fbpx

Božo Vrećo je umjetnik koji svojim glasom i muzikom osvaja cijeli svijet, a u okviru velike turneje predstaviće banjalučkoj publici novi album “Pandora” u petak, 17. februara u Kulturnom centru Banski dvor.

Ovim povodom Vrećo je posjetio grad na Vrbasu, a mi smo iskoristili priliku i sa neobičnim umjetnikom porazgovarali o njegovoj turneji, planovima i najvećoj ljubavi – sevdahu!

Karte za ovaj koncert su prodate veoma brzo, svi koji su ih nabavili imaće priliku da uživaju u sevdahu, ali i da čuju pjesme sa novog albuma.

Podrži eTrafiku

„Sve je počelo koncertom u Bernu i veoma sam srećan što sam nastavio taj niz promotivnih koncerata u BiH. ‘Pandora’ govori o mom samostalnom autorskom radu. U tih jedanaest kompozicija htio sam da oživim sve ono što sevdah za mene predstavlja. Bilo mi je važno da se iskažem na pravi način. Ljudi su veoma dobro prihvatili pjesme jer su iskrene, tekstovi nisu banalini već ljubavni ili su sa određenom dozom sjete i melahonije napisani – sve ono što sevdah predstavlja. Negdje sam se oslanjao na tekstove koji su nastajali prije 500, 600 godina pa sam imao uvertiru kako ću i šta raditi. Na albumu se nalazi nekoliko kompozicija koje su a capella od kojih ne odustajem”, kazao je Vrećo u intervjuu za eTrafiku.

Na albumu “Pandora” možete čuti kako zvuči saradnja sa brojnim eminetnim muzičarima sa ovih prostora.

„Kada napišem tekst jednostavno čujem muzičara sa kojim treba da radim. Planiram da sarađujem sa Miroslavom Tadićem i Vasilom Hadžimanovim, a ovog puta sarađivao sam sa bendom Velahavle, Merimom Ključo, DJ-em Indigo iz Tuzle. Riječ je o zanimljivoj fuziji, napravio sam kombinaciju sa muzičarima koji nemaju ništa vezano za sevdah osim toga što su negdje porijeklom iz BiH”, dodaje Vrećo.

Zanimalo nas je kako stranci reaguju na sevdah, jer Vrećo nastupa širom Evrope i svijeta, gdje takođe puni koncertne dvorane.

“Na nastupu u Bernu bilo je više Švicaraca od Bosanaca. Prešla se nekako ta granica nastupanja vezana samo za dijasporu i ljude koji razumiju naš jezik. Uvijek se mislilo da moraš shvatiti sevdah tako što ćeš razumjeti tekst, međutim mislim da je sevdah meditativna forma koja govori o tome da svako može osjetiti suštinu sevdaha. Sevdah je stanje u kojem možete da se obrete bez obzira da li razumijete tekst. Vi sami stvarate sopstvenu sliku toga i dijelom postajete akteri te priče. Stranci mi kažu da osjete ljepotu glasa, emotivnost, tugu i sjetu sa kojom pjevam kao nadu i ljubav koja je nekako prevashodno vezana za moj album jer kada otvorite ‘Pandoru’ ostaju samo nada i ljubav. Sve se rasprši i ostaju samo dvije najbitnije stvari”, govori on.

Popularnost ovog neobičnog muzičara potvrđuje i činjenica da za banjalučki koncert više nema ulaznica u prodaji. Nakon koncerta u Banjaluci Vrećo nastavlja istim tempom.

“Krajem februara nastupam u Briselu u jednoj od najvećih bazilika u Evropi, srećan sam jer ću biti prvi umjetnik iz BiH kojem su otvorena vrata takvom prostoru jer će se na taj način još više pričati o sevdahu.”

Bezvremenska vrijednost sevdaha

“Šezdesetih su ga slušali naši roditelji, odrastali smo sa tim zvukom, a da nismo možda ni bili svjesni koliko je on bitan. Poslije rata dolazi do oživljavanja sevdaha i kombinacije sa različitim žanrovima i onda smo se negdje naslušali balkanskog melosa koji se prožimao kroz razne folk varijante koje nam nisu odgovarale, ali kada uporedite sevdah sa time onda se sa njim bolje poistovjećujemo jer mu tekstovi nisu banalni ni lakrdija, već govore o patnji i ljubavi što nas vraća u djetinjstvo i svjesni smo da je to jedno od naših blaga. Svako od izvođača sevdaha je ostavio neki svoj pečat i danas je tako. Postoji nekoliko bendova i izvođača koji takođe rade na tome da sevdah postane zaštićena zona, kao što su fado i flamenco, a siguran sam da će se to veoma brzo desiti”, priča Vrećo za eTrafiku.

Prošle godine digla se velika prašina zbog muzičarevog odustajanja od uloge u predstavi “Koštana”.

“Sve što se desilo je trebalo da se desi jer na taj način spoznate kakvi su zapravo ljudi, sa kojima trebate ili ne trebate raditi jer vas to itekako prekali. Ja sam dostojanstveno izašao iz projekta i dostojanstveno progovorio o svim akterima unutra, nisam nikoga blatio niti ću i tako će uvijek biti”, završio je razgovor za eTrafiku Vrećo.

Božo Vrećo je najpoznatiji interpretator a capella sevdalinki na našim prostorima. Zahvaljujući izvanrednom talentu upakovanom u originalan scenski performans, Vrećo je dao novi, savremeni autorski pečat jednoj od najstarijih umjetničkih formi u Bosni i Hercegovini – tradicionalnoj sevdalinki.

eTrafika.net – Milica Kulić

 

Napiši komentar