Kulturni centar Trebinje, Dejan Bodiroga, kaže da su se ove godine potrudili da festival dignu za jednu stepenicu više nego što je bio prethodni i da naprave jednu uvertiru da svaki naredni bude bolji i bolji.

„Moram da kažem da JU Kulturni centar preferira da postane ustanova koja će imati javni regionalni karakter i mislim da svakim danom jačamo naše resurse i da ćemo ovaj festival već naredne godine da prenesemo u gradove iz naše regije“, kaže Bodiroga.

Projekcija filma „Vrata ostaju otvorena“ počinje u 18 sati u kulturnom centru Trebinje, a u sklopu cjeline retropspektiva filma Milena Dravić, među ostalim, biće prikazani i filmovi „Hasanaginica“, „Nije lako s muškarcima“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“…

Svečano otvaranje festivala biće upriličeno večeras u 20 časova u pozorišnoj sali Doma kulture, nakon čega će biti prikazan dokumentarni film o Mileni Dravić koji je režirao Zdravko Randić.

Festival su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Elektroprivreda RS i Grad Trebinje.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar