fbpx

Glumica Milena Dravić otvorila je drugi Festival mediteranskog i evropskog filma u trebinjskom Domu kulture. Festival će trajati do 10. avgusta, a podijeljen je na cjeline: retrospektiva Milene Dravić, retrospektiva Franka Nera, novi srpski film, evropski film, mediteranski film, Hercegovina na filmu.

Milena Dravić ovogodišnji je laureat nagrade „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evromediteranskom filmu. U svom obraćanju istakla je zadovoljstvo što je pozvana u Trebinje gdje je davne 1959. snimila svoju prvu filmsku scenu za film „Vrata ostaju otvorena“, dodajući da je dirnuta toplim prijemom publike i domaćina.

„Ne volim jubileje, pa takom tokom svoje duge karijere nikada nisam slavila nijedan jubilej, ali evo neko je htio da se ovih 55 godina obilježe. Možda negdje od gore, iz dalekih lovišta, moj reditelj František Čap koji me je otkrio i uveo u svijet filma. Lijepo je biti ovdje u Trebinju, i neka je srećan i dugovječan festival,“ rekla je Dravićeva na otvaranju.

Podrži eTrafiku

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, Goran Mutbadžija, kaže je da je ministarstvo prepoznalo ovaj festival kao manifestaciju od značaja za širenje kulture RS i filmske umjetnosti.

„Naša želja je da formiramo filmski centar RS kojim bi mogli da se uključimo u regionalne projekte i na taj način afirmišemo filmske stvaraoce sa ovih prostora. Grad Trebinje je sa ovim festivalom na korak do toga da postane vodeći filmski grad u RS“, kazao je Mutabdžija.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je dokumentarni film o Mileni Dravić u režiji Zdravka Randića.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazana 23 filma iz 15 zemalja.

Organizatori festivala su „Tangram centar“ iz Beograda, „Alpe- Adria“ kulturna mreža iz Beča i JU „Kulturni centar“ Trebinje.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Elektroprivreda Srpske i Grad Trebinje.

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar