fbpx

Dobro poznati turbofolk-punk rock sastav iz Zagreba, grupa Brkovi, godinama zabavlja publiku u regionu, dok su i nastupi van ex-yu prostora u posljednje vrijeme sve češći. Najviše pjevaju o muško-ženskim odnosima, ali ponekad odu i na teren aktuelnih društvenih zbivanja kao u pjesmi “Šef” sa posljednjeg albuma.

“Teško mi je konkrento odgovoriti zašto je to tako. Nikada ne sjedim i pišem pjesme, nego mi one na neki čudan i zasad nejasan način dolaze u glavu, pa ih onda na brzinu otpjevam i odsviram na gitari, te snimim da slučajno ne zaboravim. Sviđaju mi se pjesme u kojima se teme isprepliću, kada recimo kroz ljubavnu pjesmu provučem dozu socijale ili društvene realnosti“, rekao je vokal grupe Shamso.

Svaki nastup pred publikom kojoj se još nisu uživo predstavili, za njih predstavlja avanturu. Isto tako je bilo i na festivalu u Prijedoru, za koji Shamso ima samo riječi hvale.

Podrži eTrafiku

„Festival je patio od sitnih dječijih bolesti, ali to je sasvim normalno kad nešto radiš prvi put. Međutim, na kraju su i publika i organizatori bili jako zadovoljni, a samim time i mi. Iskreno, ne pamtim da smo bili tako zadovoljni vlastitim nastupom u posljednje vrijeme. Sve je zaista bilo sjajno.”

U jednom od intervjua vokal grupe je izjavio kako roditelji ne bi trebali puštati djecu da ih slušaju. Razlog tome je vjerovatno prisutnost vulgarizama u pjesmama. Optužbe da Brkovi kvare djecu za njega su potpuna glupost.

“Odgovoran roditelj bi morao imati kontrolu nad sadržajima koje mi dijete konzumira. Po toj logici bi se djeci mogli puštati porno filmovi i onda reći da ih isti kvare. Mi ne želimo odgajati djecu umjesto njihovih roditelja, ali isto tako ne možemo raditi autocenzuru zbog toga što neko ne vodi računa o tome šta mu djeca slušaju i gledaju. Mi ne želimo biti nikakav glas generacije kao ni amabasadori dobre volje, nego smo jednostavno htjeli napraviti nešto drugačije i riješiti se stereotipa i dosadnih bendova u kojima smo svirali“, rekao je Shamso.

Brkovi ostvaruju veliku saradnju sa drugim bendovima, pa je tako njihovo četvrti album „Brkati Gosti“ sastavljen od pjesama Brkova, koje su bendovi iz regiona, njih 21, svirali na svoj način. Pored toga, još oko desetak izvođača je tražilo da snime duet, što su oni sa radošću prihvatili. Zadovoljstvo rada sa drugim bendovima proizilazi iz inicijative koja dolazi iz oba smjera, jer samo na taj način saradnja ima smisla.

Pored toga što je autor većine pjesama grupe u kojoj pjeva, Shamso tvrdi da ima i gotove pjesme za regionalne folk pjevače.

„Imam jednu pjesmu za koju mislim da bi odgovarala malo zrelijoj dami sa scene kao npr. Hanka Paldum ili Ana Bekuta. Zatim je tu jedna više veselija sa harmonikom, možda bi se Boro Drljača dobro snašao u njoj. Pisao sam i za ‘urbanije’ izvođače, primjera radi pjesmu ‘Ti, ti, ti’ sam poklonio SARS-u i ispostavilo se kao pun pogodak. Ne pravim razliku među izvođačima, za mene je sva muzika legitimna.“

Bend je do sada, osim regiona nastupao i u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Bugarskoj. Krajem oktrobra, tačnije 29.10. nastupiće u irskom Dublinu. Razlog zbog kojeg su pozvani tamo, predstavlja činjenica da se dosta mladih, posebno iz Slavonije odselio upravo tamo, a time i dio njihove publike. Jedan od doseljenika u Dublin je krenuo sa organizacijom nastupa izvođača iz naših krajeva, te ih pozvao što su sa oduševljenjem prihvatili, te kako sami kažu jedva čekaju da ta avantura počne.

eTrafika.net – Goran Cvjetković

Napiši komentar