fbpx

Drugo festivalsko i prvo takmičarsko veče otvorila je predstava teatra Komedija iz Skoplja pod nazivom “Trudna priča”.

Piše: Sandra Ćurlić

Tekst Blagice Sekuloske, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu. Radnja prati tri glavne heroine Lenče (Žaklina Petrovska), Nedu (Eva Skenderovska) i Cvetu (Elizabeta Stefanovska), svaku iz iz tri različite drame makedonske folkloristike koje, ujedinjene zajedničkom željom da postanu majke, posjećuju kliniku za vještačku oplodnju.

Podrži eTrafiku

Kroz interesantnu scenografiju sa aluzijom na budućnost, Jelena Žugić u ulozi dr. Kate, obrazovane, emancipovane i savremene žene, vodi tri protagonistikinje kroz odlike i mjerila današnjeg doba.

Glavne heroine dolaze iz različitih razdoblja makedonske istorije, prebačene iz drama “Crnilo”, “Lenče Kumanovče begalka” i “ Makedonska krvava svadna” u trenutak sadašnjosti, sa mogućnošću da izbjegnu tragični kraj koje nosi originalna drama.

Kao protivteža ženskim likovima dolaze muški likovi iz originala – Osman i Spase, Boško I Doce, Ivan i Hristov koji nastonje da svoje izabrane vrate u originalne drame.

“Kad sam radila na ovom liku bilo mi je drago što je moj lik u ovoj drami (“Trudna priča”) bio u prilici da radi stvari koje mu nisu bile dozvoljene u originalnoj drami (“Crnilo”) koja se završava tragično. Ona ima ispravne moralne vrijednosti, zna šta je dobro, šta je loše ali nije zadovoljna jer ne može ništa da promijeni, što je u ovoj novoj drami bila u prilici. Uživam kada igram ovu predstavu i ne znam da li se to vidi”, govori Eva Skenderovska.

U humorističnom tonu prikazan je duboki vremenski jaz prošlosti i sadašnjosti, u pogledu tradicije i futurističkih shvatanja. Predstava donosi kritiku tradicionalnog shvatanja žene i njenog položaja u bračnoj zajednici ali i pitanje budućnosti, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa i za dramsku oplodnju?

Napiši komentar