fbpx

Najkvalitetniji zastupnici irske folk scene, grupa Orthodox Celts, dolazi u Banjaluku da bi promovisala novi studijski album ’’Many Mouths Shut’’. Razgovarali smo sa frontmenom grupe Aleksandrom Petrovićem, poznatijim kao Aca Celtic, o novom albumu, publici, energiji u bendu, te koncertu u Banjaluci koji će se održati 11. marta u KSB-u.

 

Kako nam je rekao, tokom posljednjih deset godina promijenilo se ništa i sve.

Podrži eTrafiku

„Nije se promijenilo baš ništa osim što smo stariji, te zreliji autorski i životno. Stigli su Nikola i Albert da zamijene Anu i Popketa, dobili smo neke nove, još bolje instrumente. Lale je postao producent, Vlada i on su napisali poneku pjesmu pa su se svrstali među autore. Postali smo bogatiji za još ponekog malog Kelta ili Keltkinju koji su se rodili u međuvremenu, i pročitali smo mnogo novih knjiga, te napisali mnogo novih pjesama. Osim ovog navedenog, sve ostalo je isto”, kaže Aca za eTrafiku.

Orthodox Celts planiraju da snime još mnogo albuma, pa ovo posljednje ostvarenje ne posmatraju kao krunu dugogodišnje karijere. Komentare o različitosti novog albuma od njegovih prethodnika prepuštaju publici, ali su saglasni da svakako ne bi ni bio snimljen da nije poseban na određeni način. Omot novog albuma radio je sjajni strip crtač Valter Venturi, a Aca nam objašnjava kako je došlo do saradnje.

„Nikad bolje i nikad lakše nisam sarađivao ni sa kim. Ispostavilo se da i Moreno Buratini i Valter Venturi znaju za Orthodox Celts i da su nas čak slušali u Italiji, pa je i sama saradnja protekla u fazonu: ‘Je l’ bi nam nacrtao omot za album?’, ‘Naravno!’. Opet se pokazalo da sam u pravu kad tvrdim da su najveće zvijezde koje se osjećaju ostvarenima u domenu u kom djeluju ustvari najbolji ljudi, toliko čvrsto stoje sa obje noge na zemlji, kao stijene, da ni najjači uragan ne može da ih pomjeri. Tako i Valter veliki crtač,  i još veći čovjek”, ističe on.

Novina na novom albumu je svakako i učešće fanova koji horski pjevaju prateće vokale. Aleksandar navodi da je to jedna od stvari koje se ne planiraju, već se jednostavno dogode.

„Uradili smo ono što je najprirodnije, niko ne bi te vokale otpjevao sa više duše i srca od onih koji će ih pjevati iz prvih redova na koncertima, a koji zaslužuju da se nazovu ’Orthodox Celtsima’, potpuno egal sa nama. Vjerujte mi, oni osjećaju svaku notu, svaku vibraciju, čak i u pjesmama koje su, eto, u studiju čuli prvi put. Zato te pjesme tako i zvuče”, objašnjava nam Aca.

Album će osvanuti i u vinil izdanju, što je samo pitanje vremena s obzirom ’’gužve u šesnaestercu’’, tačnije u fabrici, jer se i po nekoliko mjeseci čeka na red za njegovo štampanje.

„Pokretanje  spostvenog labela O’Celts za nas prije svega predstavlja priliku da budemo nezavisni u svakom pogledu, da ne dozvolimo nikome da se ’ovajdi’ preko tuđe grbače, u ovom slučaju naše, da odgovornost za svaki naš potez i obaveze preuzmemo mi sami, i da na kraju krajeva dokažemo sebi i drugima da je to sve moguće. Svaki trud i ulaganje u sebe, pa i ovaj,  donose sreću, radost i ponos”, istakao je on.

Za nešto manje od mjesec dana će održati koncert pred banjalučkom publikom, kojoj se uvijek rado vraćaju.

„Nije nas bilo u Banjaluci dosta dugo, čak toliko dugo da nam se ponekad čini da je i prošli album izašao kasnije. Šalim se, naravno, ali se baš oteglo, kao deset godina, iako su prošle jedva dvije, a kada vam se nešto tako učini,  onda znajte da volite to mjesto i te ljude, kao i da oni vole vas, a to je ono što nema cijenu. Jedva čekamo da taj koncert počne. Banjalučka publika i mi dišemo kao jedno i to se pokazalo nebrojeno puta, od onog davnog koncerta na Kastelu po pljusku, kada se niko nije pomjerio sa svog mjesta do kraja, i nije poželio da ode kući, ili da se bar skloni od kiše, do ovih koncerata od prije dvije-tri godine koji su bili rasprodati danima unaprijed i na kojima su Banjalučani pjevali pjesme koje su tada prvi put svirane, kao da ih znaju i pjevaju godinama unazad. Nadam se da će tako biti i ovog, i svakog sljedećeg puta”, rekao je Aleksandar za eTrafiku.

eTrafika.net – Zorana Stojičić

Napiši komentar