fbpx

Nakon napuštanja grupe Block Out, Nikola Vranjković stvara i nastupa sa različitim saradnicima, a banjalučka publika imaće priliku da ga čuje 7. aprila u KSB-u.  Kako je pjesma “Sve što mogu reći” ipak “Dve reči”, zašto su mu spotovi pretežno bez boje i još neke zanimljivosti pročitajte u razgovoru koji slijedi.

Razgovarala: Anja Zulić

U sklopu turneje nastupićete u banjalučkom KSB-u. Kakav nastup publika može da očekuje?

Podrži eTrafiku

Sviramo tri sata i ne pričamo viceve između pjesama.

Ima li razlike u stvaranju i radu između sadašnjeg Nikole i Nikole za vrijeme Block Out-a?

Nema. Cijeli život pišem i komponujem bez nekog plana….Jedino što sam sad mator pa češće sebi kažem “Ovo što si napisao nema veze sa mozgom” pa zgužvam papir i bacim ga u đubre.

 Autor ste dvije zbirke pjesama, koje su pratili i muzički albumi. Čemu više vremena i pažnje posvećujete, pisanju tekstova ili komponovanju muzike i kako protiče taj proces stvaranja?

Ustvari, ne posvećujem uopšte pažnju tome. Kad se desi, desi se….Pišem i sviram uglavnom noću kad je mirno.

Predstavljaju Vas kao pisca, pjevača, gitaristu, kompozitora, snimatelja, muzičkog producenta… Šta Vam je od toga najdraže i zašto?

Najdraže mi je da budem ton majstor na koncertima drugih grupa. Kad napravite bendu dobar ton uživo na razglasu, to je jedini bolji osjećaj od sviranja na bini.

 Zašto preovladavaju crno-bijeli spotovi? Da li bi se snimanjem spotova u boji izgubila ta mračnija nota pjesama?

Pola tih spotova je snimljeno telefonima i amaterskim kamerama pa je lakše da se smontiraju bez boje. Nema tu neke posebne filozofije.

Dok se nije pojavio spot sa Sergejem Trifunovićem za pjesmu “Dve reči“, publika je tu pjesmu poznavala kao “Sve što mogu reći“. Kako je došlo do tog “nesporazuma“?

Publika je i pjesmu “Dve hiljade i kusur godina“ zvala “Nikad”. Šta fali, mogu dogodine opet da im mijenjaju imena ako im se tako sviđa. A pjesma “Dve Reči“ se u knjizi zove “Šifra odlaska” jer sam zaboravio da joj promijenim ime prije štampe….

Za koje današnje bendove biste rekli da čine alternativnu muzičku scenu, i zašto baš ti bendovi?

Ne postoji više alternativna muzička scena. Postoje muzička i antimuzička scena. Na muzičkoj sceni ima puno dobrih bendova.

“Zamisli da još misliš glavom i kuca ti srce“ – kakvo je stanje danas sa ljudima i glavama, a sa srcima? Kakvo je vrijeme u kojem živimo?

Obični Ljudi su izmanipulisani, prevareni, umorni, očajni, neki su i hipnotisani….. ali tek će da nas je*u…jer tako su u mogućnosti.

 Vaša misao vodilja kroz život?

“Samo ćuti i prati” Aleksandar Stojković S.T.(Goribor)

6 Komentara

  1. Nije napustio grupu već je izbačen. S obzirom da je autor 90% pesama Blokauta, mogu zamisliti do kog ludila je doveo ostale pa su ga izbacili. On im se osvetio tako što ke zaštitio ime tako da su ostali morali da promene ime grupe. Sa jedne strane on zaslužuje prava na ime Block Out jer je autor većeg dela materijala, sa druge strane ime je dato pre njegovog dolaska u grupu

  2. Tata Bradin Deda Odgovori

    Vranjkovic je napravio sve pesme u Blok Autu osim prve cetiri na prvom albumu(Kisa,Sanjaj me,Ja znam i Ljubicasto) za koje su kako pise na albumu muziku pisali Danilo Pavicevic i Dragan Majstorovic a tekstove Milutin Jovancic.Ne znam da li je to bas 10% ali svakako muziku za te pesme nisu radili ostali clanovi a i osim Sanjaj me ostale su bas bez veze.A Blok Aut se voli zbog Godine ,Sna i Ako ima s kim i gde.

Napiši komentar