fbpx

Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag, možda će i u tebi odjednom nešto posiveti. Uprkos danima sivim, kad vidiš neku kometu da vidik zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim i živim.

Ove stihove iz “Besmrtne pesme” Miroslava – Mike Antića, nakon što se saznalo za pjesnikovu posljednju volju, na njegovoj sahrani pročitao je glumac Miodrag Petrović. Mika Antić preminuo je u Novom Sadu na današnji dan prije tačno tri decenije i tada je otvorena koverta s ceduljom na kojoj je pisalo: “Kada me iznose, neka pročitaju ‘Besmrtnu pesmu’. A kada me pokopaju neka Janika Balaž ili Tugomir odsviraju ‘Pira Manđe korkoro’. Niko ne sme da mi drži govor! Miroslav – Mika Antić”.

Govora o Miki Antiću bilo je već za njegovog života, a ne manjka ih ni danas – trideset godina poslije njegove smrti. Pored toga što je stekao slavu pjesnika i što se istakao kao filmski režiser, slikar, novinar – Mika Antić je po sopstvenom priznanju bio: zidarski pomoćnik, zidar, fizički radnik u pivari, kubikaš na pristaništu, mornar, pozorišni reditelj, stolar…

Podrži eTrafiku

“Džeklondonovska biografija, istinska, bez foliranja”, primijetio je Mikin biograf Radovan Popović. Oko takve ličnosti kružilo je more anegdota, a neke poput one koju nam je ispričao pjesnik Ranko Preradović žive i danas.

“U Narodnom univezitetu u Sarajevu u kabinetu Abdulaha Sidrana zatekao sam se sa Sidranom, Rankom Pavlovićem i kao kupus trijeznim Mikom Antićem. Nakon što je Sidran za trenutak izašao, Mika je rekao: ‘Vidite li kako dobar čovek, samo mnogo pije'”, povjerio se Ranko Preradović Deda, koji je s Mikom Antićem dijelio pjesništvo i boemštinu. Nasuprot Dedinom, pjesnik i direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić mišljenja je da Miku danas više nego ikad potrebnije odvojiti od anegdotskog štimunga.

“Miroslav Antić je apsolutni pesnik. Danas nema mnogo takvih talenata među nama, u regionu i šire. Kao svaki veliki pesnik, životan i zvučan u svakoj pori jezika, Antić izaziva zazubice kod unjkavih takozvanih pesnika tihog gesta, ali i kod logoreičnih univerzitetskih profesora i kritičara. Neverovatno je, ali istinito, na jednom fakultetu u Novom Sadu odbijen je, i kao primisao, predlog doktorskog rada o Miroslavu Antiću. Odbio ga je profesor – lažni pesnik, ljubomoran što mu Bog nije dao raspevani dar kao Antiću”, kazao je za “Nezavisne” povodom ove godišnjice Nenad Grujičić. Još postoje nekakve iracionalne i glupe predrasude i zablude, ljubomore i zavisti, nastavio je Grujičić, povodom jednog od najvećih srpskih pjesnika poslije Drugog svjetskog rata.

“To govori o neuništivosti pesničkog talenta na dugu stazu. Kao malo kojeg pesnika, Antića publika odasvud voli i ljubi, sve generacije se napajaju besmrtnom lirikom ovog srpskog Orfeja iz Vojvodine”, rekao je Grujičić, a u prilog njegovoj tezi govori i broj 345.786, koliko pratilaca ima Facebook stranica Miroslava – Mike Antića. Iako je Antić bio čitan pjesnik za života, čini nam se da njegova popularnost iz godine u godinu raste.

“I ja sam to primetio, iz godine u godinu da je sve popularniji. On je uz Zmaj Jovu doživeo veliku proslavu u Zagrebu. Već za života prešao je granice naših lokalnih etničkih podela. Tri godine pred smrt u velikoj hali ‘Lisinski’, prepunoj hali ‘Lisinski’ u Zagrebu, gostovao je sa svojom poezijom. To se desilo i Zmaj Jovi o pedesetgodišnjici njegovog života 1883. Znači da je Miroslav Antić narodni pesnik, pesnik širokih masa”, kazao je pjesnik i Mikin zemljak iz Mokrina Raša Popov, koji je pisao recenzije za tri knjige od petnaest, u koliko ih je stala sabrana poezija Miroslava – Mike Antića.

“Tada sam primetio da je on i pesnik zvezdanih sfera. Tako, na primer, poput fizičara, on ima jednu neverovatnu tezu da postoje dva svemira, a ne jedan. Moj prijatelj atomski fizičar Vladimir Ajdakić je jako cenio i ceni i danas Mikinu poeziju. On je s jedne strane, kao što sam rekao, bio pesnik širokih narodnih masa, a istovremeneo je zadovoljavao i elitu koja misli o ontološkoj, zvezdanoj suštini svemira”, istakao je Popov. Antićeva poezija ima više čudesnih spratova, primjećuje Grujičić; ona je i zavičajna i svjetska, i čuperačka i sokačka, i ludajna i bubnjarska, i duševna i umna.

“Mladi pesnici mogu mnogo naučiti od Mike, koji je rekao: ‘Svako je nebo – plićak iznad sebe, svako dno – svemir ispod sebe.’ I ovaj stih nam otkriva formulu pesničke genijalnosti neponovljivog Mike Antića”, smatra Grujičić.

 

 

nezavisne.com

Napiši komentar