fbpx

Lijepo vrijeme, što i nije tako često za vrijeme Inmusica, omogućilo je da Jarun od poslijepodnevnih časova vrvi ljudima i festivalskom atmosferom. Nastup britanskog indie rock tria alt-J bio je zakazan za 20:30h, i prije početka nastupa publika je već zauzimala svoje mjesto ispred Main Stagea.

Piše: Anja Zulić

Pjevač i gitarist Joe Newman, klavijaturist Gus Unger-Hamilton i bubnjar Thom Green nastup su započeli pjesmom “3WW” sa njihovog novog albuma “Relaxer”, a nakon melanholične uvertire kreću sa “Something good”. Tokom prvih pola sata nastupa, činilo se da iako brojna publika ispred stejdža još uvijek nije kliknula sa headlinerima. Ali pjevač Joe, obraćajući se publici pozdravima na hrvatskom, počinje da uspostavlju pravu atmosferu. Sunce počinje da zalazi, sa videobimova uglavnom isijavaju crno-bijele projekcije koje savršeno idu uz pomalo mračnu notu koju alt-J stvara, a smjenjivanje starijih pjesama poput “Dissolve me”, “Tessellate”, sa novim “In cold blood”, osvojilo je publiku. Za veliku završnicu tu su se našle “Matilda”, “Breezeblocks” i “Taro”, a tokom malo manje od sat ipo nastupa alt-J je pokazao da svojim eksperimentalnim nastupom i mješavinom žanrova predstavlja pravo osvježenje savremene muzičke scene. I da uz alt-J moguće se i isplesati, iako nam je možda to bilo nepojmljivo na neko od prvih slušanja.

Podrži eTrafiku

Dok je alt-J bio pri kraju nastupa, na OTP World Stageu Repetitor je već počeo da prži. Za ovaj punk trio iz Srbije, ovo je drugi nastup na INmusicu. Ovaj put nastupaju u sklopu Europavox projekta. Žestok zvuk i energija koje reklo bi se imaju i previše njihove nastupe uvijek čini dobrim. Svirka naravno nije prolazila bez šutki u prvim redovima, a publika kao ni ovaj trojac nisu gubili energiju, što prikazuje i trenutak kada se Vlastelica popeo na dio opreme i svirao. Vjerovatno nastup Reptitora danas lako može biti jedan od onih nastupa kada vidite da gitarista razbije gitaru. Pored starih stvari poput “Ja”, “Beskraj”, “Opet jak”, u trenutku kada je dio publike odlučio da krene prema Main Stageu da zauzme mjesto pred nastup Kingsa, Vlastelica je počeo da govori “Gde ćeš kada smo na kraju?!”, nakon čega su mu se pridružile Milena i Ana Marija, te su publici prezentirali svoju novu stvar “Gde ćeš”. Publika je odlično prihvatila stvar a sigurno je i utvrđeno da ovaj bend ima publiku kako u regionu, tako i šire.

Zbog Repetitora, propustili smo početaka nastupa drugog headlinera, grupe Kings of Leon. Kako je i bilo za očekivati, za vrijeme njihovog nastupa imate osjećaj da se čitav Otok Mladosti prebacio ispred Main Stagea. Ovaj američki rok bend nalazi se na ljetnoj turneji povodom izlaska njihovog novog albuma “WALLS”, što ih je i dovelo u Zagreb. Publika je mogla da uživa u hitovima poput “Use somebody”, “Reverly”, “Notion”, a sa obzirom na popularnost benda i sviranje novih pjesama činilo se kao da su među publikom već godinama. Malo iza ponoći nastup se privodio kraju, a za usijanje se naravno pobrinula “Sex on fire”.

Poslije Kingsa ostala je velika praznina ispred Main Stagea, ali se parti na Otoku Mladosti nastavio na ostalim lokacijama poput Šume Striborove, gdje se na ulazak u tajanstveno mjesto i uživanje uz Yem Kolektiv čekalo u redu. Nakon ovakve druge večeri, možemo se samo radovati završnoj večeri i nastupima koje nam donosi.

Napiši komentar