fbpx

“Prijatelj sam Banjaluke, ovdje sam provela mnoga ljeta, često svirala, godinama vodim Demofest. Tu već imam svoju ekipu kao u Beogradu i Zagrebu, prava Jugoslovenka što bi se reklo. Rado dolazim kod vas u kojoj god inkarnaciji me poželite, svi projekti koji su vezani za Banjaluku su ‘feel good’ projekti, uvijek vlada neka dobra energija. Poenta je da sam dio urbanog toka i da ljudima koji vole drugačiji način izražavanja pružim dio sebe“, kazala je uvijek raspoložena i energična Ida Prester na početku razgovora za eTrafiku.

Piše: Milica Kulić

Pjevačica benda Lollobrigida i popularna voditeljka, večeras nastupa u banjalučkom klubu Streamline. Rado viđena gošća u gradu na Vrbasu, ovoga puta se našla u ulozi DJ-a. Kada radi kao DJ pušta omiljenu muzičku selekciju u nadi da će se dopasti publici i tako napraviti dobru atmosferu. Ukoliko pratite Idu od početka karijere, znate da je prvobitna postava benda Lollobrigida krenula sa synth pop veselim melodijama, da bi sa posljednjim izmjenama u potpunosti promijenila cijelu priču benda. Zbog tih promjena izgubila je neke starije, ali dobila nove fanove.

Podrži eTrafiku

„Kada sam radila u hrvatsko – slovenskoj varijanti zvuk je bio mekši, pjesme i aranžmani su bili neopterećeniji, a nakon preseljena u Beograd i saradnjom sa srpskim muzičarima koji njeguju tvrđi zvuk došlo je do izmjena. Neki od njih su iz punk i rock priče pa je sve postalo dramatičnije. Osjetiš u muzici da Slovenci nikada nisu imali frke ni problema, dok su Srbi divljeg mentaliteta, tvrđi i to se odrazilo na muziku i tekstove, koji su mnogo više politički angažovani i siroviji nego synth pop. S obzirom na to da radim masu drugih stvari sebi mogu dopustiti eksperimentisanje u muzici“, navodi Ida.

Osim pjevanja u bendu, aktuelan je Idin projekat Frau Casio za koji je nedavno izdala singl „Mama“. Zanimalo nas je kako stiže sve jer je u međuvremenu postala majka dva dječaka.

„Sve je postalo komplikovanije. Evo, za dolazak do Banjaluke morala sam da angažujem dvije bebisiterke. Sada sve ide polako, nije ubrzano kao kada sam bila mlada. Sa majčinstvom sve postaje drugačije. To je jedno životno otrežnjenje“, kazala je Ida, dodajući da ne objavljuje stvari dok ne budem u potpunosti zadovoljna njima.

Njene projekte prate i zanimljivi video spotovi u čijem kreiranju uvijek maksimalno učestvuje.

„Volim raditi sa novim ljudima, ali imam i omiljene režisere kao što je Marcella Zanki, koja mi je postala prijateljica. Dok pravim pjesmu ja je odmah vizualizujem i dobijem neku ideju za spot. Poenta je naći nekog ko ima estetiku koja mora biti alternativna, pomaknuta i bizarna. Sve što radim ima zajedničku notu – drugačiji izgled i ‘weird’ momenat”, otkriva nam ona.

Ako želite poći Idinim stopama, biti drugačiji i odolijevati mainstreamu, savjetuje da to radite jedino ukoliko ne možete da zamislite život bez muzike.

„Nemojte mojim stopama ni za Boga miloga, a ako krenete morate se dobro udati. Od ovoga se ne može živjeti, mala je scena. Ako želiš ostati svoj moraš imati nekog asa u rukavu, od čega ćeš stvarno živjeti kako bi to mogao raditi bez kompromisa. Na svu sreću radim masu drugih stvari, vodim razne projekte, na televiziji sam, radim kako bih mogla da trošim u muzici. Jer ako radiš kako ti to vidiš i ne radiš kompromise to je kruh sa sedam kora, ali ako je to nešto što te vrti, ako je to u tvom genetskom kodu zapisano, zapravo muzika je pronašla tebe”, iskrena je ona.

Ida Prester vrijedno radi, ali i uživa. Posjetila je brojne zemlje, a kaže da se najljepše osjeća u Skandinaviji.

„Bila sam u Japanu, Kubi, Tajlandu, ali najviše me raduje odlazak u Skandinaviju. Bila sam prošle godine u Kopenhagenu, a ove godine sa mužem idem na Island. Možda ima nekog genetskog privlačenja jer ličim na Skandinavce. Evo jedan moj prijatelj kojeg čitav život zovemo tuljan se odselio na Aljasku. To su zemlje gdje mi paše sve, od mentaliteta, arhitekture, muzike. Imaju najbolji sistem, najzdravije društvo”, kaže Ida za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar