fbpx

Nakon objavljene publikacije “Život i stvaralaštvo žena Banjaluke”, Draga Daša Gajić je predstavila publici svoju novu knjigu “Prve dame – uticajne Amerikanke: od Marte Vašington do Mišel Obame”.

Knjiga je nastajala kao rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autorke na polju ženske istorije, rodnih studija i naslijeđa. Prva ideja o ovom projektu se rodila 2006. godine kada je Daša boravila u Americi zahvaljujući Američkoj ambasadi i Youth programu.

Završila je studij politikologije, master rodne studije na Univerzitetu u Novom Sadu, kao i master iz politikoloških studija na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Takođe, završila je i master kurs “Gender Equality in the Nordic Countries” na Univerzitetu u Oslu. Ogromna  inspiracija su joj žene koje su bile korak ispred svog vremena, društveno angažovane i postigle značajne rezultate u različitim oblastima.

Podrži eTrafiku

Ideju za nastanak knjige je dobila tokom posjete jednom američkom muzeju kada je prisustvovala izložbi gdje su prve dame bile predstavljene isključivo kao modne ikone, ali ništa više od toga.

“Nakon izložbe otišla sam u suvenirnicu da vidim postoji li neka knjiga koja bi se bavila životima prvih dama, njihovim zaposlenjem, programima i inicijativama koje su vršile u Bijeloj kući, ali i van nje. Uslijedilo je iznenađenje kada sam primijetila da postoje brojne knjige o predsjednicima, ali jako malo knjiga o prvim damama. One su bile šturo pomenute. Deset godina nakon boravka u Americi kockice su se posložile i izašla je ova knjiga”, govori Daša za eTrafiku.

promocija-knjige-dase-gajic-5

Strukturu knjige čine biografije svih prvih dama od Marte Vašington, Elenor Ruzvelt, pa do Mišel Obame. Zastupljeni su podaci o njihovom djetinjstvu, obrazovanju, zaposlenju, a fokus je stavljen na period proveden u Bijeloj kući, ali predstavljen je takođe i njihov život nakon odlaska iz Bijele kuće.

Primjerci knjige se neće naći u prodaji nego će biti donirani školama širom Republike Srpske, a štampanje je velikodušno podržano od strane Američke ambasade u Sarajevu.

“Fokus je na donacijama i kontaktu sa srednjoškolcima s ciljem da se oni upoznaju sa američkom kulturom i sa izvanrednim biografijama žena koje su gradile SAD u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu”, otkriva Daša Gajić.

Na promociji su, pored autorke, govorili i Edvard Galager, direktor Kancelarije Američke ambasade u Banjaluci, zatim Vesna Iliktarević, novinarka i urednica “Nezavisnih novina” i Nikola Stupar, moderator. Publika je zadivljeno slušala o pojedinostima nastanka knjige, a gospodin Galager je istakao da je ponosan što je Daša prva koja je napisala ovakvu knjigu u cijeloj regiji.

Nakon promocije u Vijećnici Banskog dvora, planirane su promocije u Gradišci i Prijedoru, kao i odlasci u gimnazije širom Republike Srpske gdje će biti upriličena druženja. Daša navodi kako će i dalje ostati na terenu proučavanja ženskih studija i pripremati nove projekte koji će rezultirati novim knjigama.

eTrafika.net – Nataša Lazukić

Napiši komentar