fbpx

U prošlom vijeku u Pekingu je izlazio list „Cin-Pao“. Redakcija ovog lista imala je naročiti obrazac pisan rukom, kao prilog uz rukopise koji se nisu mogli objaviti, koji su vraćani autorima. Tekst obrasca je glasio:

Preslavni brate Sunca i Mjeseca,

Rob tvoj pada ničice pred tvoje noge. Cjelivam zemlju po kojoj ideš i molim te da mi dozvoliš da govorim i živim. Tvoj uvaženi rukopis udostojio nas je time što se pojavio pred našim očima i mi smo ga sa zanosom pročitali.

Podrži eTrafiku

Kunem se sjenama svojih predaka da nikada nisam pročitao nešto toliko uzvišeno. Sa strahom i trepetom ti ga vraćam. Ako bih se drznuo da odštampam to blago, gospodar lista naredio bi mi da odsad pa dovijeka to blago služi kao uzor i da nikad više ne smijem da objavim ništa što bi bilo ispod njega.

Iz svog književnog iskustva znam da se takvi biseri pojavljuju jednom u deset hiljada godina i zato ti ga vraćam. Molim te: oprosti mi. Klanjam se do zemlje pred tvojim nogama.

Sluga tvog sluge,

urednik (potpis)

*Tekst pod naslovom „Učitvost“ objavljen je na naslovnoj strani Politikinog Zabavnika u sekciji „Kroz vijekove“ 26. februara 1966. godine.

eTrafika.net – Jelena Bjelaković

Napiši komentar