fbpx

Drama savremenog britanskog autora Duncana Macmillana koja je doživjela brojne produkcije u Velikoj Britaniji, te osvojila Off West End  nagradu za najbolji tekst, zaživjela je na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sa Jadrankom Đokić i Amarom Bukvićem u glavnim ulogama.

Mladi par iz „Pluća“ pripovijeda priču o današnjoj nesigurnosti koja preovladava u intimnim vezama i koja često preuzima kormilo u najbitnijim momentima. Oni su obrazovani, savremeni, ekološki osviješteni i u kasnim dvadesetim godinama. Na pragu odluke o braku i zajedničkom doprinosu o produženju ljudske vrste oni svoje strahove od budućeg zajedničkog života upakuju u globalni strah o budućnosti Zemlje.

Jadranka Đokić i Amar Bukvić dramaturški nose predstavu kroz maestralne dijaloge razmjenjuju svoje strahove i potrebe, kroz duboko saosjećanje prema stvarnosti. Daleko od fikcije oni su prikaz nastojanja izgradnje međusobnog povjerenja i odnosa zajedništva. Prilikom toga, Jadranka igra senzibilniju, otvoreniju i verbalniju polovinu, koja je sklonija preispitivanju svojih strahova i suočavanja sa njima. Sa druge strane, Amar iako jednako emotivan, ima predstavu zatvorenije ličnosti koja odaje duboku emocionalnu nesigurnost i ličnu borbu sa sopstvenim oklijevanjem i nesnalaženjem pred velikim životnim pitanjima.

Podrži eTrafiku

Scenski izuzetno kompatibilni Amar i Jadranka sa scenongrafijom od jednostavnog komada namještaja s ladicama koja im je predstavljala niz javnih i privatnih prostora i kako kažu dala im vjetar u leđa, donose pred publiku autentičan rad na međusobnom približavanju likova. Prema riječima rediteljke, ova predstava je zahtijevala „zvijeri od glumaca“, a njen pravi izbor prepoznala je i oduševljena publika koja je višeminutnim aplauzom pozdravila njen uspjeh.

Predstava „Pluća“ nastala je u koprodukciji Gradskog kazališta Sisak, Kristalne kocke vedrine i zagrebačkog Teatra EXIT pod rediteljskim vođstvom Aide Bukvić.

Napiši komentar