fbpx

Projektom agencije Aquarius, koja je željela da napravi jedan zanimljiv kulturni događaj koji bi kao takav privukao pažnju na Banjaluku, i uopšte na pozitivan način promovisao osnovne vrijednosti grada i ljudi koji žive u njemu, rođen je Demofest. Jedinstven festival u regionu koji pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima da nastupe na sceni i da na njoj ostanu. 

Vodeći se idejom da u okolini postoje značajni filmski i veliki komercijalni muzički festivali, osnivači su stvorili nešto drugačije. Odlučili su se da naprave muzički festival takmičarskog karaktera, koji je zbog svoje koncepcije i činjenice da promoviše stvaralaštvo mladih ljudi, izazvao pažnju cijele regije.

Direktorica Demofesta Brankica Janković kaže da je započeti ovakav projekat bio veliki rizik, jer nisu mogli pretpostaviti kako će se festival dalje razvijati.

Podrži eTrafiku

„Kada smo počinjali nismo znali sta tačno da očekujemo, sve dok se nije završilo prvo izdanje festivala. Prvi Demofest je trajao sedam dana, što nas je u organizacionom smislu veoma iscrpilo i jedva smo izdržali do kraja festivala, tako da je već sljedeće godine Demofest skraćen na četiri dana, a zatim i na tri dana, što je sada već ustaljena forma festivala. U hodu su se dešavale i druge promjene, koje su doprinijele tome da festival bude kvalitentiji i prihvatljiviji za sve naše posjetioce“, kaže ona.

demofest-izlozba-9

Velika očekivanja od Demofesta i od njih samih, razlog su zašto se festival konstantno razvija i raste. Nova i veća lokacija samo je jedan konkretan primjer toga što rade. Smatra da ne prevazilaze sebe svakog dana, Demofest ne bi bio to što jeste danas.

Demofest je prvi festival koji je UNESCO uvrstio na listu projekata od posebne važnosti za razmjenu kulture na evrposkom nivou, što je velika čast, ali i odgovornost.

„Konstantno radimo na uvezivanju festivala, kao i drugih predstavnika kulture iz Republike Srpske sa međunarodnim institucijama koje se bave kulturom. Lijepo je biti prvi, ali su rezultati još ljepši, jer je uloga Demofesta u povezivanju mladih u potpunosti opravdana – imamo devet godina koje tome govore u prilog. Drago nam je da je to tako“, kaže Brankica.

demofest-izlozba-3

Još jedno veliko priznanje za Demofest stiglo je u vidi nominacije UK Festival Awards u katergoriji „Best Overseas Festival“, odnosno za nagradu najboljeg festivala van granica Velike Britanije.

„Koliko smo upućeni, Demofest je jedini festival demo bendova na listi za ovu nagradu. Mi smo i jedini festival iz BiH, koji je nominovan za ovu nagradu. Sa druge strane, našli smo se u društvu festivala među kojima neku imaju tradiciju dužu od 40 godina, festivala čiji su budžeti za nas nezamislivi, a sve to zbog nominacije od strane najveće asocijacije evropskih festivala YUROPE. Ipak, imamo puno pravo da se nadamo pobjedi, odlučuju glasovi posjetilaca, a Demofest je već dokazao da ima najbolju publiku, koja ga je već jednom vratila u život. To bi bio zaista sjajan poklon za deseti rođendan“, ističe direktorica Demofesta.

demofest-izlozba-10

Za devet godina na adresu Demofesta stiglo je više od 3.500 prijava, a nastupilo je 277 bendova. Ako u prosjeku bend ima četiri člana, dolazi se do cifre od 1.100 muzičara što je svakako podatak za pohvalu. Koliko bi festival mogao postati velik, niko nije u stanju da procijeni, ali organizatori tvrde da će dati sve od sebe da svake godine bude bolje nego prethodne i da će sve više raditi na afirmaciji mladih muzičara.

U Banskom dvoru je u toku izložba fotografija, majica, plakata i svih ostalih materijala koji se povezuju sa Demofestom.

eTrafika.net – Goran Cvjetković

 demofest-izlozba-1 demofest-izlozba-2  demofest-izlozba-6 demofest-izlozba-7

Napiši komentar