fbpx

Šta to jednog diplomiranog  ekonomistu podstakne da se prebaci u posve drugu sferu djelovanja, pa da od marketinga, računovodstva, berzanskih poslova, dođe  do izrade popularnih poslastica, otkrila nam je Banjalučanka, Nevena Popović.

„Diplomirala sam 2012. godine, ali se nisam pronašla u struci, već u izradi poslastica. U to vrijeme bila sam nezaposlena i sve se desilo sasvim spontano. Stečene vještine i znanje  su mi mnogo pomogle u pokretanju sopstvenog biznisa, posebno sfera marketinga. Drugačije pristupam poslu, osluškujem potrebe potrošača, pravim razne akcije, pratim tržište. Velika je potražnja za mafinima i vjerujem da su poslastice ovog tipa naša budućnost, i da će polako da potisnu tradicionalne poslastice na našem tržištu. Ne mislim da je ovo kratkog daha, trenutni trend, već vjerujem u početak nove ere kolača”,  objašnjava nam Nevena.

Kada je njen sin Uroš slavio drugi rođendan, željela je da mu pored torte pripremi i druge poslastice, među kojima su bili i mafini. Kako kaže, uživala je u pripremi šarenih ukrasa i tako je sve počelo.

Podrži eTrafiku

„Moj nadimak je Neca, a kada sam otvarala stranicu na Fejsbuku, čisto iz praktičnih razloga je nastao ovaj naziv. Imala sam mnogo zanimljivijih imena u glavi, ali ipak je praktičnost bila na prvom mjestu, a i da bi mušterijama bila prepoznatljiva kada mafine potraže na Fejsbuku”, kaže ona.

Prvo je potrebno uložiti mnogo vremena i ljubavi, kasnije dolaze usavršavanje i nadogradnja. Svakim danom se trudi da se razvija, sa čim dolaze i razna ulaganja, od raznih kalupa, pa do mašina, računara, štampača i slično. Nevena dnevno na ovaj posao utroši od osam do 12 sati, nekad i više.

„Kupcima nudim jako ukusne i maštovite mafine. Imamo razna punjenja i prilagođavamo se potrebama potrošača. Od bezglutenskih mafina, posnih mafina, preko nutele do ukusnih krema od vanilije i čokolade. Kao prvo mislim da smo drugačiji po samom pristupu poslu i načinu razmišljanja, zatim naši ukrasi su veoma maštoviti, uredno i precizno urađeni. Mnogo zadovoljnih kupaca mi se javi da pohvali ukus mafina, što mi je posebno drago. U ponudi imamo i personalizovane čašice koje izrađuje moj suprug, po čemu se razlikujemo od drugih. Takođe, i kutije za mafine radimo ručno, sve što izađe iz naše male radionice je izrađeno sa mnogo ljubavi”, ističe ona.

Inspiracije joj ne manjka. Posebno voli da radi dječije motive, gdje može da se poigrava sa veselim bojama i detaljima. Najtraženiji su ljubavni motivi, za godišnjice , rođendane i slično. Susretala se sa interesantnim željama i zahtjevima kupaca, a ponekad i sa neprijatnim situacijama, poput tih da se kupac ne pojavi u dogovoreno vrijeme ili da otkaže narudžbu prekasno. Međutim, to se dešava jako rijetko.

„Imamo pakete od šest, 12, 24, 36 i 48 mafina. Preko 50 komada se naručuje na komad i tad su i cijene po komadu, što je veća količina mafina u paketu, tako je i cijena po mafinu niža. Isto tako cijena zavisi od ukusa, odnosno vrste mafina. U cijenu su uključeni ukrasi i kutija. Pakujemo ih u kutije za šest komada ili tacne za 12+, po potrebi radimo i kutije za veće količine. Najtraženiji paket je od 6 komada, cijena se kreće od 15KM do 25KM, u zavisnosti od vrste mafina”, objašnjava nam ona, dodajući kako je  prodaja za sada  ograničena samo na Banjaluku, iako često ima upite iz regiona, posebno iz Srbije. Teško je realizovati dostavu, jer je u pitanju hrana, a poštarina je skuplja od samog proizvoda.

Želja joj je da ostane u ovom poslu i da ga još vise proširi, da što više ljudi čuje za mafine ’’Neca“, a kad se stvore uslovi, da otvori jedan mali,  šarmatni lokal u Banjaluci. Za početak.

Napiši komentar