fbpx

Najpoznatiji izvođači irske muzike sa naših prostora Orthodox Celts nastupaju 12. avgusta na Nektar Evergreen Festu u Prijedoru i obećali su publici nezaboravan koncert.

Od devedesetih godina pa sve do danas apsolutno su posvećeni onome što rade i sviraju punim srcem pred armijom lojalnih fanova.  Duboko vjeruju u srčanost, volju za životom i energiju koju nosimo od naših predaka, te ističu kako Keltima nikad nije dosadno.

Poznati ste po dosljednosti keltskoj muzici i energičnim nastupima. Koliko je teško s godinama zadržati kvalitet zvuka  i u čemu je tajna vašeg trajanja?

Podrži eTrafiku

Ništa nije teško ako je to odraz vas samih, i ako to što radite, radite iz potrebe za izražavanjem, ako ste to vi. A mi jesmo Orthodox Celts u punom smislu našeg imena. To je jedina tajna!

Da li je u vrijeme kada ste osnovali bend značilo napraviti iskorak time što ste svirali nešto što niko nije i što ste dali ime bendu Orthodox Celts? Jeste li nekada imali neprijatnosti zbog prve riječi?

Nikada o tome nismo ni razmišljali. Mi smo svirali zbog nas samih, a to što se u tome prepoznao još neko je samo dokaz da smo uradili pravu stvar. Što se tiče neprijatnosti, da, bilo ih je, ali više na nivou ignorisanja nego neke mržnje, a opet, sve to više govori o onoj drugoj strani nego o nama. Mi se bavimo muzikom, a gluposti ostavljamo onima kojima nije strana.

Kada se sjetite prvih svirki i uzmete u obzir muzičko sazrijevanje benda kroz godine, da li ste zadovoljni postignutim do danas? Kako doživljavate to što ste sada vi jedan od uzora mladim bendovima?

Zadovoljni smo i samom činjenicom da možemo da se bavimo onim što najviše volimo, na način koji najviše volimo. Nama ništa drugo i ne treba. Ako to uspijevamo da prenesemo na mlade i da im pokažemo da sve što treba da rade je da slušaju sebe i svoje srce, onda smo već postigli mnogo.

Na koje načine se poistovjećujete sa keltskom kulturom? Raduje li vas kada vidite fanove u zeleno-bijelim dresovima?

Ja duboko vjerujem da su Kelti samo dio slovenskog korpusa i da imamo zaista mnogo dodirnih tačaka, pa mi nije nimalo teško da sve te teme doživljavam kao svoje, pogotovo ako se radi o univerzalnim temama kao što su emigracija, pobuna, kafana, ljubav… Pretpostavljam da sam podsvjesno kroz irsku muzičku istoriju doživljavao i našu jer su nam sudbine zapanjujuće slične. A što se Celtica tiče, to je moj klub od rođenja i mogu zaista samo da se radujem kad vidim koliko navijača, simpatizera i poštovalaca ima.

Po čemu su keltski narodi slični našim narodima na tlu bivše Jugoslavije?

Po mentalitetu, srčanosti i toj nevjerovatnoj volji za životom u svim uslovima. Neki će reći da su to univerzalne stvari, ali zaista nije tako. Prošetajte se po Švedskoj, recimo, pa ćete vidjeti koliko ćete da se smorite. Sa nama i Ircima, pa i ostalim Keltima, nikada nije dosadno!

U kojoj mjeri festivali poput Nektar Evergreen Festa ispunjavaju vaša očekivanja i nedostaje li sličnih festivala na našim prostorima?

Treba nam što više festivala. Tačnije, svaki grad treba da ima svoj festival pošto je to jedini način da nešto kvalitetno dopre do publike jer, ako se uzdamo samo u medije, teško da će se čuti za nešto što nije neki odbljesak nekog stupidnog reality showa, a kamoli kvalitetnu muziku. I moram to da napomenem, veliki sam zagovornik festivalske decentralizacije, odnosno, za izmiještanje određenih festivalskih sadržaja iz velikih centara, kao što je Beograd, u manje centre, da bi muzika doprla do publike koja je toga željna.

Šta mislite o domaćoj muzičkoj sceni? U kojim pravcima vidite najveći potencijal?

To je nemoguće predvidjeti. Ono što svakako očekujemo je povratak kvalitetnog pop-roka u mejnstrim, što se, čini mi se, polako i dešava.  A potencijala ima u svim pravcima, ostalo je stvar ličnog ukusa.

Radili ste muziku za pozorišne predstave i filmove. Koliko su takvi projekti zahtjevni za realizaciju? Vrijedi li ljude podsjećati na ljepotu našeg kulturnog naslijeđa?

Možda to i nije toliko zahtjevno koliko je specifično i traži usredsređivanje na određenu temu na određeni način, ali treba svakako znati šta se traži i upotrijebiti znanje i umijeće na najbolji način. Što se našeg kulturnog naslijeđa tiče, naravno da moramo da ga gajimo jer upitajte se šta smo mi bez njega?!

Izdali ste dva nova singla za koje su snimljeni simbolični spotovi u prirodnom ambijentu. Radi li se na novom albumu i kada ga možemo očekivati?

Da. Novi album je praktično gotov i nosač zvuka bi trebao da se pojavi u toku jeseni. A sam album donosi nekoliko zaista velikih iznenađenja na koja smo izuzetno ponosni, ali više o tome kad dođe vrijeme za to.

Koji su dalji planovi i gostovanja?

Ovog ljeta sviramo kao ludi i praktično smo stalno u pokretu. Planovi se vrte oko ljetnje sezone kratkoročno gledano, a dugoročno sve pažljivo mjerimo i planiramo da bismo taj novi album dočekali u punom sjaju, onako kako zaslužuje. Sviraćemo ovog ljeta mahom po Srbiji, ali eto, dolazimo i do Prijedora, idemo malo u Poljsku, pa je tu i po prvi put Varaždin… Pa tradicionalno Beer Fest u Beogradu… Biće ludo i nezaboravno!

eTrafika.net – Nataša Lazukić

Napiši komentar