fbpx

Ljubitelji rokenrola broje sitno do koncerta grupe “Trese.Lupa.Udara” u KSB-u, četvrtog februara. S’ tim na umu, razgovarali smo sa Dušanom Kojićem Kojom, čovjekom iza svega toga, Zelenim Zubom.

Njihova muzika već skoro 40 godina opstaje na sceni i pored teških uslova koji su zadesili rokenrol na našim prostorima. Nakon Šarla Akrobate i Discipline kičme, Koja je sada tu sa grupom Trese.Lupa.Udara, koja nastavlja da prenosi tu energiju.

Iako nisu iznenađenje banjalučkoj publici, obećavaju dobru zabavu. Osim o koncertu, razgovarali smo o zaostavštini rokenrola danas, ali i onome što ga muči godinama.  Takođe je poručio, kratko i oštro, da bunt ne prestaje, te da uvijek postoji nešto protiv čega se treba boriti.

Podrži eTrafiku

Četvrtog februara vas čekamo u KSB-u da tresemo, lupamo i udaramo. Šta očekujete od banjalučke publike, s’ obzirom da ste ih već uspijevali ‘zapaliti’?

Kompletnu kolaboraciju, horsko pjevanje i neobuzdano igranje.

Jedni ste od rijetkih koji podignu slušaoce na noge i bez najvećih hitova, da li to znači neku posebnu vezu sa publikom?

Izgleda da je tako. Izgleda da muzika ipak ima veze, hvala ti bože.

Protiv koga bi se danas borio Zeleni Zub?

Uh, ne znam odakle bi počeo.On je predao sve to u amanet Crnom Zubu.

Ako bi se opet snimao film poput „Kako je propao rokenrol“, šta bi bila centralna tema?

Ne znam ja to, ono čime sam ja doprinio filmu su samo epizode Doživljaja Zelenog Zuba, kao i muzika za treću priču „Ne šalji mi pisma“, što i jeste okosnica repertoara grupe Trese.Lupa.Udara.

Šta se od rok kulture iz vremena „propasti rokenrola“ sačuvalo do danas?

Oni na koje se uvijek sumnjalo, vremenom su se pokazali, prešli ili kompletno u narodnjake ili u rijaliti šou. Onaj ko je svemu tome odolio, kome to nikad nije ni bila opcija, taj se sačuvao. Možda nema suviše para, ali novac nikad i nije bio imperativ.

Rokenrol napadaju sa svih strana, mnogi mu predviđaju krah, a on i dalje gura dalje. Šta mu daje snagu?

Duh slobode, odbijanje robovanja klišeima, uspostavljenim normama u društvu, bar kod onih pravovjernih. Jednom kad čovjeka spopadne ta pošast, on bez toga više ne može. I tada on usklikne svemu „Beži!“, što je i novi singl Trese.Lupa.Udara.

Bez bunta, postoji li rokenrol, ali i mladost?

Bunt uvijek, a danas je toliko toga protiv čega mladost, ali i starost treba da se buni.

 

 eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar