fbpx

Iza sebe imaju 25 godina stvaranja muzike koja osvaja i današnje generacije. Ljubav i interesovanje prema muzici kojom se bave upravo je ono što se nije promijenilo tokom svih ovih godina, te i dalje vodi Kandu, Kodžu i Nebojšu.

„U bendu su uvijek svirali ljudi iz uglavnom iste ekipe, tako da je igla na kreativnom kompasu grupe uvijek vodila ka prijenosu i prevladavanju iskustava sa kojima se bend suočavao tokom dosadašnjeg djelovanja, a tako će biti i ubuduće“, govori Nenad Pejović Neško za eTrafiku.

Njihov treći album ’Become’ bio je prvi album na kojem su sve pjesme otpjevane na engleskom jeziku, osim pjesme ’Izlazim’. Prve reakcije publike bile su pomiješane, a Neško smatra da engleski jezik nije bio toliko presudan, koliko stilski iskorak u zvuku i konfuzija trenutka u kojem se taj disk pojavio. Naredne albume benda obilježiće mješavina pjesama na srpskom i engleskom jeziku.

Podrži eTrafiku

„Oliver to uvijek objašnjava bijegom od maternjeg jezika uslovljenog okolnostima u kojima smo se krajem prošlog vijeka nalazili, i to je jedini takav album u opusu grupe. Meni je isprva djelovalo da se izgubilo nešto od energije koju su te pjesme imale prije snimanja, odnosno na koncertima, ali poslije svega mislim da je to baš dobar album, sa nekolicinom briljantnih pjesama i priličnom dozom kreativnog avanturizma“, govori naš sagovornik o albumu ‘Become’.

Album „Prekidi stvarnosti“ izlazi 2003. godine nakon kraće pauze benda, a kritičari su ga okarakterisali kao njihovo najzrelije tekstualno i instrumentalno ostvaranje.

„Oliver i Vlada su nakon razlaza prethodne inkarnacije benda željeli da nastave dalje, a ja i Oliver smo oduvijek željeli da imamo bend, i poslije nekoliko pokušaja iz devedesetih to smo i ostvarili, počevši od 2003. do danas“, govori nam Neško.

Tokom godina postojanja bend je prolazio kroz različite faze, eksperimentisao sa instrumentima i imajući u vidu odnos svakog člana prema sopstvenom instrumentu, izgradio specifičan stil.

„Najbitnije je ostati otvoren prema muzici i životu uopšte, a spontanost i intuicija koji takođe određuju dinamiku razvoja grupe urade sve što treba“, kaže nam on.

Tekstovi i muzika benda uvijek su bili svojevrsno ogledalo vremena u kojem su nastajali, a gotovo sve tekstove potpisao je vokal Oliver. Kada je riječ o kreiranju materijala, u bendu vlada stvaralačka demokratija.

„Svaki ton mora da nosi individualni pečat svakog člana. Svaka pjesma ima svoje potpisnike ili potpisnika, ali ona uvijek mora da bude rezultat nastojanja cijele grupe“, objašnjava naš sagovornik.

Tokom prošle zime Kanda, Kodža i Nebojša upustili su se u nešto novo i organizovali akustičnu turneju. Bend je htio da čuje kako bi pjesme zvučale u aranžmanima sa akustičnim gitarama. Reakcije publike bile su dobre, tako da bend planira ponoviti to iskustvo, a fanovi u narednom periodu mogu očekivati i koncertni album sa nekolicinom akustičnih snimaka sa koncerta u beogradskom Mikseru.

Za kraj razgovorala pitali smo Neška kako u vremenima u kojim živimo sačuvati “Veru, nadu, ljubav i stav”, a on nam je citirao Majkla Faradeja i njegovu misao koja glasi “Sve je ovo san, ipak možete u njemu pokušati neki eksperiment”, te dodao:

„Ne gubite glavu ako ne uspije svaki opit. Uvijek ostaje san i mašta, djela nadahnuta njima će potrajati duže od tragičnosti i farsičnosti društva i vremena u kome smo.“

eTrafika.net – Anja Zulić, foto – Aleksandar Zec

1 Komentar

Napiši komentar